1. Anasayfa
  2. Nedir

Dilim Neden Sarardı? Dil Üstü Sararması Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?


0

Dil Üstü Sararması

Dil üstü sararması büyük çoğunlukla korkulması gereken bir durum değildir. Bazen tüketilen yiyecek ve içeceklerden kaynaklanır ve geçicidir. Dil pütürlü yapıya sahiptir ve çıkıntı bölümlerine papilla ismi verilir. Bu çıkıntılar zamanla canlılığını yitirir ve sarı olur, sağlığa zararı yoktur. Dil sararmasının olası nedenleri ve tedavi yollarını sizler için derledik.

Dilim
Dilim Neden Sarardı? Dil Üstü Sararması Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Dilde Sarılık Neden Olur? Tehlikeli midir?

Ağız Hijyenine Dikkat Etmemek İlk Nedendir

Dilde sarılı her durumda tehlikeli değildir. Diş sağlığımıza ne kadar dikkat edersek ağız sağlığına o kadar önem vermiş oluruz. Tüketilen gıdalar sonrası diş fırçalanmazsa bakteriler birikmeye başlar ve ağzımıza, dilimize zarar verir. Cilt hücrelerine yapışarak sarıya dönmesine neden olur. Sigara, yemek parçaları, içecekler dile yapışır ve sarılıklar oluşur. Dişleri fırçalarken dili de ihmal etmeyin. Yemek artıkları birikmez, bakterileri ölür ve sarılık riski en aza iner.  

Mantar Rahatsızlığı Olabilir

Mantar rahatsızlığı vücudun birçok noktasında olabileceği gibi dilde de olabilir. Kandida isimli bu mantar dil üstünde oluştuğu gibi damakta da görülebilir. Özellikle sağlıklı beslenmeyen, bağışıklığı güçlü olmayanlarda görülür.

İlginizi Çekebilir;  Bulmacada Bir Tür Nişasta Helvası Cevabı

Sigara Gibi Tütün Ürünleri

Sigara gibi tütün mamulleri, birçok hastalığa neden olduğu gibi dildeki sarılığın da nedenleri arasındadır. Sadece sarartmakla kalmaz, dilin yapısına da zarar verir. Yardım merkezlerini arayarak bırakabilirsiniz.

Ağız Kuruluğu ya da Burundan Nefes Alamama

Ağızın nem dengesi bozulduğunda kuruma yaşanır ve sarılık görülebilir. Burnu tıkalı olanlar sürekli ağzını açarak nefes alır ve bu da kuruluğa neden olur.

Tükürük bezleri görevini yeteri kadar yapamazsa o zaman kuruluk başlar. İsmini duyduğunda tiksinti gelse de bu sıvı bakterileri yok eder, çürüklerin oluşmasının da önüne geçer. Bazı önemli hastalıkları için kullanılan düzenli ilaçlar da kuruluğa neden olur. Geceleri yattığınızda sürekli ağızdan nefes alıyorsanız da kuruluk görülebilir.

Sarılık Hastalığı Olabilir

Sarılık; vücutta sadece tenimizde ve gözümüzde görülmez. Bazen dil ve damağa kadar sıçrayabilir. Karaciğerde işler yolunda gitmediği zaman bilirubin işlevini yerine getiremez ve sarılık görülmeye başlanır. Galatasaraylılar kanımız sarı kırmızı derken yalan söylemiyorlar. Bilirubin sarıdır ve kanların parçalanmasıyla ortaya çıkar. Bilirubin orantısız şekilde arttığında sarılık meydana gelir.

Kullanılan Hapların, İlaçların Zararları

İlaçlar ağır kimyasallar içerebilir. Kendi rengi ne kadar beyaz olsa da dilde sarılığa neden olabilir.

Mide Rahatsızlıkları

Mide bazı kişilerde daha hassas olabilir. Beslenme alışkanlıkları nedeniyle bazen iltihaplanma yaşanabilir ve dilde sararmaya neden olabilir. Bilimsel çalışmalar gösterdi ki Helicobakter pylori iltihaplanmaya neden oluyor. Gastrit ve birçok enfeksiyon türü de dilde sarılığı tetikleyebilir.

Ender de Olsa Kanser Türleri Olabilir

Kanser, vücuttaki bütün değerleri alt üstü eder ve farklı tepkiler gösterir. Her kanser türü dilde sarılığa neden olabilir.

Harita ya da Coğrafik Dil

Dil üzerinde sarılık ve lekeler bazen haritaya benzeyebilmektedir. Papiller azaldığı zaman görülür. Bilimsel olarak nedeni henüz net olarak tespit edilememiştir. Genetiklik ihtimali yüksektir. Normalde kırmızı tonlarda olsa da bazen sarı da olabilir.

İlginizi Çekebilir;  Whatsapp'ta Alınan veya Gönderilen Fotoğrafların Galeriye Kaydedilme Ayarı

Antibiyotik İçildiği Zaman Dilde Sarılık Görülebilir

Antibiyotik çok kuvvetlidir ve bazen hayati nedenlerden dolayı içmek zorunda kalırız. Tabii, vücudumuzda yararlı ve zararlı bakterilerin dengesi vardır. Antibiyotikler faydalı olanları da öldürdüğü için dilde sararma görülebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kaynaklı Olabilir

İdrar yolundaki hastalıkla dil arasında ne bağlantı var diye düşünmeyin, yaygın olarak görülebilmektedir.

Diş Bakımı için Kullanılan Ürünleri Yan Etkileri

Dişleri fırçalamak için farklı ürünler kullanılabilir ve bazıları dilin rengini sarıya çevirebilir. Ağızdaki bakterilerden ya da kokudan kurtulmak için yapılan gargaralar da dilde sararmaya neden olabilir.

Dil Sararması Tedavisi için Hangi Bölüme Doktora Gidilir?

Dil sararması şikayeti için kulak burun boğaz bölümündeki KBB doktoruna gidilir. Sararma nedeni tespit edilir ve uygun tedaviye başlanır. Mide rahatsızlıklarından kaynaklıyorsa o hastalığa iyi gelen bir ilaç reçete edilir.

Dil Sararması Nasıl Geçer?

Tuz Kullanımını Deneyin

İlk olarak yumuşak başlı diş fırçanızı nemlendirin, dil üstüne de bir miktar tuz ekledikten sonra fırçalamaya başlayın. 30-60 saniye arası yapabilirsiniz. Su ile gargara yapıp tükürün.

Hidrojen Peroksit ile Dilde Sararma Tedavisi

Dildeki sararmanın geçmesi için tarif; yarım kahve fincanı kadar su içine bir çorba kaşığı hidrojen peroksit ilave edin. Homojen şekilde karıştırdıktan sonra sarı olan noktalara sürerek yumuşak fırça ile hafifçe ovalayın, günde 1 sefer yeterlidir.

Hindistan Cevizi Yağı ile Dilde Sarılık Geçirme

Dil sararması için bitkisel tedavilerden biri de Hindistan cevizi yağıdır. Bir yemek kaşığı kadar bu bitkisel yağdan dilinize gelecek şekilde dökün. 8 – 10 dakika boyunca tükürmeden, yutmadan çalkalayın. Dil üstünde, ağız içinde biriken zararlı maddeler yağa hapsolacak ve dil sarılıktan kurtulacaktır. Yağı tükürdüğünüzde renginin farklılaştığını göreceksiniz. On dakika sonra çalkalayıp temizleyin.

İlginizi Çekebilir;  Naziat Suresi Kuran'ın Kaçıncı Cüz Kaçıncı Sayfasında?

Aloe Vera Jel ile Tedavi

Aloe vera jelinden bir miktar dilinize dökün ve 3-4 dakika çalkalayın. 7 gün boyunca günde bir defa uygulayın. Dildeki sarılık geçecek ve önceki gibi sağlıklı olacaktır.

İçilen Su Miktarını Artırın

Dilde sararma bazen sadece yiyeceklerden kaynaklanır ve günlük su içim miktarını artırarak sarılıktan kurtuluruz.

Dil Fırçalamayı İhmal Etmeyin

Diş fırçalarken arada fırçayı dile değirin. Bazı fırçaların arka bölümü dil temizliği içindir, onu da kullanabilirsiniz. Eğer sarılık tek bir noktadaysa sadece o bölgeyi fırçalayabilirsiniz. Sarı tabaka zamanla dağılmaya başlayacak ve diliniz eskisi gibi olacaktır.

Yukarıda verilen tedavi yöntemlerinden önce mutlaka bir KBB uzmanına muayene olun. Dilde sararma tehlikeli olmasa da nadir de olsa risk taşımaktadır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü