1. Anasayfa
  2. Nedir

Tutumlu Olmak Nedir? Nasıl Tutumlu Olunur?


0

Tutumlu olmakla cimriliği birbirine karıştırmamak gerekir. Tutumluluğun da bir seviyesi vardır, aşırıya kaçıldığında kendinize ve ailenize zarar verebilir. Nasıl tutumlu olunur? Gelin birlikte bakalım.

Tutumluluk, israfı bir kenara bırakmaktır. Dinimizce de israf haramdır. Dünya’da bu kadar aç insan varken bizim israf etmemiz pek adil olmaz. Ayrıca, gelecek nesillere maddi manevi miras bırakabilmek için de tutumlu olmak gerekir. Sadece anı yaşamayın, geleceği de planlayın.

İnsanlar yaşamını sürdürebilmek için bazı ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Tabii, bu sadece yeme içmeden ibaret değil. Arkadaşlıklar, sosyal hayat bunlar da bizlerin ihtiyaçları arasındadır. 

Tutumlu
Tutumlu Olmak Nedir? Nasıl Tutumlu Olunur?

Hepimiz bir şekilde para kazanarak hayatımızı sürdürüyoruz. Bir de manevi duygularımız var ki paradan bile daha değerlidir. Ama bu ikisini de kararında kullanmak gerekir. Aşırı derecede harcama ya da aşırı duygusallık iyi değildir. Bir şeyi yeteri kadar kullanıp gerisini biriktirebiliyorsanız ya da elinizdeki verimli kullanıyorsanız tutumlu birisiniz demektir. 

Tutumluluk, başkalarına yardım yapmamak anlamı da taşımaz. Birinin ihtiyacı varsa, sizin de imkanınız varsa ona yardım edebilirsiniz. Hem eli açık hem de tutumlu olmak da mümkündür. 

Tutumlu olduğunuz zaman: ailenizle ilişkileriniz daha iyi gidebilir ve onlara daha iyi bir gelecek sunabilirsiniz. İş yaşamında tutumlu bir birey olursanız şirkete faydanız olur ve bu da daha çok kar demektir. Mevkiiniz yükselebilir, maaşınıza artabilir. 

Tutumluluk yani tasarrufta bulunmanın birden farklı yöntemi vardır. Para, mal-mülk, zaman ve sağlık gibi… Hepsini ayrı ayrı ele alalım.

Tutumluluk Türleri

Parada Tutumluluk

Zaten tutumlu olmak denilince akla ilk gelen hemen para olur. Vur patlasın çal oynasın, elimize gelen bütün parayı aynı gün bitirirsek yarınımız garantide olmaz. Yeteri kadar harcayarak fazlasını artırmaya çalışmalıyız. 

Malda Tutumluluk

Mal denilince de akla para gelebilir ama bu aslında taşınmazlar, araçlar olarak adlandırılabilir. Nakit değeri olan malları, paramız bittiğinde satıp yersek hazıra dağ dayanmaz, hiçbir şeyimiz kalmaz. Ayrıca, günlük yaşamda kullandığımız eşyaları; temiz, düzenli şekilde kullanırsak uzun süre bize hizmet ederler ve yenisini almak için tekrar para harcamak zorunda kalmayız. 

İlginizi Çekebilir;  M Harfiyle Başlayan Ülkeler, Başkentleri ve Kısa Bilgiler

Zamanda tutumluluk

Zamanda tutumluluk aslında en değerli olanıdır. Ne kadar paranız, malınız olursa olsun, zamanı kesinlikle satın alamazsınız. Dünyadaki bütün paralar, zamanının 1 saniyesini bile geri getirmeye yetmez. O yüzden zamanı verimli kullanmak gerekir. Saatlerce yatıp boş zaman harcamak yerine enerjiniz varken çalışıp zamanı verimli kullanmalısınız. 

Sağlıkta tutumluluk

Sağlıkta tutumluluk ilk etapta kulağa tuhaf gelebilir. Aslında bu tutumluluk türü, zararlı şeylerden uzak durarak sağlığımızı korumaktır. Ne kadar sağlıklı olursak o kadar uzun yaşayabiliriz ya da yaşadığımız zamanı daha verimli kullanabiliriz. Zamanda olduğu gibi sağlık da geri gelmeyebilir. Milyarlarca lira harcasanız da çaresi olmayan bir hastalığı yenemezsiniz. Onun için her alanda tutumlu olun.

Nasıl Tutumlu Olunur?

Tutumluluk, imkanlarınız dahilinde iyi bir yaşam tarzıdır. Bu, bir kriz ortaya çıktığında hem hayatta kalmak için birikime sahip olduğunuzu bilerek hem de paranızı akıllıca kullanma alıştırması yaparak sakince atlatabilmek için yaptığınızdan daha az harcamak anlamına gelir. Birçok bireysel karar, tutumlu bir yaşam tarzına katkıda bulunur. Bazı kararlar yüzlerce dolar tasarruf sağlayabilirken, diğerleri sadece on sent tasarruf edebilir. 

Harcamalarınızı takip edin

 Harcamalarınızı takip edin. Şimdi ne harcadığınızı bilmiyorsanız daha az harcamayı planlayamazsınız. Normalde yaptığınız gibi para harcarken, harcadığınız her kuruşunu ve bir hafta, iki hafta veya bir ay boyunca ne harcadığınızı not edin, böylece paranızı neye harcadığınız hakkında bir fikir edinebilirsiniz. 

Harcamaları azaltmaya çalışın

 Harcama alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Her gider sabit, değişken veya isteğe bağlıdır. Sabit giderler, her zaman aynı olan ve kararlarınızdan etkilenmeyen zorunlu giderlerdir. Örnekler arasında kira ve gıda giderleri gösterilebilir. Değişken giderler, maliyetini etkileyebileceğiniz zorunlu giderlerdir. Örnekler, hizmet faturalarını ve nakliye maliyetlerini içerir. İsteğe bağlı giderler, gerektiğinde tamamen ortadan kaldırılabilecek giderlerdir. Örnekler arasında içki, eğlence ve restoran yemekleri sayılabilir. 

  • Size zevk vermeyen isteğe bağlı harcamaları ortadan kaldırın. Örneğin, hoşlanmıyorsanız hediyeleşmeyi bırakın.
  • Para keyfini en üst düzeye çıkarmak için zevk veren isteğe bağlı harcamaları azaltın. Örneğin, McDonalds’a haftalık bir yemek planı yapmak yerine her ay bir oturulan restoranda güzel bir yemek yemek size 100 hatta daha fazla tasarruf sağlayabilir ve harcadığınız para için size daha fazla keyif verecektir.
  • Değişken giderlerinizi azaltmanın yollarını düşünün. Aşağıdaki ipuçlarını kullanın. Masrafları azaltmanın yolları hakkında yaratıcı bir şekilde düşünün.
İlginizi Çekebilir;  Bulmacada İki Elemanlı Mermer Yapıştırıcısı Ne?

Borçları kapatmaya uğraşın

 Borçtan kurtulmak. Borç size çok fazla paraya mal olur. Borcunuz bitene kadar tüm isteğe bağlı harcamaları ortadan kaldırmak akıllıca olabilir. Borç faizi size keyif vermez ve borca ​​girmek isteğe bağlıdır. 

 Ödeme yapmak için sadece nakit kullanın. Ay boyunca yemek, yakıt ve eğlence için ne kadar harcamanız gerektiğini hesaplayın. Bu, faturaları ödedikten ve tasarrufları aktardıktan sonra yapılır. Bunu yaptıktan sonra, 50 TL’yi kesip birikime aktarın. İhtiyacınız olmayan şeyleri satın almayı bırakmanız gerekiyor.

    Her ödeme gününden sonra kenara atmayı planladığınız tutarı bankadan çekin.

    Çekilen tutarı bir sonraki ödeme gününüze kadar olan hafta sayısına bölün ve ayrı zarflara koyun ve kapatın. Bunu yaparak, onlara dalma olasılığınız daha az olacaktır. (Her zarf sadece her haftanın sonunda açılacaktır.)

    Her hafta için ayırdığınızdan daha azıyla yaşamaya çalışın. Bunu kendinizle bir rekabet olarak görün. Para biriktirmek bağımlılık yapmaya başlar, ancak ayda bir kez çok pahalı olmayan güzel bir şey yapmak önemlidir. Bu nedenle sinemaya gidin, dışarıda yemek yiyin, arkadaşlar veya aile ile gezin. Eve gitmeden önce yürüyüşe çıkın ve bir yerde bir şeyler için. 

    Unutmayın! Yalnızca o haftanın parası ile paranız yetecek şekilde şeyleri satın alın veya ürün için sahip olduğunuz şeyi gelecek haftaya biriktirin ve o zaman satın alın… Bunu birkaç hafta veya daha uzun süre yapmanız gerekebilir.  Yeterli paranız olana kadar, ancak nakit olarak satın almak ve bunun için kimseye hiçbir şey borçlu olmadığınızı ve öğenin %100 size ait olduğunu bilmek çok tatmin edici bir şeydir.

    Her haftanın veya ayın sonunda, borcunuzu kapatmak için plan yapın. Birikimleri kenara atın, kaç hafta sonra kapanacağını hesap edin ve borç yükünden kurtulun. Zorunlu olmadıkça borç almayın.

İlginizi Çekebilir;  Yaşam Kelimesinin Eş Yakın Anlamı Kelimeleri Nelerdir?

 Satın almak istediğiniz ürünleri not alın. Sadece elinizde para olan ürünleri satın alın. Finansman yapmayın, ödeme planları kullanmayın veya kredi kartında yüklü limit kullanmayın. Nakit ödeme yapmak size tasarruf sağlayacaktır. 

 Bankada para olduğunu bilmenin huzurunu fark edin. Maliyet düşürme ipuçlarınızı diğer tutumlu insanlarla paylaşın. Tutumlu yaşam tarzını olumlu şekillerde düşünün.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü