1. Anasayfa
  2. Nedir

Biyom Nedir?


0

Biyom nedir ve biyom çeşitleri nelerdir biyom örnekleri ve özellikleri nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Biyom
Biyom Nedir?

Biyom aynı İklim koşullarına sahip geniş bölümleri ve aynı türden bitki örtüsüne sahip alanları belirtmek için kullanılan çevre bilim terimi olarak bilinmektedir. Biyom birbirine benzer alanları belirtmek için kullanıldığı gibi aynı zamanda oraya özgü bitki ve hayvan çeşitleri bakımından da benzerlik taşımaktadır.

Biyom Çeşitleri Nelerdir?

Biyom çeşitleri karasal biyomlar ve su biyomları olarak çeşitlendirilebilmektedir. Karasal biyomları özellikleri itibarıyla yeryüzünde çeşitli kuşaklar oluşturarak incelenmektedir. Bu kuşaklar birbirine benzerlik taşıyan iklime sahip oldukları gibi benzer bitki ve hayvan türlerini de barındırmaktadır.

Su biyomları ise su çeşitliliği bakımından ele alınmaktadır. Bunlar tatlı su biyomları ve acı su biyomları olarak kabul edilmektedir.

Karasal Biyomlar

Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu

Savan Biyomu

Çöl Biyomu

Yaprak Döken Orman Biyomu

Çayır Biyomu

Çalı Biyomu

İğne Yapraklı Orman Biyomu

Tundra Biyomu

Kutup Biyomu

Dağ Biyomu

Su Biyomları

Tatlı Su Biyomları

Tuzlu Su Biyomları

Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu

Tropikal yağmur ormanları yıllık yağış miktarı yüksek olan ve her dönem yağış alan bölümü kapsamaktadır. Bitki ve hayvan çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu Ekvator çevresi ve 10 derece kuzey ve güneyinde bulunan alanları içine almaktadır. Gür bir bitki örtüsü ve birçok hayvan çeşitliliğinin yer aldığı biyomdur.

Savan Biyomu

Yüksek sıcaklıkların yer aldığı yağmur ormanları ile çöl arasında bulunan biyom olarak kabul edilmektedir. Sıcaklıkların yüksek olmasıyla beraber yağışlı olarak veya kurak olarak iki şekilde iklim görülmektedir. Ekvatordan 10 derece ve 20 derece enlemlerde bu biyom görülmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Çok Bilen Çok Yanılır Atasözü Ne Anlama Gelir?

Çöl Biyomu

Tropikal çöller dönenceler çevresinde bulunur ve sıcaklıkları yıl boyunca yüksektir. Diğer çöller ise dağların arasında bulundukları için yazları sıcak kışları ise soğuk olan biyomlardır. Çöl biyomunda sıcaklık farkları oldukça yüksek olduğu için bitki örtüsü oluşması mümkün olmamaktadır. Çöl bitkileri denilen yüksek sıcaklığa ve düşük soğuğa dayanıklı çok nadir türler bu biyom da yaşamaktadır.

Çöl biyomunda hayvan çeşitlilikleri de diğer biyomlara oranla azdır.

Yaprak Döken Orman Biyomu

Yaprak döken orman biyomunun en önemli özelliği ılıman iklim kuşağında yer almasıdır. Bu biyoma okyanusyal iklim bölümü olarak da adlandırılmaktadır.

Çayır Biyomu

Yükseltinin fazla olduğu kışları çok soğuk ve kar yağışlı yazları ise serin ve yağmurlu olan bölümlerde çayır biyomu görülmektedir. Çayır biyomu geniş çayırlıklar ve gür bitki örtüsüne sahip alanlarda olduğu için bu alanlarda hayvancılık gelişmektedir.

Çalı Biyomu

Yaz sıcaklarının oldukça yüksek olduğu bölümlerde görülmektedir. Kışlar ılık ve yağışlı olduğu için çalı formunda bitkiler bulunmaktadır. Bu biyomda hayvan çeşitliliği olarak keçi yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

İğne Yapraklı Orman Biyomu

İğne yapraklı ağaçların çok sıklıkla görüldüğü biyomda çok sert iklim koşullarının olmasının yanı sıra yükselti de fazladır. Soğuk hava koşullarında ormanlarda ağaç türleri iğne yapraklı olarak yetişmektedir.

Tundra Biyomu

Tundra biyomu yılın büyük bir kısmında soğuk ve don olaylarının görüldüğü serin yaz aylarında ise hafif şekilde çıkan bitki örtüsü olan Tundra ile adlandırılmaktadır. Özellikle kutupların alt kuşağında görülen bir iklim olmakta ve hayvan ve bitkiler soğuğa karşı dayanıklı olan çeşitler ile oluşmaktadır.

Kutup Biyomu

Kutuplarda görülen bir biyom türüdür. Özellikle Kuzey ve Güney Kutup bölgelerinde görülen iklim buzlarla ve karlarla kaplı alanları ifade etmektedir. Bu biyomda bitki örtüsü bulunmadığı için hayvan çeşitliliği de daha çok kıyılarda bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  Öyküleyici Anlatım Nedir? Özellikleri ve Örnek Cümleler

Dağ Biyomu

Dağ ve yükseltinin fazla olduğu kesimlerde dağın farklı alanlarında oluşan iklim kuşağını dağ biyomu oluşturmaktadır. Hayvan ve bitki çeşitlikleri yükselti ile değişirken bitki örtüsü yükselti arttıkça azalmaktadır.

Su Biyomları

Tatlı Su Biyomları

Tatlı su biyomları akarsu ve suların tatlı olan kısımlarında yaşayan bitki ve hayvan çeşitliliğini ele almaktadır. Tatlı su biyomlarında suyun kaynağından akış hızına kadar birçok etken canlıların yaşamasını etkilemektedir. Böylelikle tatlı su biyomlarında özellikle akarsuların denize döküldüğü kısımlarda daha çok canlıya rastlanmaktadır. Biyoçeşitlilik daha çok denize dökülen ağız kısımlarında oluşmaktadır. Akarsularda balıklar ve diğer organizmalar için doğal yaşam alanları bulunmaktadır.

Tuzlu Su Biyomları

Tuzlu suların deniz ve okyanusların özelliklerine göre tuzlu su biyomları belirlenmektedir. Genellikle derinlik ve sıcaklık tuzlu suda yaşamı ve canlılığı etkileyen etmenler olduğu için tuzlu su biyomları bu faktörlere göre çeşitlilik göstermektedir. Tuzlu sularda yaşayan balıklar ve diğer canlılar güneş ışınları gibi faktörlerden de etkilenebilmektedir. Tuzlu su biyomları suyun tuzluluk oranı ile canlılık çeşitleri arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü