1. Anasayfa
  2. Nedir

Öyküleyici Anlatım Nedir? Özellikleri ve Örnek Cümleler


0

Öyküleyici anlatım, sınavlarda sıklıkla karşımıza çıkan bir anlatım türüdür. Cümle içerisinde sürekli –di, -miş, -ar ile biten sözcüklere rastlarsınız. Bir olayı genelde geçmiş zaman şeklinde anlatır ama geniş zaman eklerine de yer verilir.

Öyküleyici anlatımda bir olayın yaşanmış olması ya da böyle bir ihtimalin olması gerekir. Hikâyede mekan vardır, zaman ve şahıslar bulunmaktadır. Bu anlatım türü için olay örgüsü şarttır. Kişiler, eşyalar, canlılar bir olay içerisindedir, sürekli bir değişim, ilerleme vardır.

Aslında siz gerçek bir olayı anlatırsınız ama sanki bir kitabı, filmi, diziyi anlatır gibi aktarırsınız. Zaten çocuklara okuduğumuz masallarda da öyküleyici anlatım kullanılmaktadır. Örnek cümleler ile bu anlatım biçimini daha iyi anlayacaksınız.

Öyküleyici anlatım için örnekler

Öyküleyici anlatım birinci örnek

Uzun zaman gitmediğim memlekette, 15 gün dolu dolu, keylif zaman geçirdikten sonra çocukluk arkadaşlarımı geride bırakıp yola revan olma zamanı gelmişti. Önce dağlara çıkacak gerekecekti. 2 saat yolculuk ardından bir mola yerine geldim ve bir bardak çay içtim. Yolum uzundu, hemen aracıma bindim ve yemyeşil ormanların olduğu bölgeden geçeceğim için heyecanlanmıştım. İkinci moladan sonra tekrar yola koyuldum, artık şehre gelmiştim. Duş aldım ve arık uyku vakti gelmişti.

Yukarıdaki örnek öyküleyici anlatım biçimini ifade etmektedir. Yaşanmış bir olay öyküleyici olarak aktarılmıştır. Sadece kişilerden ziyade bazı yerlerden de bahsedilmiştir. Zaman akışı, olay örgüsü vardır.

Eğer öyküleyici anlatım bir şeyler öğretmek için anlatılıyorsa bu genelde biyografi ve anı tarzında yazılar olabilir. Sanat metni niteliği taşıyacaksa da roman olarak anlatılır. Yaşanan olay, kişiler, zaman, yer kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilir;  Asteroit Kuşağı Nedir? Hangi Gezegenler Arasında Yer Alır?

Öyküleyici anlatım ikinci örnek

Kendimi bildim bileli haksızlığa gelemeyen biriyim. Bana öyle bir haksızlık yapıldı ki olayı sakin karşılamak için çok çabalıyordum. Bir şey kaybolmuştu, onu benim alacağımı düşünüyorlardı. Bu hazmedilemez iftira karşısında ne yapmalıyım, olayı nasıl çözüp kendimi temize çıkarmalıyım diye kendimle konuşuyordum. Sakin kaldım ama bu haksızlığın cezasını onlara çektirmeye ant içtim.

Öyküleyici anlatım üçüncü örnek

Çok erken saatte yola koyuldu ve durağa geldi. Ocak ayıydı, o kadar soğuktu ki su döksek donacak gibiydi. Oldukça kalın giyinmişti ama bir tür minibüs gelmemişti. Sanırım işe geç kalacaktı çünkü çok tedirgin duruyordu. Baktı minibüs gelmiyor o da taksiye binmeyi tercih etti. Henüz herkes işe gitmek için yola koyulmamıştı ve bu yüzden yollar sakindi. Taksi başka müşterileri kaçırmamak için hızlıca gideceği yere varmıştı. İşe geç kalmaktan korkuyordu ama erken bile varmıştı. Kaloriferin yanında biraz ısındıktan sonra işine başlamıştı.

Öyküleyici Anlatım Ne Gibi Özelliklere Sahiptir?

  • Olay, bireyler, yer ve zaman anlatımda olmalıdır.
  • Birinci şahıs anlatım dili hâkimdir. Yaşananları anlatan anlatımdaki kişilerdendir.
  • Sanat metinleri de bu anlatım biçiminde kaleme alınır.
  • İlahi bir şekilde de anlatmak mümkündür.
  • 1.şahıstan ziyade 3.şahıs kullanımı da mümkündür. Olayı aktaran kişi gözlemlerini aktarmıştır.
  • Öyküleyici anlatım biçiminde; romanlarda, hikayelerde, anılarda kullanılan bir türdür.
  • Bu anlatım türünde olay yoksa öyküleyici değil demektir.
  • Eğer 3.şahıs olayı aktarıyorsa konuyla ilgili bilgiye hakim demektir.
  • Eğer anlatılanlar gerçekten yaşanmışsa olaylar zinciri vardır. Eğer uydurulmuş bir şeyse de olay örgüsü var demektir.
  • Hem sanat hem de öğretici metinlerde bu anlatım biçimine başvurulur.
  • Eğer sanatsal bir yazıysa kişi uydurmadır, öyküleyicide ise birey gerçektir.
  • Öyküleyici anlatımda kullanılan sözcüklerin büyük çoğunluğu mecazidir.
İlginizi Çekebilir;  İçki Öldürür Kumar Söndürür Sözünü Açıklayan Örnek Bir Yazı

Sınavlarda başarılı olmak için anlatım biçimleri ile ilgili çok sayıda soru çözerek öyküleyici anlatıma hakim olabilirsiniz.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü