Yardımseverlik Nedir?

Yardımseverlik

Yardımseverlik herkesin içerisinde yer alması gereken hislerin başında geliyor. Çünkü dünyayı daha yaşanabilir kılmanın yolu insanların birbirine yardımcı olmasından geçiyor. Bir kişinin yardıma ihtiyaç duyması ve onu tanısa da tanımasa da bu yardımı karşıdakine sunan kişinin bunan haz alması yardımseverlik olarak nitelendiriliyor.

Yardımseverlik bir noktada iyiliksever ya da hayırsever olarak farklı şekillerde de ifade edilebiliyor. Aynı zamanda maddi veya manevi pek çok alanda da yardımcı olmak bu kalıp içerisinde sayılabiliyor. Özellikle günümüzde yardıma muhtaç kesimlere destek olmak unutulmuş bir vazife olmaya yüz tuttu. Oysa peygamberlerin bile en önemli güzel ahlak belirteçlerinden birisi yardımsever olmaktır. Biz ise peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in kavmi olarak yardımseverliği en önemli insani kriterlerimiz arasına dahil etmeliyiz. 

Yardımseverlik
Yardımseverlik Nedir?

Bir canlıya yardım etmek karşıdaki yardım alanı mutlu ettiği kadar yardımcı olan için de ayrı bir mutluluk olarak nitelendirilebilir. Zira dengelerin makası gün geçtikçe daha da fazla açılırken hem maddi hem de manevi pek çok konuda adil olmayan bir yapıyla karşılaşıyoruz. Kimisi lüks içerisinde yaşarken kimisi karnını dahi doyuramayabiliyor. Kimisi aile, arkadaş, sosyal statü gibi manevi zenginliklere sahipken bazıları kimsesiz bir hayat yaşamaya mahkum kalıyor.

İşte bu noktada sadece Allah rızasını kazanmak ve peygamberimizin izinden gitmek için bile yardımseverliğini benimsemeliyiz. Yardımseverliğin en önemli kriterlerinden birisi ise bundan bir çıkar beklememektir. Örneğin en iyi iyilik gizli kalandır. Bir kişiye yardım edip bunu propaganda malzemesi olarak kullanmak, yardım edilen kişiyi rencide etmek ya da onu toplum nazarında küçük düşürmek yapılan iyiliğin hiçbir anlamı kalmamasına sebep oluyor. Üstelik yardımsever hiç kimsenin bunu kendisine bir fayda sağlamak için yapmayacağı da aşikârdır. Asıl amaç yardıma muhtaç olan, düşkün ya da noksan olan bir canlıya el uzatmak, onun ihtiyaçlarını giderebilmekten ibarettir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap