Vahiy Ne Demek?

vahiy-nedir

Vahiy nedir sorusu aslında vahiy meleği olan Cebrail’den ötürü pek sorulmuyor. Ancak anlamsal açıdan merak edenler vahiy ne demek diye sorgulayabiliyor. Burada anlamına mercek tuttuğumuzda ise iki farklı noktaya erişebiliyoruz.

  • Sözlük Anlamıyla Vahiy Ne Demek?

Bir şeyi gizlice söylemek, hızlıca bir şeyleri işaret etmek, ilham almak anlamlarıyla karşımıza çıkıyor. 

Vahiy Ne Demek?
  • Terim Olarak Vahiy Ne Demek?

Terimsel açıdan bakıldığında ise vahiy ya da vahy Arapça kökenli bir kelime olarak Allah(c.c)’in emirlerini, hükümlerini, yasaklarını ve canlılara vereceği mesajları peygamberlerine gizlice bildirmesi anlamıyla karşımıza çıkıyor. 

Arapça kökenli bir kelime olan Vahiy kelimesinin Kuran-ı Kerim’de 70’ten fazla yerde kullanılıyor. Bu fiil kalıbı olarak kullanılan ve terimsel anlamıyla karşımıza çıkan sayısıdır. Ayrıca Kuran-ı Kerim’de vahy sözcüğü de 6 kez geçmektedir ve çoğu zaman hem Allah’a, hem de Allah(c.c) gözetimindeki ve kontrolündeki yardımcılarına ithaf edilir. Birkaç ayette ise şeytandan bahsedilir. 

Yalnızca peygamberlere atfedilmiş olan bu nitelik sıradan insanlarda yoktur. Kalben ve ruhen peygamber olarak seçilmiş kişiler içlerinde bunu hissetmektedir. Buna istinaden Allah(c.c) tarafından görevlendirilen vahiy meleği Cebrail’in peygamberlerle iletişimi gerçekleşir. Peygamberler Allah(c.c)’in buyruklarını vahiy yoluyla alırlar. 

Bu noktada vahiy anlam itibariyle Allah(c.c) tarafından gönderilmiş, kesinliğinden şüphe duyulmayan, inanılan ve onun buyruklarını ifade eden her şeydir. Fakat vahiy illa ki Cebrail ile gelen ve Allah(c.c)’in buyruğunu içeren mesajlar değildir.

Farklı vahiy türleri bulunduğunu ve buna bağlı olarak peygamberlerin hepsinin vahiy aldığını söylemek mümkündür.

  • Vasıtasız, Doğrudan Allah(c.c)’in Bildirdikleri

Bu da Allah(c.c) buyruğu olarak bizzat Allah(c.c)’in aksettirdiği vahiy türüdür. Buna nail olmuş peygamberlerden birisi peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) olup Miraç gecesi yükseldiğinde vahiy kendisine Allah(c.c) tarafından tebliğ edilmiştir. Aynı durumu yaşayan bir diğer peygamber ise Hz. Musa’dır. O da Tûr dağlarında Allah(c.c)’den vasıta olmaksızın doğrudan vahiy alma şerefine nail olmuştur.

  • Cebrail’in Melek Suretiyle İnen Vahiy 

Cebrail dört büyük melekten birisi olup vahiy meleği olarak anılır. Bizzat gerçek hüviyeti ile peygamberin karşısına çıkar ve vahiyleri tebliğ eder. Kuran-ı Kerim böyle indirilmeye başlanmıştır. 

  • Cebrail’in İnsan Suretiyle Getirdiği Vahiy

Cebrail her zaman kendi hüviyetiyle değil aynı zamanda insan suretine bürünerek de vahiy getirdiği bilinmektedir. Peygamber efendimiz(sav)’in bunu da yaşadığını pek çok rivayette okuyabiliyoruz. 

  • Cebrail’in Farklı Suretlerle Getirdiği Vahiy

Cebrail bazen peygamberin karşısına direkt olarak melek hüviyetiyle ya da bir insan suretiyle çıkmaz. Çalan bir çan, vızıldayan bir arı, öten bir kuş ya da ortada olmayan bir ses olarak yankılanabilir. Bu Cebrail’in bazen peygamberin kalbine bıraktığı bir vahiy de olabilir. 

Allah(c.c)’in hükümlerini, emirlerini, yasaklarını ve insanlara tebliğ edilmek üzere peygamberine gönderdiği veya bizzat ilettiği tüm mesajları vahiy olarak adlandırırız. Son peygamber olan efendimiz Hz. Muhammed(sav)’e inen ve son kutsal kitabın ayetlerini içeren vahiyler Kuran-ı Kerim’i oluşturmuştur. Sonrasında bir daha vahiy gönderilmemiştir. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık