Tevhid İnancı Nedir? Faziletleri Nelerdir?

Tevhid İnancı

Tevhid kelimesi Arapça kökenli bir kelime olmakla birlikte kökü tek ve bir olmak anlamına gelen vahdet kelimesinden türemiştir. Tevhid Allah’ın isim ve sıfatları konusunda ona ortak koşmayı ve şirki reddetmek anlamına gelmektedir. 

Kuranı kerimde Araf suresi 180. Ayette en güzel isimlerin yani Esmaül Hüsna’nın Allah’a ait olduğu belirtilmiştir. Bir şeyin tek ve bir olduğunu kabul etmek düşüncesini barındıran tevhidin karşıt durumu şirk koşmaktır. Bu nedenle kuranı kerimde Allah’ın tek ve bir oluşunu konu edinen kavramların açıklamasında Allah’ın tek yaratıcı olduğuna dair bilgiler mevcuttur ve bu açıklamalar sayıca fazladır.

Tevhid
Tevhid İnancı Nedir? Faziletleri Nelerdir?

Kuran-ı Kerim’i incelediğimizde içerisinde tevhid kelimesi geçmez, fakat vahid kökünden gelmesinden dolayı bu şekilde kabul edilir. İslam terminolojisinde din felsefecileri, tevhid kelimesinin Allah için kullanıldığı zamanlarda, eklenti, karışım, birleşik olma gibi anlam yüklenmesini reddeder ve bu durumu şirk olarak nitelerler. Tevhid La ilahe illallah şeklinde ifade edilmektedir ve Allahtan başka tanrıları kabul etmeden sadece onu kabul etmek ve ona inanmak anlamını taşımaktadır.

 Bazı İslami kaynaklarda İslam’a girişin anahtarı olarak belirtilmektedir. Tek ve bir olma aslında birçok dinde bulunan ve inanılan bir durumdur. İslam dini ve ilahi olarak kabul edilen diğer dinlerin temel inanç esaslarına göre, Allahtan başka bir varlığa ya da nesneye yaratılmıştık üstünde bir konum vermek tevhid ilkesine ters durumdadır. Herhangi bir varlık ya da nesneye sadece hayattayken değil ölümünden sonra bile olsa yaratılmış olmaktan daha üstte saygı göstermek ve tapmak tevhid ilkesini bozan davranışlar olarak kabul edilmiştir.

Tevhid inancını koruyup, Allah’a şirki ortadan kaldırma anlamında belli yasaklar getirilmiştir. Tevhid inancını korumak için, Allahtan başkasının üzerine yemin edilmesi yasaklanmış ve Allahtan başkası adına hayvan kesilmesi ve kesilen hayvan etinin yenmesi haram olarak belirtilmiştir. Bu kültürümüzde var olan adak durumuyla karıştırılmamalıdır. 

Adakta Allahtan başkasının adına ya da başka bir şey için kesilen bir hayvan durumu söz konusu değildir. Kuran-ı Kerim’de adağı yasaklayan ya da yapmaya teşvik eden herhangi bir ibare yoktur, sadece yapılan adakların yerine getirilmesine dair durum belirtilmektedir. 

Kuran-ı Kerim’de tevhid ilkesine çok önem verilmesinin sebebi, maddi ve manevi özellikleri açısından yaratılmışların en üstünü olan insan için vicdan hürriyeti sağlamaya yönelik bir tutumdur. Kuran-ı Kerim’de de belirtildiği üzere insan en ilahi varlığa yani Allah’a boyun eğmelidir, ondan başka hiçbir kişi ya da nesneyi kutsamamalı ve kulluk etmemelidir.

İslam’da Allah’ın birliği konusuna ilk kez değinen kişi Ebu Hanife olmuştur. Dört halife döneminden itibaren, İslam dünyasında ivme kazanan fetihler sonunda kendilerini İslami inancı içinde bulan, farklı inanç ve düşüncelerdeki insanlar arasında çok tanrılı sistemi benimseyen toplumlarda mevcuttur. Ebu Hanife, Allah’ın ortağı bulunmadığını, denginin veya zıddının olmadığını ve kendisiyle diğer varlıklar arasında benzeme gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etmektedir.

Tevhid inancında bahsedilen iki çeşit vardır. Bunlardan biri Uluhiyyette Tevhid olarak tanımlanmaktadır. Uluhiyyette Tevhid, Allah’ın yegâne ve bir olduğunu benimsemektedir. Allah sıfatlarında ve fiillerinde benzersizdir anlamını taşımaktadır. Bir diğer çeşidi ise Rububiyyette Tevhid olarak bilinmektedir. Rububiyyette Tevhid: Tek ilah olan Allah’a inanmak, Allahtan başkasına tapmamak ve sığınmamak anlamını taşımaktadır. İslami kaynaklarda bu duruma ibadette tevhid ya da ameli tevhid de denilmektedir. Uluhiyyette tevhid, akli bir fonksiyondur ve imanın teorik kısmını oluşturmaktadır, Rububiyyette tevhid ise kalbin amelidir ve imanın gönül hoşluğuyla kabul edilmesi anlamını taşımaktadır.

Kelime-i tevhid, La ilahe illallah Muhammedun Resulullah şeklinde söylenmektedir. Tevhid inancının simgesi olan, Kelime-i Tevhidin Türkçe karşılığı, ise Allahtan başka tanrı yoktur, Hz Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir şeklindedir. 

Kelime-i Tevhid İslam inancının özünü meydana getiren cümle olarak da nitelenmektedir ve zikirlerin en faziletlisi ahiret inancında cennetin anahtarı olarak da görülmektedir. Bu nedenle dini açıdan, bu cümlenin ve içeriğinin bilinmesi önemli görülmektedir. Kelime-i Tevidin çeşitli hadis-i şeriflerde de yer verildiği gibi birçok fazileti vardır.


Kelime-i Tevhidin Bazı Faziletleri

1.Allaha ve peygambere olan inancın sık sık dile getirilmesine yardımcı olur.
2.İmanın güçlenmesini sağlar ve sevap kazandırır
3.Kişileri kazadan ve beladan korur, fitneleri yok eder.
4.Günahların affedilmesi için ve bağışlanma için Allah’ın rızası kazanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap