Sürekli Olan Köy Altı Yerleşmeleri Nelerdir?

köy

Ülkemizde yerleşim yerleri

Ülkemizde yerleşim yerleri kırsal ve kentsel yerleşim yerleri olarak ikiye ayrılmıştır. Köylerde köy altı yerleşim yerleri bulunmaktadır. Köy altı yerleşim yerleri özellikleri itibariyle sürekli yerleşim yerleri ve geçici yerleşim yerleri olarak iki kategoride incelenmektedir.

Sürekli Olan Köy Altı Yerleşmeleri Nelerdir?

Sürekli yerleşim yerlerinde yaşayanlar tüm sene boyunca aynı yerleşim yerinde kalmaktadır. Geçici yerleşim yerlerinde ise yılın belirli mevsimlerinde geçici olarak kalınmaktadır.

Sürekli olan köy altı yerleşim yerleri şu şekildedir:

  • Mahalle
  • Mezra
  • Çiftlik
  • Divan

Köy altı yerleşim yerleri yerleşim amaçlarına göre farklılaşmaktadır. Buna göre mahalle özelliği taşıyan yerleşim yerleri genellikle tarım ve büyükbaş hayvancılık yapanlar için kalıcı olarak tercih edilen yerleşim yerleri olarak kabul edilmektedir.

Mezra ise daha çok Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu, İç Anadolu bölgelerinde yaygın olan bir kaç ailenin bir arada yaşadığı tarım ve küçükbaş hayvancılık yapılan kalıcı yerleşim köy altı yerleşimleridir.

Divan ise birden fazla mahallenin birbirinden uzak yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Divan özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olarak bilinen bir yerleşim biçimidir.

Çiftlik geniş arazilerde hayvancılık işlerinin yapıldığı bir veya birden fazla kişiye ait yerleşim yerleridir.

Ülkemizde kalıcı köy altı yerleşim yerlerinin yanında geçici yerleşim yerleri yaylalar ve obalar da çok yaygındır. Her bölgede geçici yerleşim yeri bulunmaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık