Sünnetullah Kavramı Nedir? Neyi İfade Eder? TDK’de Anlamı

İslam dininde sıklıkla kullanılan bir kelime olan sünnetullah kelimesi ne demektir ve ne anlama gelir? Sünnetullah kelimesi nerelerde kullanılır hakkındaki bilgileri sizler için derledik. 

Sünnetullah İslam dininde bu dünyanın yaratılışında bir düzen ve bu düzenin korunmasını Allah’ın yaratması ile mümkün olduğu belirtilmiştir. İşte Allah’u Tealanın bu dünyayı yaratırken oluşturduğu düzen ve uyuma sünnetullah adı verilmektedir. Aynı zamanda Allah’u Tela kudretiyle yarattığı her varlıkta düzeni sağlamak için belirli kurallar koymuş ve bu kurallar bilimsel olarak bilimsel yasalar şeklinde kabul edilmiştir. Bu düzen ve yasaların tamamına sünnetullah adı verilmektedir. 

Sünnetullah
Sünnetullah Kavramı Nedir? Neyi İfade Eder? TDK’de Anlamı

Sünnetullah kavramında insanoğlunun bir kısmını keşfedebildiği fakat daha aydınlanmamış bilgilerinde yer aldığı bir sistemin varlığı bulunmaktadır. İnsanın yaratılışı, evrenin yaratılışı, dünyanın yaratılışı ve her nesnenin yaratılışında bir düzen uyum ve sistem bulunmaktadır. Bu sistemleri kendi kudretiyle yaratan Allahu Tealanın yarattığı tüm özellikler sünnetullah olarak adlandırılabilmektedir. 

Allahu Teala yeryüzünde suya serinlik, ateşe ise yakma emrini vermiştir. Ve onlar bu gayelerinin dışına çıkamazlar. Bilimsel olarak ise su ve ateşin atomları ve oluşumları birbirinden oldukça farklı bir düzende oluşturulmuştur. Sünnetullah kelimesi tüm bu incelikleri bilerek yaratan Allah’a ithaf edilen bir kelime olarak da kabul edilmektedir. 

Türk Dil Kurumuna Göre Sünnetullah Ne Demektir? 

Allah’ın yeryüzünde belirlemiş olduğu kurallar ve bu kurallara uygun olarak oluşturulmuş prensiplere sünnetullah adı verilmektedir. Diğer bir anlamı ise Allah’ın yarattığı her şeyi bir düzene uygun olarak yaratması anlamı da bulunmaktadır. 

Bunlara örnek olarak gece ve gündüz farkı, dünyanın güneşe uzaklığı, dünyanın şekli, yer çekimi kanunu gibi birçok varlık ve varoluş biçimi sünnetullah’a uygun yaratılmıştır. Aynı zamanda insanın Allah’ın emir ve yasaklarına uyması da sünnetullah’a uyması ve fıtratına uygun davranması şeklinde de kullanılmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap