Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Torunlarının İsmi?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Torunlarının İsmi

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in soyu ile ilgili pek çok bilgiye sahibiz ancak pek çok insan bu konuda bilgi sahibi değil. Ancak bunları bilmek bile bir Müslüman için sevince yol açacaktır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in torunları kimlerdir sorusunun yanıtını hep beraber inceleyeceğiz.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in en büyük kızı Zeynep’tir. Zeynep teyze oğlu olan Ebul-as ile evlenmiştir. En büyük kız Zeynep’ten olma Ali ve Ümame isimli iki çocuk vardır. Peygamberimizin en büyük kızından iki torunu bulunur. Ancak torunlarından Ali’nin henüz ufakken Mekke’nin fetih edildiği esnada öldüğü bilinir.

Peygamber
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Torunlarının İsmi?

Peygamberimiz(sav)’in büyük kızı Zeynep’ten olma diğer torunu Ümame ise Hz. Fatıma öldükten sonra Hz. Ali ile evlenmiştir. Ancak Hz. Ali’nin de vefatı üzerine sonrasında Muğire b. Nevfelle ile evlenmiş, Yahya adında da bir çocuk doğurmuştur. 

Hz. Muhammed(sav)’in Zeynep’ten sonraki ikinci kızı olan Rukiyye hicret öncesinde Hz. Osman ile evlenmiş fakat akabinde vefat etmiştir. Hz. Osman’dan olma Abdullah isimli bir çocuğu vardır. Fakat peygamberimizin torunu olan Abdullah da iki yaşında vefat etmiştir.

Bu bağlamda peygamberimizin Zeynep ve Rukiyye kızlarından olma ve soyunu devam ettirebileceği bir torunu yoktur. Soyu devam ettiremeyen bir diğer kızı ise Ümmü Gülsüm’dür. Ümmü Gülsüm’ün Rukiyye’nin vefatı üzerine Hz. Osman ile evlenmesine karşılık sonrasında vefat ettiği biliniyor. Hicretin 9.yılı itibariyle hayata gözlerini yuman Ümmü Gülsüm’ün Hz. Osman’dan çocuğu yoktur. 

Hz. Ali ile evli olan en küçük kızı Hz. Fatıma ise beş çocuk sahibiydi. Bunların hepsinin babası Hz. Ali’ydi ve isimleri Hasan, Hüseyin, Muhsin, Zeynep ve Ümmü Gülsüm idi. Muhassin yani Muhsin henüz bebekken öldüğünden dolayı Hz. Fatıma’nın diğer çocukları daha çok bilinir. Hz. Fatıma’nın çocukları olan Hasan ve Hüseyin peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) tarafından öyle sevilirdi ki Ebu Hureyre rivayetlerine göre ‘’Hasan’ı ve Hüseyin’i seven her kimse şüphe yok ki beni de sevmiştir’’ buyurmuştur. 

Akabinde Hz. Fatıma’dan olma Ümmü Gülsüm’ün Hz. Ömer ile evliliğinden olma Zeyd ve Rukiyye isminde çocukları olmuştur. Ancak ne yazık ki bebekken ikisi de vefat etmiştir. Hz. Ömer’in vefatının ardından Ümmü Gülsüm tekrardan Avn b. Cafer ile evlenmiş fakat çocuğu olmamıştır. Sonrasında Ümmü Gülsüm Muhammed b. Cafer ile evlenerek bir çocuk doğurmuştur. Fakat Muhammed b. Cafer’in de vefatıyla diğer kardeşi Abdullah b. Cafer ile nikahlanmıştır. Bu evlilikten de çocuğu olmamıştır. 

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in soyunda Zeynebiler olarak anılan bir kuşak var. Hz. Zeynep tarafından doğrulmuş çocukları kapsar. Fakat yine de peygamber efendimiz(sav)’in soyunun devamı için yalnızca Hz. Fatıma ve çocukları anılmaktadır. 

Bunu bir hadis-i şerifinde ‘’Her kadının çocukları için bir asabe vardır. Asabe baba tarafı akrabalarıdır. Ancak Fatıma’nın doğurduğu her iki çocuk da bundan müstesna tutulmuştur. Hem onların asabesi benim hem de velisiyim’’ buyurmuştur.

Hz. Muhammed(sav)’e nispet edilen soy ağacına bakıldığında Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in yeri ayrıdır. Fakat Hz. Zeynep, Hz. Ümmü Gülsüm’den doğan torunlar bu nispete dahil edilmez. Onların soyadları da anılmaları da kendi asabesi yani baba tarafından akrabalarının soylarıyladır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap