Otobiyografi Nedir? Nasıl Yazılır? Örnek Bir Otobiyografi

Otobiyografi,

Otobiyografi, bir kişinin hayatının, kendi perspektifinden yazılmış kurgusal olmayan bir açıklamasıdır. Otobiyografiler biyografilerin bir alt türüdür, ancak genellikle konudan başka biri tarafından yazılan standart bir biyografiden farklı olarak, bir otobiyografi kişinin kendisi tarafından yazılır. Otobiyografiler, bireylerin kendileri hakkında yazdıkları kişisel hikayelerdir. Bunlar kayda değer, benzersiz veya dramatik olayların gerçek hesapları olabilir.

Otobiyografi
Otobiyografi Nedir? Nasıl Yazılır? Örnek Bir Otobiyografi

Bir Otobiyografiye Neler Eklenmeli?

Otobiyografinize ne yazacağınızdan emin olmadan düşünmekte haklısınız. Ne de olsa, yaşam öykünüze neyin dahil edilip neyin hariç tutulacağını bilmek, bir otobiyografinin nasıl yazılacağının önemli bir yönüdür. Her ayrıntıya dikkat ediyor musunuz? Herkesin sadece uzun hikayeler okumak istediği doğru mu? Otobiyografinizin çok uzun olması mümkün değil mi?

Otobiyografiyi bir fragman gibi düşünebilirsiniz. Otobiyografinize neleri dahil edeceğinize karar verirken hayatınızdan kesitler sunmanız gerekir.

    En fazla etkiye sahip kişiler (aile, arkadaşlar, öğretmenler, iş ortakları vb.)

    Önemli olaylar (başlangıç ​​hikayeniz, tatiller, mezuniyetler, hayatın dönüm noktaları, tecrübeleriniz gibi)

    Duygu anları (Evsizken, hayatı tehdit eden bir durumla mücadele ettiğinizde veya aşık olduğunuzda)

Otobiyografinizi Yazmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Bir otobiyografiyi yazarken kritik yönlerini göz önünde bulundurmak çok önemlidir, çünkü sadece hayatınızı temsil etmekle kalmayan, aynı zamanda okuması basit ve okuyucunun kitabı bırakmak istemeyeceği kadar ilgi çekici bir hikaye istersiniz. Peki, listenize neleri eklemelisiniz? Otobiyografinize şu şekilde başlayabilirsiniz:

Hikaye Kronolojik Sıralayın

Bir hikayeyi hatırladığınız sırayla tekrarlamak cazip gelse de, zamanda ileri geri sıçramak son derece kafa karıştırıcı olabilir. Fikirlerinizi ortaya çıkarmaya başladığınızda karışık bir şekilde ortaya çıkması mümkündür, ancak onları doğru kronolojik sıraya koymalısınız. İster en yaygın başlangıç ​​noktası olan çocukluktan başlıyor olun, ister yetişkin yaşamınızın belirli bir döneminin daha odaklı bir resmine sahip olun, onu düzenli tutmaya çalışın.

Birinci Ağzından Konuşun

İnsanlar bir otobiyografinin sizinle ilgili olduğu için birinci tekil şahıs ağzından yazılmasını beklerler. Olayları tartışırken, o veya sen yerine Ben veya Benim kelimelerini kullanabilirsiniz. Hayatınızdaki önemli bir kişi hakkında bir hikaye paylaşıyorsanız, doğal olarak onlara o kişi olarak atıfta bulunacaksınız.

Karakterlerinizi Tanımlayın

Bu kurgusal olmayan bir çalışma olsa bile, izleyicinin ailenize nasıl uyduğunuzu ve çevrenizdeki insanların kim olduğunu kavraması önemlidir. Olayları hatırlamanız ve karakterlerinize hayat vermeniz gerekecek. Bir karakterin kişiliği ve hikayenize nasıl katkıda bulunduklarıyla ilgili temel gerçekleri eklediğinizden emin olun.

Nostaljik Hava Katın

Hedef kitlenizin seyahatinizi kimin paylaştığını ve başınıza gelenleri nasıl etkilediğini anlamasına yardımcı olmak için konumunuzu oluşturmak çok önemlidir. Bütün bunlar olurken sen neredeydin? Nerede doğup büyüdüğünüz gibi önemli bilgilerden kardeşlerinizle oynarken mutfakta yapılan Pazar kahvaltılarına kadar nostaljik küçük bilgilere kadar yer verebilirsiniz.

Anılarınızdan Bazılarını Dahil Edin

Bir otobiyografinin nasıl yazılacağını tartışırken, bazen çalışmayı canlandıran küçük ayrıntılardır. Spontane hikayeler anlatmak çok uygundur. Anılarınızın ve tarihinizin bir parçasıysa, onları dahil edin. İnsanlar sadece okumakla, daha çok bireyler ve yaptıkları hakkında bilgi edinmek isterler. Kim oldukları, onları harekete geçiren şey; ve önemsiz olduğunu düşünseniz bile geçmişinizle ilgili bir hikaye anlatmaktan korkmayın. İlgili olduğuna inanıyorsanız ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir