Mustafa Kemal’in Okuduğu Okulları ve Askeri Görevlerini Sırasıyla Yazınız

Mustafa Kemal Atatürk eğitim hayatı boyunca çalışkan bir öğrenci olmuştur. Çok fazla okulda eğitim alan Mustafa Kemal, özellikle aile içerisindeki fikir farklılıklarından dolayı farklı eğitimler görmüştür. Sırası ile Mustafa Kemal’in eğitim aldığı okullar şu şekildedir;

Mahalle Mektebi: 

  • Eğitim hayatına ilk olarak Mahalle mektebinde başlayan Mustafa Kemal, bu okula annesi Zübeyde hanımın ısrarı sonucunda gitmiştir. Gelenekselci bir kadın olan Zübeyde hanımın ısrarları sonucunda fıkıh ve dini derslerin verildiği bu okula giden Mustafa Kemal, okulda uygulanan falaka cezasından dolayı bir daha bu okula gitmeyi istememiştir. Geleneksel bir eğitim veren bu okulda sadece birkaç hafta eğitim görmüştür.  
Mustafa
Mustafa Kemal’in Okuduğu Okulları ve Askeri Görevlerini Sırasıyla Yazınız

Şemsi Efendi Okulu:

  • Selanik’te modern bir eğitim veren Şemsi Efendi ilk özel Müslüman Okulu olma özelliğini de taşır. Bu kez babası Ali Rıza Bey’in ısrarları üzerine bu okula giden Mustafa Kemal,1888 yılında babasının vefatıyla birlikte tekrar okul değiştirmiştir. 

Selanik Mülkiye Rüştiyesi: 

  • Mustafa Kemal Selanik Mülkiye Rüştiye okulunda okumak istemiyordu. Onun tek hayali komşuları ve sokaklarda gördüğü askerler gibi asker olmak ve askeri rüştiyeye gitmekti. Mustafa Kemal, annesinden habersiz bir şekilde askeri rüştiye sınavlarına girerek kazanmıştır. 

Selanik Askeri Rüştiyesi ( Ortaokul): 

  • Mustafa Kemal’e, ikinci adını veren Matematik öğretmeni ile bu okulda tanışmıştır. Askeri rüştiyenin Mustafa Kemal’in hayatında büyük bir önemi vardır. Askerlik hayaline ilk adımı bu okulda atmıştır ve oldukça başarılı bir öğrenci olmuştur. 

Manastır Askeri İdadisi ( Lise): 

  • Manastır Askeri idadisinde eğitimine devam eden Mustafa Kemal, burada Türk Tarihi’ni çok iyi bir şekilde öğrenmiş ve yabancı dil olarak da Fransızca eğitimi almıştır. 

İstanbul Harp Okulu: 

  • 1899 yılında Harp okulunu kazanan Mustafa Kemal, piyade bölümünde eğitim almaya başlamıştır. 1902 yılında okulu bitirirken Teğmen rütbesine ulaşmayı başarmıştır. 

İstanbul Harp Akademisi: 

  • Mustafa Kemal’in son kez eğitim gördüğü okuldur. Buradaki eğitimini de başarı ile tamamlayan Kemal, Kurmay Yüzbaşı olmuş ve ilk görevi için Şam’a gönderilmiştir. 

Askeri eğitimini başarı ile tamamlamış olan Mustafa Kemal’i bir dizi görev beklemekteydi. Birçok başarıya imza atmış Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri görevleri işe şu şekildedir;

  • İlk olarak Şam’da göreve başlayan Mustafa Kemal, burada 5. Ordu emrinde çalışmıştır. Üç yıl görevde kalmıştır ve 1906 yılında birkaç güvenilir arkadaşı ile birlikte Vatan ve Hürriyet cemiyetini kurmuştur. Devlet içerisindeki askeri aksaklıkları gidermek için kurduğu bu cemiyetle görev alanından giderek uzaklaşmaya başladığı devlet tarafından duyulmuştur, fakat herhangi bir ceza almamıştır. Askeri başarıları sayesinde Şam’da Kurmay başkanlığında bir göreve atanmıştır. 
  • Buradaki görevinden sonra Mustafa Kemal, 3. Orduya atanarak, 19 Nisan 1909 yılında İstanbul’a gitmiştir. İstanbul Harekât ordusunda Kurmay Başkanı olarak görev yapmıştır. 
  • 1910 yılında ise Fransa’ya gönderilmiş ve Picardie Manevralarına katılmıştır.
  • 1911 yılında Genel Kurmay Başkanlığı emrinde çalışmaya başlamıştır. Bu sırada İtalyanların Trablusgarp’ı işgal etmeleri üzerine Mustafa Kemal bir grup arkadaşı ile birlikte burada görev yapmıştır. Tobruk savaşında İtalyanlara karşı ilk zaferini elde etmiştir. 
  • 1912 yılında 6 Mart tarihinde İtalyanlar arşı elde ettiği zafer sonrasında Mustafa Kemal, Derne Komutanlığına getirilmiştir. Ekim ayında ise Balkan savaşlarına katılmıştır.
  • 1913 yılında Sofya Ateşemiliterliğine atanmış, bir yıl sonra ise yarbay olmuştur. 
  • 1915 yılında birinci dünya savaşının başlamasına kadar büyük bir yükseliş gösteren Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı’nın da bu savaşta yer alması ile birlikte artık kendi komutanlığını ortaya koymaya başlayacaktır. 

Eğitimi sonrasında Mustafa Kemal bu şekilde birçok başarılı görevde yer almıştır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap