Mühendishane-i Bahr-i Hümayun Nedir? Açılış Amacı

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun kelime anlamı olarak Türkçede; İmparatorluk Deniz Mühendishanesi anlamına gelmektedir. Osmanlı dönemi zamanında kurulan bu deniz mühendishanesi, denizle alakalı konularda öğrenciler yetiştirerek, halkın bu konuda daha bilgili olmasını sağlayan bir okul niteliği taşımaktadır. 1773 yılında 3. Mustafa tarafından açılmıştır. 

Tersaneler açarak Osmanlı devletinin donanmasının ve deniz üzerindeki hâkimiyetinin daha da artmasını isteyen 3. Mustafa Mühendishane-i Bahr-i Hümayun ile ilk defa kitaplar basılmasına da ön ayak olmuştur. 

Mühendishane-i
Mühendishane-i Bahr-i Hümayun Nedir? Açılış Amacı

Bu okul bir tersane içerisinde yer almaktadır. 1782 yılında 1. Abdülhamit’in döneminde ise bu okula Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adı verilmiştir. Günümüzde halen eğitim vermeye devam eden İstanbul Teknik Üniversitesi dönemin Mühendishane-i Bahr-i Hümayunun bir eğitim dalıdır ve daha sonra ayrılarak eğitim vermeye devam etmiştir. Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi de gene bu şekilde eğitim vermeye devam eden kurumlardandır. 

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun Açılış Amacı 

3. Mustafa tarafından açılan bu okulun esas amacı halktan kişileri deniz konusunda bilgilendirerek, donanmanın çok daha iyi bir hale gelmesini sağlamaktır. 1768 yılında Osmanlı devletinin Rus donanmalarına karşı kayıplar yaşaması, donanmanın güçlendirilmesi ve tersanelerin kurulmasına sebep olmuştur. 

Osmanlı devleti uğradı kayıpları göz önünde bulundurarak daha çağdaş ve gelişmiş bir donanma ile ilerlemek istemiştir. Bunun için de Mühendishane-i Bahr-i Hümayun açılışı gerçekleştirilmiştir. 1773 yılı sonrasında bu kurumun açılışı ile beraber donanma üzerindeki olumlu etkilerde görülmeye başlanmıştır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir