Modifikasyon Nedir? Özellikleri ve Örnekleri

Modifikasyon nedir?

Modifikasyon nedir? Canlıların dış etkenler nedeniyle yaşadığı değişimlerdir ve bu geçici bir durumdur. Canlılar genlere sahiptir, bulunulan ortama göre işlevleri değişebilir ve değişimler yaşanır. Modifikasyon özellikleri ve örnekleri ile konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.

Modifikasyon
Modifikasyon Nedir? Özellikleri ve Örnekleri

İnsanlar, hayvanlar, bitkiler yani tüm canlıların genetik bir yapısı vardır. Bunlar insanlara aileden geçer. Bazı özellikler ise yapısal değil, dış etkenlere bağlı olarak değişir. Aşırı sıcakta durmak, nemli ya da nemsiz bir ortamda yaşamak değişimlere neden olur ve buna da modifikasyon ismi verilir. Modifiye edilmiş bir araç da değişime uğramıştır, kelime anlamını buradan aklınızda tutabilirsiniz.

İnsanlarda ya da diğer canlılarda modifikasyonun oluşabilmesi için o canlının ortama ayak uydurması gerekir. Örneğin; bir insan soğuk bir yerde çok kilolu olurken sıcak bir memlekete gittiğinde zayıflamaya başlayabilir. Bazı bölgelerde domatesin rengi çok kırmızı değilken çok sıcak yerlerde belirgin şekilde kırmızılık görülür. Aslında burada canlılar bulunduğu ortama uyum sağlamış demektir. Çevre koşulları ortadan kalkarsa değişimler de sonlanacaktır.

Modifikasyona Verilebilecek Örnekler Nelerdir?

  • Ortalama 20 derece sıcaklıkta açan bir çuha çiçeği kırmızı tonlarda karşımıza çıkarken sıcaklık 30 ve üstüne çıktı zaman rengi de beyaza dönüşür ki buna modifikasyon denir.
  • Düzenli olarak egzersiz yapan yağlı vücuda sahip bir kişinin kaslarının çıkmaya başlaması da en güzel örneklerden biridir.
  • Bildiğiniz üzere arılar kraliçe arı için çalışırlar. Normalde arı sürüsü çiçek tozu tükettiğinde sıradan bir arı olurken sütü tüketen arı ise kraliçe olur.
  • Güney bölgesinde yaşayanların kuzeydekilere göre daha koyun tende olması da modifikasyonun örneklerinden biridir. Deniz kenarında tatile gittikten sonra esmerleşirsiniz ama bir süre sonra teniniz eski haline döner.
  • Tek yumurta ikizleri genel olarak fiziksel olarak aynı yapıdadır. Lakin ikizlerden her biri farklı alanlarda yaşarsa birisi zayıf birisi şişman olabilir.
  • Bazı otlar, kurak alanlarda yetişirken boyları çok kısa olur, nemli alanda ise daha çok uzadıkları tespit edilmiştir.     
  • Normal şartlarda beyaz tüyleri olan bir tavşan tıraş edildikten sonra tenine buz torbası konursa artık siyah tüyler çıkmaya başlar.
  • Ortanca adında bir çiçek, asidik toprak türünde kırmızı tonlarda çiçek verirken bazik alanda maviye döner.

Modifikasyonun Özellikleri Nelerdir?

Çevre koşulları sebebiyle hemen hemen bütün canlıların fiziksel görünümünde değişimler yaşanır.

Modifikasyonda genetik yapının tamamen farklılaşması mümkün değildir, genler biraz farklı türde işlerler.

Modifikasyon sadece bireyseldir, bir babada ya da annede yaşanan değişim çocuğunda da yaşanmaz. Aynı şey hayvanlar için de geçerlidir.

Modifikasyon vücut hücrelerinde yaşanır.

Yeme alışkanlıkları, ortamın ısısı, aydınlık, nem gibi dış etkenler nedeniyle ortaya çıkar.

Bazen modifikasyon oluşumunu tetikleyen durum sonlanınca canlılar eski düzene girerler. Bronzlaşan birinin birkaç ay sonra tekrar beyazlaşması gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap