1. Anasayfa
  2. Nedir

Metinlerin Sınıflandırılması


0

Metinler nasıl sınıflandırılır ve metinlerin sınıflandırılmasında hangi özellikler göz önünde bulundurulur hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Yazı olarak ifade biçimlerinin tümünü içine alan metinler kimi zaman gerçeklikle ilişkileri kimi zaman da işlevleri ve yazılış amaçları açısından sınıflandırılabilmektedirler. Metinler sınıflandırılırken sanat metinleri ve öğretici metinler olmak üzere iki şekilde işlevlerine bağlı olarak ele alınmaktadır. 

Genellikle şiir ve düzyazı biçiminde iki bölümde incelenen metinler çoğunlukla gerçeklikle ilişkileri, işlevleri, yazılış amaçları, hedef kitleleri gibi kriterlerle ayrılarak sınıflandırılmaktadır. Aynı zamanda sanat ve öğretici metinler ile de iki grupta incelenebilmektedirler. 

Metinlerin
Metinlerin Sınıflandırılması

Sanat metinlerinin özellikleri edebî olarak yazılmaları ve bir heyecan uyandırmak, estetik zevk ile oluşturulup farklı bir anlayış kazandırmalarıdır. Bazı metinler de heyecanı dile getiren metinler (şiir), öykü, masal, fabl, destan, hikâye, roman gibi metinler olup diğerleri ise  gösteriye bağlı metinler olan  tiyatro sanat metinleridir.

Öğretici metinler ise daha bilgi vermeye ve haber vermeye yönelik olan metinleri kapsamaktadır. Özellikle bir konuda uyarmak veya düşündürmek amacıyla yazılabildikleri gibi insanların genel kanılarını değiştirmek yahut onları yönlendirmek gibi amaçlarla da yazılmaktadırlar. 

Öğretici metinler arasında tarihî metinler gibi felsefi metinler veya bilimsel metinler yer almaktadır. Aynı zamanda gazete ve haberleşme için oluşturulan gelişen makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri, mülakat, röportaj, haber yazıları gibi metinlerde öğretici metinler arasında bulunmaktadır. Bunların yanında kişisel hayatı konu alan metin türleri olan anı, günlük, gezi yazısı, biyografi / otobiyografi, mektup gibi metinlerde bu alanda kabul edilmektedir. 

İlginizi Çekebilir;  Yoğurt Pul Biber ve Limon Kürü İle Zayıflayan Kişilerin Yorumları
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü