Kurtuluş Savaşında Milli Mücadeleye Katkı Sağlamış Kadın Kahramanlarımızın İsimleri

kurtulus-savasi

93 Harbinde Ruslarla yapılan mücadelede kahraman olan Nene Hatun başta olmak üzere her dönemde kadın kahramanlar bulunmaktadır. Kurtuluş savaşında ülkenin birçok yerinde kadın kahramanlar sayesinde başarılar elde edilmiştir.

Kurtuluş Savaşında Milli Mücadeleye Katkı Sağlamış Kadın Kahramanlarımızın İsimleri

Kadın Kahramanlarımız Neler Yaptı?

Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964)

Halide Edip, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı 1919 yılında, İstanbul’da yaşayanları, yabancı güçlerin işgaline karşı uyarmak, bir şeyler yapılması için teşvik etmek amacıyla çok güzel konuşmalar yapmıştır. Savaş sırasında Mustafa Kemal’in hep yakınında bulunmuş, asker kökenli olmamasına karşın rütbeyi hak edip kadın kahramanlar arasında adını yazdırmıştır. Ayrıca günümüzde halen aktif olan AA’da (Anadolu Ajansı) gazetecilik görevini de yerine getirmiştir.

Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö. 24 Eylül 1994)

Nezahat Onbaşı rütbeli Nezahat Baysel, annesi vefat ettiği için babasıyla beraber savaşa katılmak zorunda kalmıştır. Kurtuluş mücadelesindeki en önemli savaşlara katkı sağlamıştır. Gazi M.K. Atatürk ona hayran kalmıştır. Henüz 12 yaşlarındayken onbaşı rütbesini almayı başarmıştır. Meclis’te Nezahat Onbaşıya istiklal madalyası verilmesi görüşülen ilk kişi olma unvanını da taşır. O dönem de yerine getirilemese de 2013 senesinde kendi soyundan torununa teslim edilmiştir.

Şerife Bacı (Ö. 1921)

Kadın kahramanlarımız içerisinde adını sıkça duyduğumuz bir isim de Şerife Bacıdır. Böylesi zorlu bir mücadelede cephane her şeydi. Hangi yaştan ve cinsiyetten olursa olsun cephane götürmek için bütün halk seferber olmuştu. Ankara’ya cephane götürme sırasında soğuk nedeniyle şehit olmuştur. Sürekli duyduğunuz, kendi çocuğunun üstündeki örtüyü alıp cephaneye örten isim Şerife Bacıdır.

Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)

Kara Fatma, G.M.K Atatürk 7 yaşındayken dünyaya geldi. Asker eşiyle birlikte Balkan savaşına dahil oldu. 1. Dünya Savaşında aynı kandan 10 kadınla beraber savaşa katılmıştır. Savaşta eşinin şehadet haberi geldikten sonra doğduğu şehir Erzurum’a gelmiştir.

Tabii, bu daha başlangıçtı. Mustafa Kemal ile irtibata geçebilmek için Sivas’ın yolunu tutar. Milis Müfreze Komutanı olma başarısını gösterir. Kendisine verilen emirleri alarak İstanbul’un yola çıkar. Birilerini kurtarmak ve silahları alabilmek için görevler yapar. Yunan işgali sırasında İzmir’e gider ve orada da görev alır. 

Kara Fatma, onbaşı rütbesini aldıktan sonra, kadınların bulunduğu birlikle harekete geçmiş, düşmana öyle etkili bir salıdır organize etmiştir ki düşman birliklerini subayı dahil olmak üzere ele geçirip getirmiştir.

Hafız Selman İzbeli

Hafiz Selman İzbeli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hayran bir kişidir. Kastamonu Müdafa-i hukuk cemiyeti üyelerindendir. Kendisini Cumhuriyet Kadını olarak adlandırmıştır. Bulunduğu ildeki kadınları örgütlemiş, askerlerimizin ihtiyacı olan kıyafetlerin örülüp yollanmasını sağlamıştır.

Zengin bir ailesi vardır. Birlikler O’nun şehrine ayak basar basmaz onlara en güzel şekilde yemek yedirmiştir. Savaş sonlandıktan sonra yeni alfabeyle okumayı sökmüştür.

Halime Çavuş

O dönemlerde her kadın askerde yer almadığı için, Halime Çavuş kendisini erkek kılığına sokarak savaşa dahil olmuştur. Ailesi çok karşı çıksa da dinlememiştir. Saçlarını sıfır kestikten sonra askerlerin arasında katılmıştır. Birlikte herkes onun adını Halim zannediyordu. Birçok önemli cepheye silah taşınmasında yardımcı olmuştur. Hava o kadar soğuktu ki cephanelere zarar gelmesin diye kendi üstündeki eşyaları cephaneye örtmüştür.

Atatürk ve silah arkadaşları O’nun bulunduğu bölgeye geldiğinde ilk başta kim olduğunu bilmiyordu. Üstündeki montu silahlara örttüğünü göre Atatürk merakla sordu: neden böyle bir şey yaptın? Sen üşümüyor musun? Halime Çavuş da tarihe altın harflerle geçen şu yanıtı verdi: 100 bin kişinin canı kurtulacak, ben ölsem ne olur ki? Dedi. Önce vatan diyen Halime Çavuş 1976 senesinde yaşama veda etmiştir.

Gördesli Makbule

Kadın kahramanlarımızdan biri de Gördesli Makbuledir. Henüz yeni evli olmasına rağmen kocasının yanından ayrılmamış ve Kuvayi Milliye grubuna dahil olmuştur. Yunanlıların işgali sırasında, Gördesli Makbule ve kocası, direnen Türk topluluklarına dahil olmuş ve Yunanlılara karşı silahla mücadele etmiştir. Yunanlıların yaptığı bir saldırıda, herkes korkup geri dönmeye başlayınca, onların kaçmaması için kendisini öne atmış ve kafasına aldığı kurşun nedeniyle şehit olmuştur.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık