İşten Artmaz Dişten Artar Atasözünün Anlamı Nedir?

İşten Artmaz Dişten Artar

İşten artmaz dişten artar atasözü günümüz yaşam standartlarını da çok net bir biçimde betimlemektedir. İnsanların doyumsuz bir biçimde harcama yaptıkları ve birikim yapamamaktan yakındıkları bir dönem yaşamaktayız. İşten artmaz dişten artar atasözünün anlamı ise tam olarak bunu ifade etmektedir.

Bir kişinin ne kadar kazanırsa kazansın savurgan olduğu müddetçe herhangi bir birikim yapamayacağını, tasarruf edemeyeceğini açıklamaktadır. Birikimin ve tasarrufun altın kuralı tutumlu olmaktan geçer. Çünkü işiniz ne kadar büyürse büyüsün, işinizin getirisi ne kadar artarsa artsın harcadığınız miktar da doğru orantılı olarak yükselecektir.

İşte bu yüzden kazanılan paranın yükseliyor olması daha fazla birikim yapılacağı anlamına kesinlikle gelmemektedir. Günümüzde yaşanan maddi kaosun ana sebepleri arasında da bu vardır. Çok yüksek gelirlere sahip olanların dahi borçlandığı bir sistem söz konusudur. Bunun bilincine vararak, tasarruf etmenin ve daha fazla birikim yapmanın yolunu arayanların işten artmaz dişten artar atasözünü baz almaları mümkündür.

Böylece hayatlarındaki gider kalemlerini sınırlayabilir, daha tutumlu bir hayat yaşayarak kazançları yükselmese dahi tutumluluğun getirisi olarak birikim sahibi olabilirler. Benzer bir başka öğüt olan para kazanılarak değil tutumlu olarak arttırılır sözünü de yardımcı bir anlam olarak hayat mottosu şeklinde görebilirsiniz. İşten artmaz dişten artar atasözünün cümle içerisinde kullanımı ise şöyle olacaktır.

  • Bütün maaşını bu eşyalara harcadığına inanmıyorum, birikim yapman şart. Unutma ki işten artmaz, dişten artar. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık