1. Anasayfa
  2. Nedir

İdrar Yaparken Beyaz Parça Gelmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?


0

İdrar Yaparken Beyaz Parça Gelmesi

İdrar yaparken çıkan beyaz parçalar sizi tedirgin edebilir. Üriner sistem, vücuttaki sıvıyı normal düzeyde tutma işlevi görür. Bize zarar veren toksinlerin de vücuttan çıkarılmasını sağlar. Farklı sebeplerden ötürü bazen küçük abdest sırasında beyazlıklar görülebilir.

İdrar
İdrar Yaparken Beyaz Parça Gelmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

İdrarda Beyaz Parça Gelmesinin Nedenleri

Böbrek Rahatsızlıkları Olabilir

Böbrek taşı, çok sık görülen bir rahatsızlıktır ve bazen bu taşlar nedeniyle beyaz tortular oluşur. Eğer, idrar sırasında gelen beyazlık kuma benzer şekildeyse böbrek rahatsızlıklarından şüphelenir. Böbrek taşları bir kere değil, hayatınız boyunca sürekli karşınıza çıkabilir. Böbrekteki kum ve taşlar sadece böbreğe zarar vermez, idrar yolunda da problemlere yol açabilir. Taşın boyutları çok büyükse kırılarak çıkarılabilir. Bazı boyutlardaki taşlar idrar yolu ile atılırken kimisi ameliyatla alınmak zorunda kalınır.

Sediment

İdrardan gelen beyaz tortular fosfat atıklardan da kaynaklanabilir. Bu da böbrek taşı gibi sıkça görülür, onun için telaşlanmanız gerekir. İdrar yolu enfeksiyonları da beyaz parçalara neden olabilir. Ayrıca bu bölgede mantar gibi rahatsızlıklar da bu durumu tetikler. Beyaz parça sorunu için gitmeniz gereken uzman hekim Ürolog olmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu da sıklıkla görülür

İdrarın olması gereken renk tonları aslında şeffaftır, bazı durumlarda sarı gelir ve bu da olağandır. Genelde az su içen kişilerde sarı idrar sık görülür. Tüketilen besinler ve içecekler de idrar renginin belirleyebilir. Sağlıklı bir kişinin idrarında virüs yer etmez. Dışarıdan gelen virüsler zamanla idrar renginde değişikliklere neden olur ve beyaz parçalar görülebilir. Escherichia coli isimli bakteri, üretraya doğru hamle yapar ve birçok yeri sarmaya başlayınca da enfeksiyon oluşur. Eğer bu enfeksiyon zamanında tedavi edilmezse böbreklere kadar sıçrayabilir. Bu yüzden üroloji bölümüne giderek muayene olup test yaptırmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Bana Bir Masal Anlat Baba şarkı sözleri kimin bestesi?

Paraziter Enfeksiyonlar Kaynaklı Beyaz Parçalar

Filaryaz – schistosomiasis gibi enfeksiyonlara neden olan durum parazitlerdir. Bu gibi rahatsızlıklar idrar beyaz tortuları tetikleyebilir. Trikomonas da bir tür enfeksiyondur ve üriner sistemde mukus ipliklerinin oluşmasına neden olur. Kandida mantarı da işeme sırasında beyaz parçalara sebep olabilir. Beyaz parçaların nedenini ancak ürolog kesin olarak bilir. Buradaki bilgilere bakarak kendi teşhisinizi koymaya çalışmanız doğru değildir.

Bakteriyel Vajinoz Rahatsızlığı

Vajina nemli bir bölgedir ve sıvı dengesi bozulduğunda burada farklı bakteriler, mantarlar üremeye başlayabilir. Bazı belirtilerle bakterileri anlayabilirsiniz. Bunlar; çiğ balık tarzı bir kokunun yayılması, olağan vajina akıntısının daha fazla olması, idrardan gelen bazı farklı renkte parçalar, vajina ve bölgesinde kaşınmalar görülebilir. Bakteriyel vajinoz zamanında tedavi edilmezse pelvik iltihaba yol açabilir, o yüzden hızlı tedavi gerekir.

Maya Enfeksiyonu Namı Diğer Monilia

Kadınların cinsel organında maya bakterisi yer almaktadır. Lakin PH dengesi bozulmaya başladığında bakteri sayısı çoğalmaya başlar ve maya enfeksiyonu ortaya çıkar. Vajinadan gelen beyaz renkteki sıvının miktarı artmaya başlar. İdrar sırasında veya normal zamanda yanma hissi görülebilir. Kaşınma birçok enfeksiyonda olduğu gibi görülür. Bakterilerin hepsinin temizlenmesi yerine sayılarının artmaması sağlanır.

Tersine boşalma Kaynaklı Beyaz Tortular

Erkeklerde boşalma sırasında bazen sperm idrar torbasına doğru ilerler. Eğer bu yaşanmışsa küçük abdest sırasında beyazlıklar normaldir ve kısa sürer.

İdrardaki Beyaz Parçalar Nasıl Geçer?

İdrardan gelen beyaz parçalar için evde bir tedavi yoktur. Bir üroloğa giderek muayene şarttır. Online platformlardan araştırarak tedavi uygulanmaz. Buradaki amaç, hastalığın nedenleri hakkında bilgi vermek, merakı gidermektir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü