Hentbol Nedir? Nasıl Oynanır?

hentbol-nedir

Hentbol bilinen bir spor branşı olmasına rağmen pek çok branşa nazaran popüler olamamıştır. Otuzar dakikalık iki devrede oynanan Hentbol’da takımlarda 6’sı saha içerisinde oynayan, birisi kalede duran 7 kişilik ekipler mücadele eder. 

Çıkış noktasında tıpkı futbol gibi çim sahada ve futbol takımları gibi 11 kişiyle oynanan Hentbol sonrasında 7’şer kişilik takımlarla salon sporuna dönüşmüştür. Artık Hentbol müsabakaları salonlarda yapılmaktadır. 

Hentbol Nedir? Nasıl Oynanır?

Çok rahat bir biçimde arkadaş ortamında da oynanabilecek bir oyun olması kişisel çevrede değerlendirilebilecek oyunlar arasına girmesini sağlıyor. Tabii ki en merak edilen faktör de Hentbol kuralları oluyor. Bir oyunu kurallarını bilmeden oynamak mümkün olmadığı için Hentbol oyun kuralları şöyle sıralanabilir. 

  • Hentbol karşılıklı oynayan iki farklı takımın mücadelesine sahne olur. 
  • Takımlar 7 kişiden oluşur. Bunların 6’sı sahanın içerisindedir ve birisi kalecidir. 
  • Hentbol topu özel olarak kaygan bir yapıya sahiptir. Sentetik ve kaygan dış yüzey Hentbol oyuncularının hakimiyetini arttırır. 
  • Her takımın kalecisinin ceza sahası içerisinde topa dokunma yetkisi sınırsızdır. Vücudunun istediği yeriyle topa dokunabilir. 
  • Hentbol oyununun altın kuralı oyuncuların topu en fazla 3 saniye ellerinde tutabiliyor olmasıdır. 
  • Üç saniye kuralının yanı sıra Hentbol oyuncularının topu aldıktan sonra atabilecekleri 3 adım bulunmaktadır. Yani 3 adım ve 3 saniye Hentbol için oldukça mühimdir.
  • Takım arkadaşları birbirlerine attıkları topa ayak ile müdahale edemezler. Fakat karşı takımdan gelen bir topu ayakla kontrol etmek mümkündür.
  • Hiçbir zaman rakip oyuncunun elinde tuttuğu topa diğer bir oyuncu dokunamaz. Topu yakalayabilmek için havada olması gerekir.
  • Futbolun aksine Hentbol kurallarında faul biraz daha spesifik bir biçimde işlenir. Faul yapan oyuncu sahanın kenarına çıkar ve 2 dakika boyunca oyuna katılamaz. Bu takımını bir kişi eksik bırakmak demektir.
  • Futbolda penaltı ne ise Hentbol’da da 7 metre atışları odur. 
  • Hentbol sahasında toplam iki hakem bulunmalıdır. 
  • Hentbol müsabakası 30 dakikadan oluşmakta olan iki devreyle tamamlanır. İki devre arasında da 10 dakikalık mola verilir. 
  • Hentbol oyuncularının yaşları maç süresini doğrudan etkiler. 30’ar dakikadan iki devreli müsabakalar 16 yaş ve üzeri takımlar için geçeridir. 12 ile 16 yaş arası takımlar 25’er dakikadan oluşan iki devre oynarlar. 8 ile 12 yaş arası olan takımlarda ise maç süresi 20’şer dakikadan iki devre şeklindedir. 

Uluslararası Hentbol federasyonları ve ulusal müsabaka düzenleyen kurumlar Hentbol müsabakalarında devre arasını kendileri belirleyebilir. Tabii ki bu mola süresinin 10 ile 15 dakika arasında değiştiği anlamına gelir. Özellikle IHF bu noktada karar merciidir. 

Rusya ve Kore’nin dünya şampiyonluklarının bulunduğu bir salon sporu olan Hentbol aynı zamanda Afrika’da futbolun ardından en çok tercih edilen spordur. Yine gelişmiş ülkelere bakıldığında da Almanya, Fransa, Danimarka ve İsveç kendilerine ait Hentbol liglerine sahiptir. Gün geçtikçe pek çok ülkenin Hentbol takımlarına daha fazla yatırım yapmaya başlaması gözden kaçmayan bir başka detaydır. 

Hentbol Oyun Sahası ve Özellikleri

Hentbol oynanan salonlarda saha yapısı belli dinamiklere sahiptir. Bunlar oyun kurallarıyla doğru orantılı olarak belirlenmiştir. 

  • Hentbol sahası dikdörtgen biçimdedir. 
  • Hentbol sahasının uzun kenarı 40 metredir. Kısa kenarı ise 20 metredir.
  • 40 metrelik uzun kenar Hentbol sahasının çizgisini temsil eder. 20 metrelik kısa kenar ise kale çizgisidir. 
  • Hentbol sahasında kale çizgisinden başlayarak uzayan ve sahayı ikiye bölen bir alan çizgisi bulunur. Bu iki tane kale sahası oluşmasını sağlar. 

Bu ölçüler dahilinde her iki takıma da eşit düzeyde alan ve imkân tanıyan Hentbol sahaları herhangi bir tarafa zemin, çizgi, alan açısından ekstra avantaj verilmesinin önüne geçer. 

Hentbol sahasında mutlaka olan diğer unsurlar ise şöyle sıralanabilir.

  • Emniyet Alanı

Emniyet alanı tıpkı futbol sahalarında da olan dış katman gibi düşünülebilir. Sahanın 40 metre ve 20 metre olan kenarlarının dış kısmında bulunur. Kale çizgisinden 2 metre, kenar çizgilerinden ise 1 metre uzaktadır.

  • Kale 

Ortada yer alan kale çizgisinin üzerine yerleştirilen Hentbol kaleleri 3 metre genişliğe ve 2 metre yüksekliğe sahiptir. Hem yan direkler hem de üst direk birbirine tutturulmuş 8 cm x 8 cm boyutlarındadır. Kale direklerinin arka tarafa bakan kenarı ise kale çizgisinin tam dış kısmıyla aynı hizada olmak zorundadır. 20 santimetre uzunluğunda şeritlerle iki farklı renge bürünen kaleler böylece oyuncuların dikkatini çekecek seviyeye getirilir. Kaleler ağ ile kaplıdır. 

  • 7 Metre Çizgisi 

Belki de Hentbol oyununda önemli noktalardan birisi de budur. Zira futbolda penaltı ile aynı standarda sahiptir. Kale çizgisine paralel olan bu çizgi 1 metre uzunluğa sahiptir. Sağ ve sol kenar çizgilerine kıyasla tam orta noktada ve kalenin karşısındadır. Kaleye 3 metre uzaklığı vardır. Kale çizgisinin arka yüzü baz alındığında mesafe 4 metre olur.

  • Orta Çizgi

Sahayı tam olarak ikiye bölen çizgidir. İki kenarı birbirinden ayırır. Ayrıca orta çizgiden uzanan 19 santimetre kalınlığında değişme çizgileri dikkat çeker. Normalde saha üzerinde çizgiler standart olarak 9 santimetredir. Kale çizgileri 4 santimetredir. Değişim çizgileri ise takım oyuncularının girişlerini, çıkışlarını yapabilmelerini sağlayan, kenar çizgisiyle aynı paralelde uzanan ve orta çizgiyle arasında 59 m mesafe olan çizgidir. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık