Güneş, Dünya ve Ay Birbirlerine Göre Nasıl Hareket Eder?

Güneş sistemimiz yaşama elverişli olan bildiğimiz tek sistemdir.

Güneş sistemimiz yaşama elverişli olan bildiğimiz tek sistemdir. Ancak uzayda sayısız galaksi ve sayısız güneş sistemi olduğunu hesaba katarsak ciddi bir potansiyelin söz konusu olacağından şüphe yok. Dünyada yaşam olmasında da güneşin, dünyanın ve ayın hareketlerinin ciddi bir rolü olduğunu söylemeden geçemeyiz. 

Güneş,
Güneş, Dünya ve Ay Birbirlerine Göre Nasıl Hareket Eder?

Güneş’in Hareketi 

Tüm gök cisimleri dönmektedir ve bu genellikle saat yönünün tersinedir. Birkaç istisnai gezegende saat yönünde dönüş gözlemlense bile bunların bir çarpışma sonucu oluşmasına mümkün gözle bakılıyor.

Güneşin temel tek bir hareketi olduğunu ve güneş sistemindeki ana çekim gücünün ona ait olduğunu ise söylemek gerek. Öncelikli olarak güneş kendi ekseni etrafında döner ve güneş sistemindeki tüm gezegenler onun çekimi altında güneşin etrafında dönerler. 

Güneş tıpkı diğer gök cisimleri gibi saat yönünün tersine, batıdan doğuya doğru bir eksenle dönüşünü sürdürür. Bir tam turu tamamlaması ise bizim dünyamızın zaman ölçüsüyle 27 gün sürmektedir. 

Dünya’nın Hareketleri

Güneş tam olarak güneş sisteminin merkezinde yer alan çekim noktası olmakla beraber dünya diğer gezegenler gibi güneş etrafında dönmektedir. Ama aynı zamanda kendi ekseni etrafında da dönmektedir. Dolayısıyla dünyanın temelde iki hareketi bulunuyor. 

Dünyanın Kendi Ekseni Etrafındaki Dönüşü

Dünya kendi ekseni etrafında hafif bir açıyla yatık bir biçimde dönüşünü sürdürmektedir. Bu dönüşün tam bir turu 24 saate tekabül eder. 24 saatlik bir dönüş tamamlandığında ise 1 gün olarak adlandırılır. 

Dünyanın Güneş Etrafındaki Dönüşü

Tüm gezegenler gibi dünyamız güneşin etrafında belirli bir yörüngede dönmektedir. Dünya’nın güneşin etrafında dönüşü de saat yönünün tersi istikametindedir. Toplamda güneşin etrafında bir tam tur atıldığında 1 yıl olarak tanımlanır. Ayrıca bu süreç 365 gün 6 saat sürer. 

Ay’ın Hareketleri 

Ay doğal uydumuz olarak dünyadan bakıldığında bize harika bir manzara ve ışık kaynağı oluyor. Ayrıca dünyamızın sahip olduğu tek doğal uydu olması dışında bize her zaman tek bir tarafını gösteriyor. Ayın karanlık yüzü dünyadan görülemeyen bir kısım olarak kalıyor. Temel hareketleri ise üç ana gruba ayrılıyor.

Ayın Kendi Ekseni Etrafında Dönüşü

Tüm gök cisimleri gibi doğal uydularda da kendi ekseni etrafında dönüş vardır. Ay kendi ekseni etrafındaki bir tam turunu 27 gün 8 saatte tamamlar. Küçük bir gök cismi olmasına rağmen çok yavaş hareket eder. Dönüşü saat yönünün tersinedir.

Ayın Dünya Etrafındaki Dönüşü

İlginç bir biçimde ayın dünya etrafında dönme süresi de kendi ekseni etrafında dönme süresiyle eşittir. Yani ayın dünya çevresindeki bir tam turu 27 gün 8 saat sürer. Bu nedenle bize aya ne zaman bakarsak bakalım aslında onun aydınlık yani bize bakan tarafını görürüz. Çünkü diğer tarafı süreler eşit olduğu için hiçbir zaman görünmez. Saat yönünün tersi istikametinde bir yörüngeye sahiptir. 

Ayın Güneş Etrafındaki Dönüşü

Ay dünyanın çekim alanında olan ve dünya yörüngesinde dolanan bir doğal uydudur. Dolayısıyla yörüngesinde olduğu dünya güneş etrafında döndüğünden, ay da güneş etrafında dönmektedir. Dünya ile paralel bir yörüngeye sahip olduğundan ötürü güneş etrafındaki dönüşünü aynı şekilde 365 gün 6 saatte tamamlar. Yine saat yönünün tersine bir yörünge izler. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir