Dünyanın Dönüş Yönü Hangi Tarafadır?

dunyanin-donus-yonu-hangi-taraftadir

Dünyanın Dönüş Yönü

Dünya bir gezegen olarak yıldız sisteminde çekiminde olduğu güneşin etrafında döner. Ancak aynı zamanda kendi ekseni etrafında da döner. Günlerin oluşumunda kendi ekseni etrafında dönmesi sebeptir. Yani gece ve gündüz kavramları bu dönüşe bağlıdır. Buradan düz mantık ile dünyanın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğünü düşünmek mümkündür.

Çünkü batıdan doğuya doğru dönmesinden dolayı doğu tarafından güneşin doğuşunu görürüz. Aynı şekilde dönüş sürdükçe batıda da güneşin battığını izleriz. Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşünün tam süresi 24 saattir. Bu da zaten bir güne tekabül etmektedir. 

Dünyanın Dönüş Yönü Hangi Tarafadır?

Kendi ekseni etrafında dönen dünyanın dönüş hızı ile ilgili de bazı detaylardan söz edilebilir. Tabii ki dünyamızın geoit şeklinde oluşundan dolayı kutup noktalarıyla ekvatorda aynı hızları ölçümlemek mümkün değildir. Fakat ekvator çizgisini baz aldığımızda ekvatordaki dünya dönüş hızı saatte 1670 kilometredir. 

  • Güneş Sistemi 

Güneş sistemi dünyamızın içerisinde bulunduğu yıldız sistemidir. Sistemin merkezinde yıldızımız güneş vardır. Aralarında gezegenimizin de olduğu Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jupiter, Satürn, Neptün, Uranüs ve Plüton gezegenleri ve gezegenlerin uyduları güneşin çekim kuvvetine kapılmıştır. Bu yüzden güneşin etrafında dönmeye devam ederler. Aynı şekilde her gök cismi kendi etrafında da dönmeye devam eder. 

  • Dünya

Güneşin çekim alanında olan dünyamız belirli bir yörünge ile güneşin etrafında döner. Tıpkı diğer gezegenler ve gezegenlerin uyduları gibi bu yörünge aynı şekilde yıllardır devam eder. Tabii ki güneş sistemi de sabit değildir. O da sürekli olarak Samanyolu galaksisinde hareket eden bir yörüngede bulunmaktadır. 

Dünyamız batıdan doğuya doğru dönüşünü tamamlayarak 24 saatte aynı noktaya ulaşır. Bu 24 saatlik dilime gün denir. Aynı şekilde dünyanın bir diğer dönüş hareketi güneşin etrafındadır. Güneşin etrafındaki yörüngesini ise tam 365 gün 6 saatte tamamlar. Bunu insanoğlu olarak 1 yıllık süre olarak tanımlarız. Kuzey yarım kürede kutup noktasından inceleyecek olursak dünyanın dönüş yönünü saat yönüyle de açıklamak mümkündür. Batıdan doğuya doğru dönen dünyaya kuzey kutbunun üzerinden baktığınızı hayal edebilirseniz dönüş yönü saat yönünün tersi olacaktır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık