Dinimizin Güzel Ahlaka Verdiği Önemi Belirten Ayet Ve Hadisler

İslam dini esaslarının tamamı güzel ahlaklı olmayı destekleyen ve güzel ahlaka önem veren özellikleri barındırmaktadır. Güzel ahlak Hazreti Peygamberin (sav) tutum ve davranışlarıyla da insanlığa örnek olarak gösterilmiş ve günümüze kadar da onun güzel ahlakı hakkında birçok ayet ve hadis yer almasının yanında yaşadığı döneme tanıklık eden sahabeler tarafından da ortaya konmuştur. İslam dininin güzel ahlaka verdiği önemi ayetler ve hadislerin deliliği ile öğrenmek mümkündür.

İslam dini ilk olarak dinin insanlığa ulaşmasını sağlayan peygamberi olan Hazreti Muhammed (sav) den itibaren güzel ahlak üzere olan bir dindir. Onun yaptığı ameller ve davranışların tamamında güzel ahlaklı davranması ve güzel ahlaklı olanı tercih etmesi de bu konunun önemini desteklemektedir.

Dinimizin
Dinimizin Güzel Ahlaka Verdiği Önemi Belirten Ayet Ve Hadisler

Güzel Ahlak Nedir?

Güzel ahlak Hazreti Peygamberin yaşantısında ve sünnetlerinden öğrenildiği üzere genel olarak iyiliği emretmek ve kötülüğü nehyetme yani uzaklaştırmaktır. İnsan yaşantısında kendisi için ne istiyor ise Müslüman kardeşi için onu isteyebilmelidir. Müslüman olan kişi de komşusu olan farklı dinde olan kişilere karşı saygı göstermeli ve onlara zarar gelmesini önlemelidir.

Hazreti Peygamber (sav) her konuda önce başkalarını düşünür ve yeryüzünde iyilik yapmanın ne kadar aziz olduğunu belirtir ve insanlara da iyi amellerde yarışmalarını tembihlemiştir.

Allahu Tealanın âlemleri onun hürmetine yarattığını belirttiği Rasûlullah’ın elinde her türlü maddi ve manevi güç varken yeryüzünde bir insanın isteyeceği her şeye sahip olabilmesi bir dua ile mümkün iken o her şeyin en azı ile yetinmiş ve dünyaya bağlı kalmadığını ve insanlara güzel ahlak üzere gelen bir peygamber olduğunu ispatlamıştır.

Güzel ahlaklı olmak insani bir değer olduğu için aynı zamanda insanın ahiret hayatında da oldukça önemli bir vasıf olarak kabul edilmektedir. İnsanın öldüğü zaman kabir hayatının başladığında kabir melekleri geldiği zaman kişiye amellerini sorduklarında ve kişinin tüm vücudu buna şahit olarak dile geldiğinde kişinin amellerinden sonra kabir melekleri kalbine bakarlar ve onun güzel ahlak üzere olup olmadığını sorgularlar. Kişinin güzel ahlakı bu açıdan oldukça önemli bir konu olmaktadır. 

Güzel Ahlak İle İlgili Ayetlerden Bakara ve Enfal Türkçe Anlamı 

Bakara Suresi 129 ayet: Rabbimiz, içlerinden kendilerine âyetlerini okuyacak, onlara Kitab’ı ve hikmeti öğretecek ve onları arındıracak bir elçi gönder: Sen güçlüsün, hüküm ve hikmet sahibisin.

Enfâl / 53. Ayet: Bunu yaptı çünkü Allah, bir kavme verdiği nimeti, onlar kendi içlerinde olanı değiştirmedikçe asla değiştirmezdi. Allah her şeyi işiten, her şeyi bilendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir