1. Anasayfa
  2. Nedir

Destek Ve Hareket Sisteminin Görev, Yapı Ve İşleyişi


0

İnsan vücudunun hareket kabiliyeti ve gelişimi için oldukça önemli bir sistem olan destek ve hareket sisteminin görev, yapı ve işleyişi ile ilgili özellikleri sizler için hazırladık. 

Destek ve hareket sisteminin diğer adı kas ve iskelet sistemidir. Kas sistemi kas ve dokulardan oluşmaktadır. İskelet sistemi ise kemik ve kıkırdak doku tarafından oluşturulur. Anne karnında bebek embriyo döneminden başlayarak kıkırdak özelliğinde olan iskelet yapı gelişerek zamamla kalsiyum karbonat, kalsiyum fosfat gibi mineral tuzların birikmesiyle kemikleşmektedir. Bunun yanına kulak, burun, eklemler kıkırdak yapılarını korumaya devam etmektedir. Kemikler iskelet sisteminde birbirlerine eklemlerle bağlı oldukları gibi ve kaslarla sarılarak hareket ve denge işlevini sağlamaktadır. 

Destek
Destek Ve Hareket Sisteminin Görev, Yapı Ve İşleyişi

Destek Ve Hareket Sistemi Organları, Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir? 

Destek ve hareket sistemi denildiği zaman insan vücudunun ve organlarının ayakta kalmasına ve korunum sağlanmasına yarayan organlar ve onların işlevleri akla gelmektedir. Bu organlar kemikler, kaslar ve eklemler olarak belirlenmektedir. Bunlar sayesinde insan vücudu hareket ederek organların birbirine zarar vermeden korunması ve vücudun kemikler sayesinde desteklenmesi mümkün olmaktadır. İnsan vücudunda yer alan kemikler iskeletin ayağa kalmasında görevli oldukları gibi dışarıdan alınabilecek darbelere karşı da organları korumaktadır.

Eklemler ise hareket sisteminin bir parçası olan çizgili, çizgisiz ve düz kaslar olarak hareketi sağlarlar. Aynı zamanda insan bedeninin iç yapısında da bulunan kaslar sayesinde damarların hareketi ve kalp gibi organların çalışması da mümkün olmaktadır. 

Destek ve hareket sistemini görevleri sadece insan bedeninin hareketini ve desteğini sağlamakla bitmemektedir. Bunlar aynı zamanda vücutta hareketliliği sağladıkları ve organizmaya destek oldukları gibi vücudun korunması ve biçimlendirilmesi ile vücut için gerekli olan inorganik maddeleri depolamak ve mineralleri depolamakla da görevlidirler. 

İlginizi Çekebilir;  İdgam-i Meal Gunne Nedir? Örnekleri
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü