Değer Nedir?  Türleri Nelerdir?

Değer kelimesinin kökü yoktur, kök halinde bulunan bir kelime olarak tanımlanmaktadır.
Toplumsal hayatta kabul gören, yaygın anlamıyla değer: Bireyin herhangi bir nesne ya da varlıkla etkileşiminden doğan, algılanan nitelik olarak bilinmektedir. 

Değerler, öznel bir bakış açısıyla oluşturulur, dolayısıyla da değer ya da değerler kişiden kişiye değişebilmek olan bir nevi ön planda tutma halidir. Yaşam içinde kişilerin amaçları ve bu amaçlara erişiminde etkili olan davranış biçimleriyle ilgilidir. Değerler temelde aileden edinilen bilgiler olmakla birlikte, yakın çevreden basılı ve görsel materyallerden taklit ya da direkt etkileşim sonucunda kişinin oluşturduğu kendine özgü algılama sistemidir.

Değer
Değer Nedir?  Türleri Nelerdir?

 Kalıtımsal olarak geçiş söz konusu olmadığı için devamındaki nesillere sosyal rollerle aktarılmaktadırlar. Değerler oturmuş şekilde özümsenen ya da durağan haliyle korunan ve devam ettirilen yapılar değillerdir, aksine değişime açık yapılardır. Zaman ve değişip gelişen şartlarla birlikte insanların değer verdiği kişiler, nesneler ya da durumlar olumlu ya da olumsuz yönde değişmekte ve öncelikleri de farklılaşmaktadır.

Farklı kültürlerin etkileşimiyle birlikte, değere eş anlamlı olarak kullanılan kıymet paha gibi kelimeler toplumda zamanla yaygın hale gelmiştir. Paha biçilemez bir antika parçaydı. ya da Kendisi benim için çok kıymetli biridir. gibi cümleleri rutin hayatımızda değere anlamdaş olacak şekliyle kullanıldığını sıkça görmekteyiz. Yaşam içinde kişilerin amaçları ve bu amaçlara erişiminde etkili olan davranış biçimleriyle ilgilidir. Farklı topluluklar aynı değerlere sahip olabilirler fakat onların algılama biçimine göre önem dereceleri de farklılaşabilmektedir.

Felsefi bakış açısıyla bakıldığında etik kavramına karşılık gelen doğru ve yanlışı ayırt etmeye aracı olan temel inançlar bütünüdür. Temeli felsefe bilimine dayanan değer kavramının geniş bir çalışma alanı olmasının yanında biçimsel ve içerik olarak da iki farklı türe ayrılıp incelenmektedir.

Değer Türleri:

Maddi Değer: Antikalar ve tarihi yapılar
Manevi Değer:  Örf, adet, gelenek görenek, görgü kuralları
Ahlaki Değer: İyi kötü olarak nitelediğimiz durumlar
Sanatsal Değer: Güzel, çirkin şeklinde betimlediklerimiz
Dinî Değer: Helal, haram kavramları
Politik Değer: Bireysel güç, şöhret bilinirlik
Estetik Değer: Yapı, form, biçim
Ekonomik Değer: Pratik faydalı olan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir