Darül Erkam Nedir? Ne Zaman Kurulmuştur?

İslam ortaya çıktığında, İslam’a inanan insanların açık bir şekilde ibadetlerini yerine getirmesi oldukça zordu. Darül Erkam’da Müslümanların rahat bir şekilde ibadet edebilmesi için oluşturulmuş sığınaklardan biridir. Bu mekân sayesinde Müslümanlar Allah’a rahatlıkla ibadet edebilir hale gelmiştir. Darül Erkam evinin sahibi ise Ekram bin. Ebu’l Ekram’dır. Ev sahibinin adından dolayı bu ibadethane Darül Erkam ismini almıştır. 

Darül Erkam Ne Zaman Kurulmuştur?

Peygamber efendimiz ve Müslümanların ilk kez toplanarak ibadet ettikleri yer olan Darül Erkam, Mekke müşrikleri tarafından rahat rahat ibadet edemez haldelerdi. Müslümanların rahat rahat ibadet edebilir hale gelmesi için Peygamber efendimiz Risaletin 5. Yılında, Miladi 615 yılında Müslümanlardan olan Erkam Bin Ebil-Erkam’ın evini ibadet için kullanmak istemiştir. Bu mekân güvenlik açısından oldukça iyi bir konumdadır ve giriş çıkışlarda kolaylıkla yapılabilecek şekildedir. Bu yönden bu mekân Müslümanların ibadethanesi haline dönüşmüştür.  

Darül
Darül Erkam Nedir? Ne Zaman Kurulmuştur?

Darül Erkam’ın Müslümanlar için önemi büyüktür. Burası Müslümanların ilk medresesi olma özelliğini de taşır. Sala tepesinin eteklerinde yer alan bu mekân, giderek kalabalıklaşmış ve artık Müslümanların ibadet edebilecekleri, zülüm görmeden Allah ile buluşabilecekleri bir yer haline gelmiştir. Bu ev ilerleyen zamanlarda da Müslümanlığın öğretilmesi için kullanılmıştır. 

Hz. Peygamber bu evde müminlerle birlikte Kur’an okuyor ve İslamiyet’i öğrenmek isteyenlere Müslümanlığı öğretiyordu. Darül Erkam hac ve umre için gelen kişiler ile de irtibata geçilmesi için oldukça güvenli bir yere sahipti. Bu yüzden de Darül Erkam ibadet için tercih edilmiş bir mekândır. Hz. Ömer’ de bu ev içerisinde İslam’la buluşmuş ve kabul etmiştir. 

Darül Erkam Müslümanların İslamiyet’i kabul etmesi ve İslamiyet’in yayılması konusunda çok büyük önem arz eder. Sahabelerin Müslüman oluşu, Peygamber efendimizin Darülüerkam’a girişi ve girmeden önce diye ikiye ayrılmıştır. Peygamber efendimiz nübüvvetin 6. yılı Zilhicce ayında Ömer’in Müslümanlığı kabul etmesi ile birlikte Darül Erkam’dan ayrılmıştır. 

Darül Erkam’da Gizli Tebliğ Ne Kadar Sürmüştür?

Peygamber efendimizin İslam’a çağrısı Darül Erkam mekânında üç yıl boyunca sürmüştür. Ömer’in Müslümanlığı kabul etmesinin ardından Peygamber efendimiz bu mekândan ayrılmıştır. Rivayetlere göre efendimiz 615 ve 617 yılları arasında bu evde kalmıştır. 

Peygamber efendimiz Darük Erkam içerisinde sadece güvendiği kişileri Müslümanlığa çağırmıştır. Bu süreçte sadece 30 kişi Müslümanlığı seçmiş ve bu mekânda ibadet etmiştir. Özellikle sahabelerin Müslümanlığı kabul edişinde önemli bir yere sahip olan bu mekân Müslümanlığın yayılmasında da çok büyük öneme sahiptir. 

Hz. Erkam Kimdir?

Hz. Erkam ilk Müslüman olan on beş kişinin içerisinde yer alır ve Hz. Ebü Bekir’in teşviki ile Müslümanlığı kabul etmiştir.  Hz. Ebü Ubeyde b.e l- Cerrah ve Osman b. Maz’ün ile aynı gün Müslüman olan Hz. Erkam evinin kapılarını Müslümanlığın yayılması için Peygamber efendimize açmıştır. Hz. İkram Peygamber efendimiz ile birlikte Bedir ve Uhud savaşları da dâhil olmak üzere İslami tüm savaşlarda yer almıştır. 

Peygamber efendimiz ile birlikte ilk hicret edenlerden olup, Peygamber efendimiz Hz. Erkam’ı Ebu Talha ile de kardeş yapmıştır. Hz. Erkam denilince ilk akla gelen onun evidir. Hz. Erkam’ın evini Müslümanlara açması ile birlikte Müslümanlığın yayılması başlamış önemli kararlar bu evde alınmış ve ibadet edilmiştir. Müşriklerin zulmünden uzak olarak güvenilir bir şekilde ibadet edilen bu ev bir sığınak vazifesi de görmüştür.

 Darül Erkam’ın en büyük önemlerinden biri de Hz. Ömer’in bu evde Müslüman oluşudur. Hz. Ömer’in Müslüman oluşu ile birlikte dengeler değişmiş ve Mekke’de Müslümanlar için milat başlamıştır. Hz. Ömer’in müslümna oluşu ile birlikte artık tebliğ açıktan yapılmaya başlanmış ve Müslümanlık yayılmaya başlamıştır. 

Müslümanlık açısından çok büyük bir öneme sahip olan Darül Erkam, daha sonralarda halife Ca’fer b. Musa’ya geçmiştir. Daha sonra ise Ca’fer’in oğulları evi satın aldılar. Birçok kez el değiştirmiş olan bu evi Ca’fer’in oğullarından sonra Mısır- Kahire defterdarı olan İbrahim bey satın almıştır.

 İbrahim Bey ise bu evi Sultan ikinci Selim’e hediye etmiştir. Selimden üçüncü Murad’a geçen bu evi şimdilerde bulmak mümkün değil. Harem-i Şerif düzenlemelerinde yıkılmıştır. Günümüzde Darül Erkam’ı görmemiz mümkün olmasa da bu ev Müslümanlık tarihinin ilk medresesi olarak tarihe geçmiştir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir