Cuma Suresi Kaçıncı Cüz Ve Kaçıncı Sayfadadır? Surenin Konusu Nedir?

Cuma suresi

Kuran-ı Kerim’de Cuma suresi 552. ve 553. Sayfalarda ve 28. Cüzde yer almaktadır. Cuma suresi Medine döneminde nazil olmuş ve 11 âyetten oluşan bir suredir. Cuma suresine 9. Âyette geçen elCumu’a denilmesinden dolayı bu adı almıştır. 

Cuma suresinin konuları içerisinde Hz. Muhammed’in peygamberliği ve peygamber olarak  gönderilmesi konuları ve Yahudilerin Allah’ın dininden sözlerinden dönmeler ile  Cuma namazı hakkında hükümler bulunmaktadır. Kuran-ı Kerim’deki sıralamada altmış ikinci, iniş sırasına göre yüz onuncu sûre olmaktadır. 

Cuma
Cuma Suresi Kaçıncı Cüz Ve Kaçıncı Sayfadadır? Surenin Konusu Nedir?

Cuma suresi hakkında yapılan araştırmalarda âlimler nazil olma sebeplerini sure içerisinde bulunan 11. Ayette geçen olayın neticesinde olduğunu ortaya koymakta bazı alimler ise olayın meydana geldiği süre nedeniyle Hicretin birinci yılında meydana geldiğini belirtmektedir. 

Ebu Hureyre (r.a) rivayetine göre ise Hayber’in fethedildiği yıl nâzil olduğu bildirilmektedir. 

Cuma Suresinin Konusu Nedir? 

Cuma suresi konuları arasında Allaha esmaları ile tesbih etmenin faziletini belirtmek için Esmaül hüsnadan dört Esma yer almaktadır. Ardından Hazreti Peygamberin insanlığa Peygamber olarak gönderilmesinin hikmetleri ve Yahudilerin özellikleri konuları yer almaktadır. Özellikle Yahudilerin Tevrat’ın sorumluluğunu almadıkları ve tavırlarından bahsedilmektedir. Cuma namazı ve Cuma namazının gereklilikleri belirtilmekle beraber Cuma namazının anlamı ve önemi üzerinde durulmaktadır. 

Cuma suresi içerisinde Yahudiler konusuna ve kendilerini övünç kaynağı olarak yaptıkları özellikleri çürütülmüş olmaktadır. Bazı tefsir alimlerine göre Yahudilerin övgü konuları şöyle belirtilmektedir. 

  • Yahudiler sadece kendilerine kutsal kitap indirildiğini kabul ederler ve kendilerini özel bir topluluk olarak gördükleri için başka topluluklardan Peygamber gelmeyeceğini ortaya sürmektedirler. 
  • Yahudiler yalnızca kendilerinin Allah’ın has ve imtiyazlı kulları olduklarına inanmaktadırlar. 
  • Allah’ın Yahudiler için kutsal bir gün olarak sadece cumartesi gününü belirlediğini savunurlar ve  Müslümanların kutsal kitaplarında ise böyle bir belirleme bulunmadığını söylerler. İşte tüm bu nedenlere karşı Cuma suresi Yahudilerin söylediklerini yalanlamaktadır. 

Cuma Suresinin Fazileti Ve Sırları 

Kuran-ı Kerim’de birçok sure ve ayetin okunmasında faziletler ve sırlar bulunmaktadır. Aynı zamanda sûrelerin okunmasında ve ezberlenmesinde faziletlerin yanında hikmetleri de olmakta ve bu insanların maddi ve manevi hayatında ortaya çıkmaktadır. Cuma suresinin faziletleri ve sırları hakkındaki bilgilerden bazılarını şöyle sıralamak mümkündür. 

  • Resulullah (s.av) bir hadisi şerifte şöyle buyurdu: Cuma Suresini okuyan kişiye, Müslüman şehirlerden bir şehirde Cuma Namazına gelen ve gelmeyenlerin sayısınca on sevap verilir.(Ebu Suud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşâdü Aklis-Selim), 8/250)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) uyumadan önce Müsebbihat (İsra, Hadid, Haşr, Cuma, Saff, Teğabün ve A’la) Surelerini okurdu.(Ebu Davud, Edeb, 17; Tirmizi, Fedailül-Kur’an,
  • Cuma suresinin faziletleri hakkında kısmeti kapalı olanların ve işleri yolunda gitmeyenlerin Cuma suresini bir günde 3,5,7 gibi sayılarda okumaları ve buna devam etmeleri işlerinin ve kısmetlerinin açılmasına vesile olabilmektedir. 
  • Birbirini seven kişilerin veya eşlerin dargın olmaları haline 3 ve 7 kez okumaları barışmalarına ve aralarındaki muhabbetin artmasına vesile olmaktadır. 
  • Cuma suresini diline vird eden ve sürekli okumayı adet haline getiren kimselerin Cuma namazı kılan Müslümanların aldığı kadar sevaba nail olacağı bildirilmektedir. 
  • Cuma suresinin okuyanların şeytandan ve şeytanın vesveselerinden korunması mümkün olmakta pek çok faziletleri ve sırları bulunmaktadır. 
  • Cuma suresinin okunduğu ve 4 ayetinin asıldığı mekan bereketleneceği ve Allah’u Tealanın o mekanı her türlü felaketten koruyacağı bildirilmektedir. 
  • Özellikle Cuma günlerinin feyz ve bereketin nail olmak için bu günlerde Cuma suresi okumanın ve dinlemenin pek çok fazileti ve hikmeti bulunmaktadır. 
  • Duaların kabul edilmesi ve günahların affı niyetiyle Cuma suresini okumak tavsiye edilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap