Çevrenizdeki Maddeleri Niteleyen Özellikler Nelerdir?

Madde nedir ve çevrenizdeki maddeleri niteleyen özellikler

Çevremizde bulunan ve beş duyu organımızla algılayarak fark edebildiğimiz canlı ve cansız varlıklara madde denilmektedir. Maddeler en küçük birim olan atom tanelerinden oluşmaktadır. Maddelerin kendilerine özgü ağırlıkları ve kapladıkları alanları bulunmaktadır. 

Günlük hayatta maddeler belirli özelliklerine göre gruplandırılarak nitelendirilmektedir. Bunlar sert, yumuşak, opak, saydam, parlak, mat, esnek, esnek olmayan, suyu çeken, suyu çekmeyen, suda yüzen, suda batan, renkli, kokulu, pürüzlü, pürüzsüz olarak bilinmektedir. 

Çevrenizdeki
Çevrenizdeki Maddeleri Niteleyen Özellikler Nelerdir?

Sert Ve Yumuşak Maddeler; Çevrede bulunan maddelerin çoğu sert özellikle olmakta bazıları ise yumuşak özellikte bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak sert bir taş, sert bir tahta, sert bir demir örnek verilebilirken yumuşak cisimlere ise pamuk, plastik, sünger gibi maddeleri örnek vermek gerekir. 

Parlak Ve Mat Maddeler; bu maddeler gözle görünebilen bir parlaklık ve matlığa sahip olan maddelerdir. Bunlara örnek olarak parlak bir mücevher, parlak bir taş ve parlak bir çelik örnek verilebilir. Mat cisimlere ise zemin taşları, kömür ve odun olabilmektedir. 

Saydam ve Opak Cisimler; saydam cisimler ışığı geçirebilen cisimlerdir. Cam, su, ve hava gibi özellikte olanlara saydam denilirken ışığı geçirmeyenlere ise opak adı verilmektedir. Bunlara metaller, taşlar veya odunlar örnek verilebilmektedir. 

Esnek ve Berk Maddeler: Genellikle esnek plan plastik ve benzeri malzemelerdir. Örneğin saç lastiği, mutfak süngeri, ambalaj lastiği.  Berk maddeler ise esnekliği bulunmayan tüm maddeleri içermektedir. Bunlar porselen, tahta, taş gibi maddelerdir. 

Sağlam ve Kırılgan Maddeler: İnsan kullanımı için çeşitli imalat maddelerinde gerekli bir unsur olan sağlamlık içeren maddeler kırılmayan maddelerdir. Bunların dışında olan cam gibi maddeler kırılgan madde olarak kabul edilmektedir. Sağlam maddelere örnek olarak ise demir ve taş örnek verilebilmektedir.

Suyu Çeken ve Suyu Çekmeyen Maddeler: Su ile işlerde oldukça önemli olan ve kullanımı daha çok tercih edilen maddeler arasında suyu çeken maddeler genellikle temizlik için gerekli olan sünger ve bezlere örnek verilebilirken suyu çekmeyen özellikte olan maddelere ise yağmurluk ve şemsiye için üretilen kumaşlar belirtilebilmektedir. 

Suda Batan ve Suda Batmayan (Yüzen) Maddeler: Günlük hayatta bazı maddeler suya batarken bazı maddeler ise su üzerinde yüzebilmektedir. Bunlara örnek olarak madeni para ve plastik maddeleri örnek vermek mümkündür. 

Pürüzlü ve Pürüzsüz Maddeler:  Bazı cisimlerin yüzeyleri pürüzlü olurken bazılarının yüzeylerinde ise pürüz bulunmamaktadır. Bunlara örnek olarak ağaç dokuları pürüzlü yer kaplamaları pürüzsüz örneği verilmektedir. Maddelerin pürüzlü olanları farklı yöntemler kullanılarak pürüzsüz hale gelebilmektedir. 

Renk ve Koku: Her maddenin kendine özel bir rengi ve kokusu olabilmektedir. Bazı maddeler kokusuz olabildikleri gibi bazıları da renksiz ve saydam olabilmektedir. Çevredeki maddelerden renkli olanlara örnek çok sayıda madde bulunmaktadır. Kitap, defter, tencere, masa, örtü renkli maddelere örnek iken kokulu silgi, kokulu çiçek ve kokulu defter de kokulu maddelere örnek olarak verilebilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap