Birinci ve İkinci Akabe Biatlarının Sebep ve Sonuçları Nelerdir?

Birinci ve İkinci Akabe Biatları

Peygamber efendimiz Mekke halkına İslami anlatmaya çalışsa da, Mekkelilerin inatçı tutumu yüzünden İslam’ın bu konumda yayılması oldukça zorlaşmıştır. Mekke halkının Peygamber efendimize çıkarttığı zorluklar karşısında Yaradan İslam’ın yayılması için Medine topraklarını Peygamber efendimize göstermiştir. Medine’ye doğru yol alan Peygamber efendimiz, bu topraklarda altı kişilik küçük bir gruba İslam’ı anlamış ve Allah’ın emirlerinden bahsetmiştir. Medineli insanlar Peygamber efendimizin sözlerine kulak vererek akla uygun gelen Müslümanlığı kabul ettiler. Daha sonra Medineliler Mekke’ye giderek Müslümanlığın yayılması için çabaladılar. Mekke yakınlarında akabe adı verilen bir konumda Peygamber efendimizle görüşen on iki kişiden oluşan bu grup burada Peygamber efendimize biat verdiler. Yani bu on iki kişi Peygamber efendimize Allah’a şirk koşmamak, zina etmemek, hırsızlık yapmamak, yalan ve iftiradan sakınmak, Peygambere karşı gelmemek konusunda söz verdiler. Akabe mekânında verilen bu sözler 1.Akabe Biatı olarak geçmektedir. 

Birinci
Birinci ve İkinci Akabe Biatlarının Sebep ve Sonuçları Nelerdir?

Birinci Akabe Biatı Sebep ve Sonuçları 

Hz. Muhammed’in (s.a.v.)  peygamberliğinin 12. Yılında gerçekleşen birinci Akabe biatı, Esad b. Zürar’nin reislik ettiği on iki kişiden oluşan Medineli bir gurubun İslamiyet’i kabul ederek, Mekkelilere de İslam’ı tanıtmak için Akabe isimli yerde Peygamber efendimize verdikleri sözdür. Peygamber efendimiz Mu’sab’ı Medinelilere İslam’ı öğretsin diye burada görev vermiştir. Mu’sab İslamiyet’in Medine’de yayılması konusunda çok önemli bir isimdir. Akabe biatları sözleşme niteliğindedir. Tarihe de Mekke ve Medinelilerin anlaşmaya varabilmesi için yapılan anlaşma olarak geçmiştir. 

Birinci Akabe biatının sonuçları ise oldukça olumludur. Mekke ve Medine arasındaki İslam’ı yayma konusunda atılan ilk adımdır. Tarihte de bu yüzden bu biatların yeri çok önemlidir. Birinci akabe biatı sayesinde 12 kişiden oluşan grup İslamiyet’i ve Peygamber efendimizi canları pahasına koruyacaklarına biat etmişlerdir. Peygamber efendimiz ise bu biata uygun davrananların Allah tarafından affedileceği konusunda bir konuşma yapmıştır. Huzurlu bir cemiyet hayatı için biatta yer alan kurallara uyulması şarttır. Bu yüzden biatın bir diğer önemi de huzur ve asayişin sağlanacağı toplumun temelini oluşturan kurallardan oluşmasıdır. 

Birinci Akabe biatında yer alan on kişiden oluşan Medineli grup ise şu şekildedir;

  1. Es’ad bin Zürare (r.a)
  2. Avf bin Haris (r.a)
  3. Muaz Bin Haris (r.a)
  4. Zevkan bin Kays (r.a)
  5. Ubade bin Samit (r.a)
  6. Yezid bin Sa’lebe (r.a)
  7. Abbas bin Ubade (r.a)
  8. Kutbe bin Amir (r.a) 
  9. Ukbe bin Amir (r.a)
  10. 10.Uveyn bin Saide (r.a)
  11. 11.Ebü’l-Heysem Malik bin Teyyihan (r.a)
  12. 12.Rafi bin Malik (r.a)

İkinci Akabe Biatı Sebep ve Sonuçları

Birinci akabe biatının üzerinden bir yıl geçtikten sonra gerçekleşen bu biat, Medinelilerin hac mevsiminde 75 kişi olarak Peygamber efendimizle görüşmesidir. Bu yetmiş beş kişi arasında bu kez iki kadın isim de yer almaktadır. 75 kişinin bir araya gelerek Peygamber efendimize biat ettikleri bu ikinci görüşmenin başında Musap, Peygamber efendimize halkın İslamiyet’i hızlı bir şekilde kabul ettiği müjdesini vermiştir. Hatta Musap’ın ilk olarak Peygamber efendimizin yanına gitmesi annesini kızdırmıştır rivayet edilir. 

İkinci Akabe biatının maddeleri ise şu şekildedir:

  1. Emir, kumanda müminlerden her kimde olursa olsun, ona muhalefet etmemek.
  2. Allah yolunda yürümekten dolayı müşrikler ve diğer münkirler tarafından ayıplanmaktan korkmamak. 
  3. Refahta ve sıkıntıda, sevinçte ve üzüntüde Allah’ın Resul’üne itaat etmek ve O’nu kendi nefislerinin üstünde tutmak, O’na hiçbir surette karşı gelmemek. 

Bu biatta Müslümanlar Allah ile anlaşma yaparak dünyalık mallarını ahiret ile değişmişleridir. Müslümanlığın yayılması açısından bu biatında önemi büyüktür. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir