Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri Ne İş Yapar? Hangi Bölümü Okumalı?

Mesleğini sağlık sektörü içerisinde düşünen herkesin mutlaka göz atması gereken meslek grupları

Mesleğini sağlık sektörü içerisinde düşünen herkesin mutlaka göz atması gereken meslek gruplarından birisi ameliyathane hizmetleri teknikeridir. Ameliyathanelerde hem operasyon öncesinde ve sonrasında hem de operasyon esnasında görev alan bu hizmet kolu son yıllarda aranan meslekler arasına girmiştir.

Ameliyathane
Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri Ne İş Yapar? Hangi Bölümü Okumalı?

Yardımcı sağlık personeli statüsünde olan ameliyathane hizmetleri teknikeri her ameliyatta var olan bir görevlidir. Öncelikli görevi ameliyat yapılmadan önce tüm teknik teçhizatın kontrollerini sağlamak ve kullanılmaya hazır hale getirmektir. Araç ve aletlerin aynı zamanda ameliyat esnasında kullanımıyla ilgili tüm aşamalarda bulunur. Sonrasında ise gerekli işlemleri yaparak bir sonraki operasyona uygun pozisyona getirerek bırakır.

Bir ameliyat hizmetleri teknikeri her zaman için operasyonun gerçekleştirildiği ameliyathanede görevli olan ameliyathane sorumlu uzmanının altında çalışır. Eğer ki operasyonda bir ameliyathane sorumlu uzmanı yer almıyorsa, o operasyonda uzman olarak bulunan cerrahın altında çalışmaktadır.

Ameliyathane hizmetleri teknikerinin görevleri şu şekilde açıklanabilir.

  • Operasyon öncesinde ameliyathanenin hazırlıklarını yaparak operasyona hazır hale getirir.
  • Operasyon sonrasında ameliyathanedeki araç ve aletleri optimize eder.
  • Ameliyat ekibine operasyon boyunca yardımcı olur, aletlerin ve araçların kullanımı noktasında kontrol ondadır.
  • Ameliyathane hizmetleri teknikeri bir ameliyathane içerisinde bulunan tüm cihazlardan sorumludur. Tümünü kullanmayı bilir, tümünün bakımını yapar, tümünü temizleyip muhafaza eder. Aynı zamanda ameliyathane için alınması gereken yeni alet ve araçlar için de kendisi yardımcı olur.
  • Ameliyathane kayıtlarını tutarak bunları nizami bir biçimde kontrol eder.
  • Eğer ki operasyon sırasında kullanılacak olan ameliyathane araçlarının motor sistemleri mevcutsa bunların çalışma prensiplerini bilir, gerektiğinde söküp takarak tamir işlemlerini gerçekleştirebilir. Tüm ameliyathane içi araç gereçleri tanır, bilir ve onarımını yapabilir.

Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?

Öncelikli olarak Ameliyathane hizmetleri teknikeri olmak için meslek yüksek okullarında yer alan ön lisans programı tercih edilmelidir. Üniversitelerin meslek yüksekokullarında Ameliyathane Hizmetleri isimli bölümden mezun olunması durumunda bu meslek yapılabilir. Bölüm Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu çatısı altında bulunur.

Ameliyathane hizmetleri teknikeri olabilmek için kişinin bazı kriterlere sahip olması elzemdir. Özellikle de iş yükünün ciddiyetinin kavranması gerekir.

  • Başta biyoloji olmak üzere fen bilimlerine karşı ilgi duymak
  • Sorumluluk hissetmek ve bunu sürdürmek
  • Titiz olmak
  • Her zaman cesur davranabilecek bir cesarete sahip olmak
  • Tedbiri elden bırakmayacak düzeyde kontrolcü olmak
  • El ve göz koordinasyonunun yüksek olması
  • Dikkat eksikliği olmaması
  • Stres altında karar verme muhakemesine sahip olmak
  • Pratik bir biçimde hızlı düşünme ve karar verme yeteneğinin olması
  • Bulaşıcı hastalık taşımaması ve kandan korkmaması

Özellikle çalışma alanının ameliyathane olmasından ötürü kan tutanlar ya da bulaşıcı hastalık taşıyanlar bu bölümde iş sahibi olamamaktadır. Ayrıca dikkat eksikliği, stres problemleri, el göz koordinasyonunda başarısız olanlar için de uygun bir sektör olmadığını vurgulamak gerek.

Yine de son yıllarda kamu hastanelerinin dışında özel hastanelerin sayıca artmış olması pek çok sağlık çalışanı için kontenjan anlamına gelmektedir. Özellikle de ameliyathane hizmetleri teknikeri için ciddi bir açık oluşmuştur. Tabii ki her zaman için esnek çalışma saatleri söz konusu olduğundan bu tempoya uyumlu kişilerin tercih yapması önem arz ediyor.

Sürekli olarak ilaç kokusunun ve sterilizasyonun üst düzey olduğu bir ameliyathanede çalışmak, gece vardiyaları, acil vardiyalar ve devamlı aynı kapalı ortamda bulunarak uzun saatler çalışmak dezavantajları olarak sıralanabilir. Benzer şekilde cerrahi teknikeri ve acil tıp teknikeri ile yakın meslek gruplarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap