1. Anasayfa
  2. Nedir

Zeytin Yaprağı Çayının Sağlımıza Olan Faydaları ve Zararları


0

Zeytin yaprağı

Zeytin yaprağı, asırlarca süredir kullanılan, sağlık deposudur. Ilıman yerlerde yetişir ve uzun yıllarca ayakta kalır. Sadece yağı değil, yaprağı da çok yararlıdır. Zeytin yaprağı çayını uygun koşullardan demleyerek içerseniz birçok rahatsızlığın önlenmesinde etkilidir. Her ne kadar bitki çayı olsa da kronik hasatlıkları bulunanlar, gebeler ve emzirenlerin içmesi önerilmez. Şeker hastaları eğer bitki çayı içecekse mutlaka bir hekim onayı almaları gerekir.

Zeytin
Zeytin Yaprağı Çayının Sağlımıza Olan Faydaları ve Zararları

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir?

Evde kurutulmuş ya da hazır olarak aktardan alınan 1 çorba kaşığı kuru zeytin yapraklarını önceden kaynatmış olduğu suya ekliyoruz ve 10 dakika demlenmeye bırakıyoruz. Süzdükten sonra afiyetle içiniz. Günde 2-3 bardak aşılmamalıdır. Başka bitki çayları içiyorsanız günlük adeti azaltın. Günde içilmesi gereken bitki çayı 2 ya da 3 ile sınırlıdır.

Zeytin Yaprağı Çayının İnsan Sağlığına Zararları

  • Zeytin yaprağı çayının çok içilmesi zararlı olabilir. Özellikle birçok besine alerjiniz varsa içmeniz önerilmez.
  • İlk 1-2 bardaktan sonra vücudunuzun farklı bölgelerinde kaşıntılar ve kırmızı lekeler oluşmaya başladıysa içmeyin. Bazı kişilerde bulantıya da neden olabilir, hemen içmeyi bırakın.
  • Zeytin yaprağı çayı, faydalı diyerek çok içmemek gerekir. Aşırı içen kişilerde karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
  • Emzirme çağında bebeği olanlar, gebelik süresindekiler, kansızlığı olanlar, böbrek ve mide rahatsızlıkları bulunan kişilere zararları vardır, içilmesi önerilmez.
  • Farklı rahatsızlıklardan ötürü kan sulandırıcı hap ve benzeri şeyleri içenler, tansiyon hapı almak zorunda kalanlar, diyabetliler zeytin yaprağı çayına başlamadan önce hekime sormaları gerekir.

Zeytin Yaprağı Çayının İnanılmaz Faydaları

Zeytin yaprağı, fenolik barındırır ve bu da sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki bu bitki çayını içenlerin beyin rahatsızlıkları, özellikle Alzheimer – Parkinson’a yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.

İlginizi Çekebilir;  Misafir, Görev ve Armağan Kelimelerinin Eş Anlamlıları Nelerdir? 

Birçok vitamin ve mineral barındırır. Özellikle C vitamini, E vitamini sayesinde kalbi damarları korumaktadır. Damarlarda sıklıkla görülen plak oluşumunun da önüne geçer. Kolesterolü düzenleyici etkisi de vardır.

Zeytinin yapraklarında antioksidan da vardır. Kanser, tümör gibi en tehlikeli hastalıklardan bile bizi uzak tutmaya yardımcıdır.

Anti fugal nitelikleri sayesinde, çayı kararında içen kişilerin bağırsaklarının daha düzgün çalışır ve mikroplara karşı korunur. Nefes almada zorluk çeken kişilere de fayda sağlar.

Zeytin yaprağı oleropein de barındırır. Bu bileşen toksinlerin vücuttan atılmasını sağladığı gibi hepatit B’ye karşı da korur. Ayrıca bu madde, kanserli hücrelerin artmasının da önü geçer.

Zeytin yaprağı, aşırı tüketilirse karaciğer yetmezliğine yol açsa da dengeli içildiğinde karaciğere yararı vardır. Bilimsel çalışmalar özellikle bu bölgedeki yağlanmaları ciddi oranda azalttığını hatta bazılarında tamamen geçirdiğini göstermiştir.

Aşırı kilolarından kurtulmak isteyenler için de faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde ve egzersizle desteklendiğinde kilo vermeye yardımcıdır.

Bu bitki çayının insülin direncini düzenleyen bir yararı vardır. Özellikle bu rahatsızlıktan mustarip kişiler günde 2 kere tüketebilir. Tabii öncesinde mutlaka hekim onayı gerekir.

Kortizol hormonları stresi artırır ve bizleri gergin yapar. Zeytin yaprağı çayı içeren bu hormonların düşürülmesini sağlayarak rahatlayabilir ve depresyon modundan çıkabilirsiniz.

Yaş ilerledikçe ciltte de canlılık azalır, çizgiler meydana gelmeye başlar. Bu bitki çayının günlük içilmesi cilde iyi gelir, parlaklık katar ve çizgilerin azalmasına yardımcıdır.

Çok eski zamanlarda, sıtmanın yaygın olduğu ama tedavinin az olduğu dönemlerde zeytin yaprağının kullanıldığı bilinmektedir.

Bedeninizin herhangi bir noktasında mantar varsa zeytin yaprağı çayı size yardımcı olabilir. Tabi içerek değil, mantar oluşan yerlere soğuk bitki çayını küçük bir pamukla bastırmadan sürün.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü