1. Anasayfa
  2. Nedir

Z Kuşağından Sonra Hangi Jenerasyon Gelecek? Alfa Kuşağının Özellikleri ve Getirecekleri


0

Z kuşağı artık doğmuyor hem de uzun yıllardan beri. Ama yetişkinlik çağına yeni geldikleri için şu an onların en aktif dönemi diyebiliriz. Peki, alfabede harf bitti, şimdi hangi kuşak gelecek? 2011 ve sonrasında doğanlar artık alfa kuşağıdır. Peki, bu kuşak ne gibi özelliklere sahip? Dünyada neleri değiştirebilirler?

Z
Z Kuşağından Sonra Hangi Jenerasyon Gelecek? Alfa Kuşağının Özellikleri ve Getirecekleri

X kuşağı, ülkemiz için oldukça etkin bir kuşaktır. Kuralların dışına çıkma oranları azdır, devlete karşı saygılı, bağlılığı güçlü, sadakati yüksek, çalışmayı çok seven bir kuşaktır. Tabii, zaman geçtikçe, teknoloji gelişip rahatlık arttıkça kuşaklar arası ciddi farklılıklar oluşmaya başladı. X kuşağı sonlanınca, özgürlüğe ve eğlenceye fazla önem veren, tek yönlülüğü kıran, diğer kuşağa göre daha şeffaf anlaşılan Y kuşağı gelmişti.

Mevcut ekonomik şartlarında etkisinde kalan, elinden telefon ve tableti düşürmeyen, internet arkadaşlığına daha çok önem veren Z kuşağı geldi. Bir de bunun üstüne 2013-2028 seneleri arasında doğan Alfa kuşağı geldi. Şimdi 9 yaşlarında olsalar da bundan 9  sene sonra yetişkin olacaklar. Alfa kuşağının en büyük farklı, X, Y, Z gibi kuşaklardan özellikler alabildikleri gibi üstlerine daha fazla şey katacaklar. Bütün sosyal hayatı, ekonomiyi belki de teknolojiyi bambaşka bir boyuta taşıyacaklar, yani öyle umuyoruz.

Alfa Kuşağı Ne Gibi Özelliklere Sahip Olacak?

Alfa kuşağının özelliklerinden madde madde bahsedeceğiz. Bu kuşak özellikle teknolojinin içine doğduğu için her şeyin odak noktasında teknolojinin yeri büyük olacak gibi görünüyor.

  1. Alfa kuşağı için artık sınır yok. Eskiler dünyayı sadece yaşadığı yer kadar bilirdi ama bu kuşak için böyle bir sınır yok.
  2. Oturdukları yerden bilgiye rahat ulaşabildikleri için X,Y,Z kuşaklarına göre daha bilgili olmaları bekleniyor.
  3. Mevcut teknolojiler hayatlarının bir parçası olduğu için daha kişisel hale getirebilecekler. Diğer kuşaklara nazaran daha teknoloji odaklı olacaklar.
  4. Sanal gerçeklik günümüzde tam yaygın olmasa da Alfa kuşağı için vazgeçilmez bir hale gelecek.
  5. Birçok bilgiyi video veya içeriklerden anında görebildikleri için Alfaların diğer kuşaklara nazaran girişimciliğinin ön plana çıkması bekleniyor.
  6. Online alışveriş üst noktalara ulaşacak. Bir süre sonra belki de sadece internetten satın alacaklar. İnsanlarla daha az görüşmeleri bekleniyor.
  7. Uzaktan eğitimin getirdiği avantajlarla değişik eğitimleri bir arada görebilecekler. Bu da kişisel gelişim açısından önemli olacak. Farklı öğrenme teknikleri de geliştirebilecekler.
  8. Normal insanlardan ziyade robotlarla muhabbet edecekler, onlarla birlikte ödevlerini yapacaklar.
  9. Teknolojiye kapanan kesimde bir konuşma eksikliği görüyoruz. Z kuşağında bile bu belirginken Alfa kuşağında üst noktalara çıkması bekleniyor. Bir kafeye gidip arkadaşlarla toplanalım olayı daha az görülecek.
İlginizi Çekebilir;  İş yeri kelimesi nasıl yazılır ve Türk Dil kurumuna göre doğru yazılışı nasıldır? 

Z kuşağını bile yeni yeni duyarken şimdi de yeni jenerasyonumuz ortaya çıktı. Hatta 2013 yılında doğmuşlar da yeni haberimiz oluyor. Maddeler halinde beklenenleri yazdık ama Alfa kuşağının olası özelliklerine bir de açıklamalı olarak bakalım.

Alfa Kuşağına Giren Nesil Kimler? Hangi Yıl Hangi Kuşak

Kuşaklar arası geçiş 15 sene dense de kaynaklar bunun farklı olduğunu gösteriyor.

  • En Büyük Nesil 1910 – 1924
  • Sessiz Kuşak 1925 – 1945
  • Baby Boomer Kuşağı 1946 – 1960
  • X kuşağı 1961 – 1980 yılları arasında doğan kişilerdir.
  • Y kuşağı 1981 – 1995 senelerin arasında doğanlardır.
  • Z kuşağı 1996 – 2012 yılları,
  • 2013 ve sonrası Alfa kuşağıdır.   

Alfa Kuşağını Diğer Kuşaklardan Ayıran Özellikler Nelerdir?

Alfa kuşağının senesiyle ilgili hala bir muamma var. Bazı kaynaklar 2011 gösterse de bazıları 2013 olarak yazmaktadır. Z kuşağı da teknolojiyle iç içe ama yeni nesil baya bir içinde doğacak. Şöyle düşünün: Z kuşağı çocukluğunu geçirdiğini akıllı telefon gibi teknolojiler yoktu, Alfa kuşağı ise gözünü açar açmaz teknolojiyle karşılaştı. Önceki nesiller bu teknolojiler olmadan güzel zaman geçirebilir ama bu Alfa kuşağı için pek de mümkün görünmüyor. Alfaların dikkat süreler ne yazık ki uzun değil, bu da ekran bağımlılığı ile alakalı görünüyor. Otoriteye önceki kuşaklar gibi çok üstün görmüyorlar.

Alfa Kuşağı Girişimciliği Ön Planda Olacak

Bu yeni kuşak, emir altında çalışmayı pek sevmeyecek. Sabahın köründe kalk, kravatını tak ve ofise otur çalış… Yine içlerinde bunu benimseyen olsa da eskisi kadar çok olmayacak. Girişimci yapılarının ön planda olması bekleniyor. Dünya ülkelerindeki değişim de Alfa kuşağını etkileyecek. Çocuk sahibi olmak isteyenlerin sayısı azalıyor, herkes kendi hayatına bakıyor, nüfus giderek yaşlanmaya başlıyor. Bu durum sağlık sigortası sistemlerinde de olumsuz durumları beraberinde getiriyor. Günümüzde bile evde çalışan kişilerin sayısı yükselmişken alfa kuşağında bu durumun üst noktalara çıkması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir;  Modern Periyodik Tablonun Özellikleri Nelerdir?

Günümüzdeki iş dünyası da artık büyük bir değişim yaşıyor. Teknolojik odaklı bir yaklaşım var. Ayrıca, girişimcilik örneklerini izleyebilecek, bu konu hakkında eğitime kolay ulaşabilecekler. Risk almayı  sevdikleri ve boyunduruk altında çalışmayı istemedikleri için bu onları girişimciliğe yöneltecektir.

Sosyal Olmayacaklar mı?

Sosyallikten ne anladığınıza bağlı olarak bu sorunun yanıtı değişebilir. Eskiden teknoloji olmadığı için insanlar kahvehanelerde, parklarda, pikniklerde bir araya toplanarak sohbet ederlerdi. Günümüzde bu durum telefonlarla oluyor. Aslında halen sosyaller ama biraz daha teknolojik bir sosyallik olarak adlandırabiliriz.

Alfa Kuşağının Eğitim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Mevcut eğitim sistemi ne yazık ki günümüz kuşaklarına pek uygun şekilde ilerlemiyor. Z kuşağı zaten bunu değiştirecek güçte ama Alfayla daha üst noktalara ulaşacak. Artık öğretim sistemi çok farklı boyut aldı, uygulamalı öğretmeler, deneyler yapma, sosyal zekaya önem verme, kişinin yeteneğine göre ders gibi farklı ve yararlı eğitimler yapılmaya başlanacaktır.

Eski Nesil Eğitmenler Alfa Kuşağı ile Baş Edebilecekler mi?

Bu biraz zor olacak ama onlara ayak uydurmak zorunda kalacaklar. Bir kuşağı değiştirmeye uğraşmak zor iş, onların anlayacağı dilden konuşmaya ve eğitim vermeye biraz mecbur kalacaklar. Z kuşağı için çok saygısız tanımı yapan eğitmenler oldu ama Alfa kuşağında bu durumu artar mı yoksa düzelir mi bilemeyiz.

Eski nesil öğretmenlerin, teknolojiyle arasını düzeltmesi şart olacak. Sınıftaki o baskın otorite eskisi gibi bağırarak olmayacak, biraz daha huylarına giderek yatıştırmaya çalışacaklar. Yabancı dil konusunda da iyi olmaları gerekiyor. Çünkü Alfa kuşağı mutlaka ikinci hatta üçüncü dil öğrenmeyi isteyecek. Bu öğretmenlerin her türlü soruya açık olması gerekiyor. Farklı bilgilere hemen ulaşabildikleri için öğretmenleri sorularıyla sıkıntıya sokabilirler.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü