Yüzdürme Flotasyon Nedir?

yuzdurme-flatasyon-nedir

Herhangi bir heterojen karışımdan ayırılmaktan istenilen katı taneciklerin, başka bir sıvı üzerinde yüzdürülmesi ve katı maddenin sıvı madde üzerinden alınmasına verilen isim yüzdürme yöntemi ya da Flotasyon yöntemi olarak tanımlanmaktadır. 

Başka bir deyişle, katı-katı karışımların yani kimya da heterojen olarak tanımlanan karışımların içerisinde bulunan bileşenlerinden birinin sıvı yardımıyla, üste yüzeye çıkarılarak birbirinden ayrılması olarak da açıklanmaktadır. Genelde kullanım alanı sülfür barındıran cevherlerin ayrıştırılması olarak bilinir. Dünya üzerinde yüzdürme işlemi özellikle bakır, çinko, kurşun gibi elementlerin zenginleştirilmesinde kullanılmaktadır. Cevherlerin suya batmaması ya da yüzme durumuna göre karışımdan ayrılarak kullanılmasını içerir.

Yüzdürme Flotasyon Nedir?


Flotasyon işlemiyle sanayi sektöründe madenler, atık sulardaki katı madde karışımından ayrılır hale gelmektedir. Maden ocaklarından temin edilen karışımlar toz haline getirilir su ya da yağ gibi sıvılarla karıştırılır. Ortaya çıkan bu sulu karışımın içerisinden hava geçirilir, karışım içerisinde oluşan yağlı hava kabarcıkları maden ocakların elde edilen cevherleri suyun üzerine taşır. 

Bu işlemler sonunda ise cevherler yüzdürme tekniğiyle birbirinden ayrılmış olmaktadır. Yani yüzdürme işlemiyle maddeleri birbirinden ayırabilmemiz için öz kütleleri farklı olan iki katı maddeden oluşan bir karışımı su içinde kullanmak gerekmektedir. Ayrıca bu işlemde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de şöyledir; karışım içerisinde ayırma işleminde kullanılacak sıvı madde katıları çözmemelidir. 

Sıvının katıları eritmesi gibi bir durumun söz konusu olmaması gerekmektedir. Ve işlemde kullanılan sıvının öz kütlesi ayrılacak olan katı maddelerin öz kütle değerlerinin arasında bir nokta da olmalıdır. Bu yüzden maddelerin birbirlerine göre olan öz kütlelerine de dikkat edilmelidir.


Kum ve kükürt tozu karışımının ayrılışı yüzdürme yöntemine örnek olarak verilebilir. Kum ve kükürt tozunda yüzdürme yönteminin kullanılabilmesinin nedeni, hem kumun hem de kükürt maddesinin suda çözünmemesidir. 

Temel olan çözünmeme şartını sağlayan çeşitli maddeler için bu yöntem ideal konumdadır. Ayrıca kum, kükürt ve su maddeleri incelendiğinde, karışımda kullanılan suyun öz kütle değeri, kum ve kükürt maddelerinin öz kütlelerinin arasında bir değere sahiptir. Kum ve kükürt suya bırakıldığında kum maddesinin öz kütle değeri sudan büyük olduğu için kum kabın dibine çöker, diğer tarafta ise kükürt maddesi öz kütlesi sudan küçük olduğu için suyun yüzeyine yükselmektedir. 

Böylece su içerisinde katı formda bulunan kum ve kükürt öz kütle değerlerinin de etkisiyle birbirinden ayrılmış olur. Yüzeyde kalan kükürt maddesi alındıktan sonra da kalan kum ve su karışımındaki su yavaşça başka bir kaba aktarılır ve kabın dibinde kum maddesi kalmış olur. Böylece sıvı karışım içinde bulunan iki heterojen madde birbirinden ayrılmış olmaktadır.


Günümüzde sanayi sektörü dışında da yüzdürme yöntemi pek çok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle geri dönüştürülmek üzere toplanan çöplerde; metal, cam gibi öz kütlesi yüksek maddeler, plastik ahşap gibi öz kütlesi düşük maddelerden bu yöntemle ayrılmaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık