Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir? Olumlu Olumsuz Sonuçları

yeterli-dengeli-beslenme-nedir

Beslenme, açlık duygusunu aşmak ya da her istediğini yiyip içmek değildir. Beslenme vücudun temel ihtiyacı olan temel besinleri bilinçli olarak yeterli ve dengeli olarak almaktır. Hastalıkların önlenmesi, sağlıklı olmak ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir. 

Beslenme, kişinin büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve verimli uzun bir yaşam sürmesi için vücutta gerekli olan besin değerlerinin alınması ve kullanılmasıdır. 

Bir insanın, 50’ye yakın besin maddesinden yeterli miktarda alması gerektiği bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir. Sağlıklı büyüme ve gelişme ile sağlıklı uzun ömür için gereklidir. Bunlardan biri ne zaman besinlerin alınmadığı veya yetersiz alındığı zaman gelişme ve sağlık bozulur ki bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yeterli ve dengeli beslenme, hastalıklardan korunmanın ve sağlığın temelidir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir? Olumlu Olumsuz Sonuçları

Besinler, vücudun ihtiyaç duyduğu düzeyde alınmadığında YETERSİZ BESLENME yani yeterli enerji ve dokuların yenilenmemesi nedeniyle ortaya çıkar.

Kişi çok fazla yerse, ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla besin alır. Fazla alınan bazı besinler yağ olarak biriktiğinden sağlık açısından tehlikelidir. Bu durum DENGESİZ BESLENME olarak tanımlanır. İnsanlar yeterli yemek yiyip sağlıklı ve gerekli gıdalaro tercih etmeseler de sağlıkları da bozulabilir. 

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sonuçları

Yetersiz ve dengesiz beslenme vücudun büyüme, gelişme ve gelişmesinde bozulmalara neden olduğu için süreçlerini sürdürerek sağlığın temeli yeterli ve dengeli beslenmedir diyebiliriz. Yetersiz ve dengesiz beslenen bir kişi, enfeksiyonlara karşı dirençli değildir. Böylece bu insanlar kolayca hastalığa yakalanır.

Ayrıca belirli bir besin maddesinden herhangi birinin yetersiz alınması durumunda vücut fonksiyonu azalır ve hastalıklar ortaya çıkar. Dengesiz beslenme kişilerin çalışma, planlama ve yaratma yeteneklerini azaltır. Ekonomik kalkınma, güçlü ve üretken işçiler gerektirir. Sağlıklı insan üretken insandır. Sağlığın temeli yeterli ve dengeli beslenme ile atılır.

Yeterli ve dengeli beslenen kişilerin görünümü 

  • Güçlü bir görünüm,
  • Aktif ve dikkatli bakışlar,
  • Düzenli, pürüzsüz, nemli ve pembe bir cilt,
  • Parlak saçlar,
  • Güçlü, normal kaslar,
  • Pürüzsüz, iyi gelişmiş kollar ve bacaklar
  • Sık sık baş ağrısından şikayet etmeyen, çalışmaya istekli,
  • Vücut ağırlığı boy ve yaşla iyi orantılıdır,
  • Zihinsel, fizyolojik ve sosyal gelişimi normal olan kişilikte olurlar.

Yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerin görünümü 

  1. Hareketleri yavaş ve isteksiz olan fit olmayan bir vücut,
  2. Şişmiş bir göbek,
  3. Deride çeşitli ağrılar ve pürüzler,
  4. Baş ağrısı şikâyetleri,
  5. Yorgunluk, isteksizlik ve iştahsızlık görülebilir.

Zihinsel yavaşlık, tutum ve faaliyetlerde dengesizlik yetersiz beslenmenin belirtileridir. Ayrıca vücut ağırlığı boy ve yaş ile doğru orantılı değildir yani obezite dengesiz beslenmenin genel belirtileridir ve bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Bebek ve çocuklar, gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile ve emziren kadınlar, yaşlılar ve işçiler yetersiz beslenmeden en çok etkilenen gruplardır. Obezite yetişkinler arasında önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Dengesizlik nedenleri beslenme araştırıldığında beslenme ile ilgili bilgi eksiklikleri ilk sırada gelmektedir. Farkındalık kazanmak Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme önem taşımaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili güzel sözler

  • Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!
  • Sağlıklı kalmak için dengeli beslen!
  • Yeterli beslen ve zamanında kalk!
  • Yeterli beslenmek isteyen bir kişi sofradan doymadan kalkmalıdır.
  • Yemeklerden hemen sonra meyve yemek sağlığa zarar verir.
  • Yemek yemek savaşmak değildir!

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık