Yenilebilen Balık Çeşitleri Hangileridir? Balıkların Özellikleri Neler?

balik

Yenilebilen Balık Çeşitleri

Balık tüketiminin insan sağlığı için önemi çok uzun yıllardır kanıtlanmış bir veridir. Beyaz et ihtiyacını balıktan çıkarmak ve haftanın en az iki günü balık yemek sağlık açısından oldukça önemlidir. Ülkemiz ise bu açıdan şanslı bir coğrafi konumda yer alıyor. Çünkü üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan Ege Denizi, Marmara Denizi, Akdeniz ve Karadeniz ile balık cenneti diyebiliyoruz. 

Yenilebilen Balık Çeşitleri Hangileridir? Balıkların Özellikleri Neler?

Lezzetli balık türleri aynı zamanda sağlığa faydalı olduğu için de tercih edilebiliyor. Sofralarda çok sık görülmesinde uygun fiyatların etkisi de büyük olabiliyor. Ülkemizde tutulan ve satışı süren balık çeşitleri arasında doygun bir liste var. 

Yenilebilen Balık Türleri Nelerdir?

Yenilebilen balık çeşitleri arasında gerek lezzetleri gerekse sağlığa faydaları açısından şöyle bir liste hazırlamak mümkün.

  • Hamsi

Karadeniz deyince akla ilk gelen balık türü olmasının yanı sıra Marmara denizinde de tutulabilen bir balıktır. Oldukça ufak, kılçığı küçük, tadı güzel ve yemesi kolay bir balıktır. Bu nedenle de herkesin favorisi diyebiliriz. Her ne kadar Karadeniz mutfağının yöresel yemeklerinin demir başı olsa da aslında sade olarak tüketilmesi de yaygındır. 

  • Lüfer

Tüm Türkiye’de sevilen ve aynı zamanda tüm denizlerimizden tutulabilen bir balıktır. Lüfer bu kadar bol olduğundan dolayı son derece ekonomik bir seçime dönüşür. Dolayısıyla herkesin damak tadına hitap eden nefis lezzetinin yanı sıra tüm Türk mutfağına mal olmuş bir balık türüdür. 

  • Uskumru

Uskumru özellikle Omega 3 bakımından en zengin balıklar arasındadır. Bunun yanında yaşadığı ortama bağlı olarak çok yağlı ya da az yağlı olmasına rastlanabilir. EPA-DHA oranı son derece yüksek olmakla beraber tadı nefistir. Bu yüzden en sevilen balıklar arasındadır. Pulsuz bir balık olması özellikle temizlemenin kolay olmasını sağlar. Ki yapı itibariyle kolyoz balığına çok benzediğinden karıştırılması mümkündür. 

  • Çinekop

Aslında çinekop bir çeşit lüfer olarak tanımlanabilir. Küçük olan lüferlere çinekop adı verilmektedir. Karadeniz ve Marmara denizinde bolca bulunmasının yanı sıra boyları maksimum 15 santimetreye kadardır. Ki zaten daha büyükleri lüfer olarak tanımlanır. 

  • Palamut

Bir sürü balığı olmasının yanı sıra sabit bir yaşam noktası yoktur. Yani aslında göçebe balık denilen türlere dahildir. Karadeniz’de bulunduğu gibi aynı zamanda Marmara denizinden de çıkarılmaktadır. Lezzetiyle tüm Türk mutfağına dahil olmuş bir balık türüdür. 

  • Sardalya

Aslında sardalya ile hamsiyi birbirine çok benzeten büyük bir kesim vardır. Hatta bu balıklar arasındaki en temel fark Sardalya Ege ve özellikle Akdeniz’de çıkarılırken, hamsi Karadeniz’de yoğundur. Ufak bir balık türü olmakla beraber lezzeti üst noktalardadır. Omega 3 açısından ise oldukça zengin bir balık çeşididir. 

  • İstavrit

İstavrit en uygun fiyatlı balık türlerinden birisi olmakla beraber bunun nedeni kolay tutulabilmesidir. Tuzlu su balıkları arasında yer alan ve lezzeti gerçekten etkileyici olan istavrit kenarlarından daha basık olduğu için diğer balıklara göre farklı bir görünüme sahiptir. Türkiye’de en çok tüketilen balık türleri arasında yer almaktadır. 

  • Mezgit

İnce ve uzun olmasıyla ayırt edilebilen balık türünün daha derinlerde yaşadığı söylenebilir. Marmara denizinde bolca bulunabildiği gibi Karadeniz’de de çıkarılmaktadır. Aynı zamanda dünya mutfağında da yer almakta olan mezgit balığının Türk mutfağında önemli bir yer kapladığını vurgulamak gerek. 

  • Çipura

Çipura diğer deniz ürünleriyle kıyaslandığında balıklar arasında pahalı olan balık türleri arasındadır. Ege denizinde yoğun bir biçimde tutulabilir ve aynı zamanda çok lezzetlidir. Fakat bu durum dünya genelinde de aynıdır. Çipura biraz daha elit bir balık olarak tanımlanabilir. 

  • Barbun

Derinlerde yaşayan bir balık türü olarak en farklı balık olarak tanımlayabiliriz. Keza Türkiye’de son yasaklarla beraber 13 santimetreden küçük barbunların avlanması yasaklanmıştır. Gerçek ismi literatürde barbunya balığı olarak geçse de balıkçılar ve balık severler barbun olarak adlandırır. Barbun balığı 30 metreyi aşan noktalarda dahi yaşayabilen bir balık çeşididir. 

  • Kalkan 

Kalkan balığı kağıt kebabı olarak yapılabileceği gibi buğlama olarak da tüketilebilir. Aynı zamanda kalkan tava son zamanlarda en çok tercih edilen yeme biçimi olarak dikkat çekiyor. Kalkan balığı daha çok Marmara denizinde tutulur ve kıyı şeritlerinde kolayca avlanabilir. 

  • Tekir

Pullu ve beyaz bir balık olmasının yanı sıra son derece ince bir fiziksel yapıya sahiptir. Çok yağlı balık sevmeyenler için idealdir. Çünkü yağ oranı bir hayli düşük olmakla beraber Omega 3 açısından zengindir. Özellikle kalp sağlığı için önerilen balık türleri arasında ilk sırada yer alması dikkatleri üzerine çekmesini sağlamaktadır. Denizin dip kısımlarında yaşadığı için açıklarda tutulur ve aslında bir bakıma avlanması daha zordur. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık