SinopluKoca

Yarı Metaller Nedir? Özellikleri Nelerdir? Uygulama Alanları

Yarı metaller, fiziksel ve kimyasal özellikleri metal ve metal olmayan kategoriler

Yarı metaller, fiziksel ve kimyasal özellikleri metal ve metal olmayan kategoriler arasında kalan kimyasal elementler olarak tanımlanabilir. Örnek olarak: Bor, germanyum, silikon, antimon, arsenik, tellür ve polenyum en yaygın olarak tanınan yedi yarı metallerdir. Bazı periyodik tablolarda metaller ve ametaller arasında bir ayrım çizgisi vardır ve bu çizginin altında yarı metaller bulunabilir.

Yarı
Yarı Metaller Nedir? Özellikleri Nelerdir? Uygulama Alanları

Tipik olarak, yarı metaller metalik görünüme sahiptir, ancak genellikle kırılgandır ve zayıf iletkenlilerdir. Kimyasal olarak, bu elementler genellikle metal olmayanlar gibi davranır. Yarı metaller metalik alaşımlar oluşturma yeteneğine sahiptir. Yarı metal elementlerin diğer fiziksel özellikleri ve kimyasal özellikleri genellikle doğada orta düzeydedir. Genel olarak, bu elemanlar son derece kırılgandır ve bu nedenle pek çok yapısal uygulamaya sahip değildir. Alaşımlar, katalizörler, biyolojik ajanlar, camlar, alev geciktiriciler, optik depolama ve optoelektronik, yarı iletkenler, piroteknik ve elektronikte yarı metaller ve bileşikleri kullanılır.

Yarı Metallerin Genel Özellikleri

  • Yarı metaller tipik olarak metallere benzer. Bununla birlikte, bu elementler genellikle metal olmayanlar gibi davranır.
  • Fiziksel olarak yarı metaller, genellikle ortam sıcaklıklarında katı olan kırılgan, biraz parlak maddelerdir.
  • Bu elemanlar genellikle orta ila oldukça güçlü elektrik iletkenliğine sahiptir.
  • Yarı metallerin, yarı iletkenlere benzer elektronik bant yapılarına sahip oldukları bilinmektedir.
  • Kimyasal olarak, bu elementler genellikle metal olmayanlar gibi davranırlar (nispeten zayıf bir şekilde)
  • Bu elementler genellikle ara iyonizasyon enerjilerine ve elektronegatiflik değerlerine sahiptir.
  • Yarı metallerin amfoterik veya zayıf asidik oksitler oluşturduğu bilinmektedir.
  • Bu elementler metalik alaşımlar oluşturma yeteneğine sahiptir.
  • Yarı metallerin diğer fiziksel ve kimyasal özelliklerinin çoğu, özünde orta düzeydedir.

Yarı Metallerin Uygulamaları

Yarı metaller, alaşımlar (veya karışımın bir bileşeni olarak alaşımların üretiminde), biyolojik ajanlar (besleyici, toksikolojik ve tıbbi de olabilir), alev geciktiriciler, katalizörler, camlar (ki bunlar doğada oksitler veya metalik olabilir) ve optik depolama ortamıdır. Yarı metallerin ayrıca optoelektronik, yarı iletkenler, piroteknik ve elektronikte uygulamaları olduğu bilinmektedir.

Geçiş metalleri ile birleştirildiğinde oluşan alaşımlar, daha hafif yarı metaller söz konusu olduğunda son derece iyi temsil edilir. Bor, intermetalik bileşikler oluşturma yeteneğine sahiptir. Bu element ayrıca n’nin değeri 2’den büyükse bu MnB bileşimi metallerle alaşım oluşturma yeteneğine de sahiptir. Aslında, ferroboron (%15 bor içeren) çeliğe boru enjekte etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, nikel-bor alaşımları, mühendislik endüstrisinde alaşımların kaynağında ve sertleştirme bileşimlerinde içerik olarak kullanılmaktadır.

Alüminyum ve demirin silikon alaşımları inşaat ve otomotiv endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Germanyumun, özellikle madeni para metalleri ile çeşitli alaşımlar oluşturduğu bilinmektedir.

Metalloidlerin Tıbbi Uygulamaları

Yaygın olarak yarı metaller olarak bilinen altı elementin her birinin ya toksik olduğu ya da tıbbi ve besleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Örneğin, antimon ve arsenik bileşiklerinin özellikle toksik olduğu bilinmektedir. Ancak bor, arsenik ve silisyum son derece önemli eser elementlerdir. Bor, arsenik, silisyum ve antimonun dört elementinin birçok tıbbi kullanımları olduğu bilinmektedir. Kalan iki elementin (germanyum ve tellür) tıbbi uygulamalar için büyük potansiyele sahip olduğu bilinmektedir.

Ayrıca bor, herbisitlerde ve ayrıca insektisitlerde kullanılmaktadır. Bu element, borik asit formunda çeşitli antiseptik, antiviral ve antifungal özelliklere sahip aktif bir eser elementtir.

Exit mobile version