Vücut Isısı Sabit Omurgalı Canlılar Nelerdir? Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Canlılar

vucut-isisi-sabit-omurgali-canlilar-nelerdir

Soğukkanlı hayvanlar, ortamdaki değişimle iç vücut ısısını düzenleyemeyen hayvanlar olarak tanımlanabilir. Aşırı sıcaklık koşullarında yaşayamazlar. Soğukkanlı hayvanlara örnek olarak sürüngenler, balıklar vb. verilebilir. Sıcakkanlı hayvanlar, sabit iç vücut ısısını düzenleyebilen ve koruyabilen hayvanlar olarak tanımlanır. Kolay adapte olabildikleri için her sıcaklık aralığında yaşayabilirler. Memeliler, sıcakkanlı hayvanların en iyi örnekleridir. 

Sıcakkanlı hayvanlar tanımı

Sıcakkanlı hayvanlar, ortam sıcaklığından bağımsız olarak neredeyse sabit bir vücut ısısını koruyabilen hayvanlardır.

Vücut Isısı Sabit Omurgalı Canlılar Nelerdir? Sıcakkanlı ve Soğukkanlı Canlılar
  • Böylece vücut sıcaklıkları bir çevreden diğerine geçerken aynı kalır.
  • Sıcakkanlı hayvanlar, daha soğuk bölgelerde ısınmalarına ve daha sıcak bölgelerde soğumalarına yardımcı olan çeşitli iç mekanizmalara sahiptir. Kontrol çoğunlukla metabolik hızları düzenlenerek elde edilir.
  • Sıcakkanlı hayvanlar arasında kuşlar ve memeliler bulunur. Bu hayvanlara homeotermik hayvanlar da denir.
  • Soğukkanlı hayvanlar gibi sıcakkanlı hayvanlarda termoregülasyon için farklı mekanizmalar vardır; Endotermi ve Homeotermi.
  • Endotermi, çeşitli hayvanların vücut sıcaklıklarını yağ yakma, titreme ve nefes nefese kalma gibi dâhili yollarla kontrol etme sürecini ifade eder.
  • Homeotermi, değişen dış sıcaklıklar yerine sabit bir iç sıcaklığı korumak için çeşitli hayvanlar tarafından kullanılan mekanizmadır.
  • Çoğu sıcakkanlı hayvan, sabit vücut ısısını korumak için bu iki mekanizmanın bir kombinasyonunu kullanır.
  • Metabolik faaliyetler çoğunlukla vücut sıcaklığının kontrolünde yer alsa da çeşitli yapısal faktörler de önemli bir rol oynamaktadır.
  • Bazı memelilerin kışın kalın kürkü, yazın ise daha ince bir kürkü vardır. Benzer şekilde, memelinin türüne bağlı olarak, vücutta bulunan (primatlar) veya lokalize (köpekler) ter bezlerine sahiptirler.
  • Bazı homeotermikler, kış mevsiminde metabolik faaliyetlerini sürdürmek için yeterli yiyeceğe sahip olmayabilir. Bu koşullar altında, bu hayvanlar kış uykusu adı verilen bir hipotermi dönemine girerler.
  • Aşırı ortamlarda hayatta kalma yetenekleri nedeniyle homeotermler, poikilotermlere kıyasla çeşitli ve çok daha fazla ekolojik nişten yararlanır.
  • Homeotermler ayrıca, çevredeki sıcaklık değiştikçe metabolik süreçleri değiştirmek zorunda olmadıkları için daha basit metabolizmalara sahiptir.

Sıcakkanlı Hayvanlara Örnekler 

Kuşlar 

Kuşlar, dış sıcaklıkla dalgalanmayan sabit bir vücut sıcaklığına sahip sıcakkanlı canlılardır.  Sabit bir sıcaklığı korumak için, kuşlar ısı üreten veya kaybeden çeşitli metabolik faaliyetler kullanırlar.  Kuşların tüyleri onları soğuktan ve sıcaktan korur. 

Isı kaybını önlemek için, ördekler gibi birçok kuş, tüylerinin altındaki uzuvlar gibi tüysüz vücut kısımlarını kaplar.  Daha serin koşullarda vücut ısısını yükseltmek için fizyolojik olarak metabolik aktivite hızlarını artırırlar. Bazı kuşlar buharlaşarak serinlemek için suya akın edebilir. Kuşların, tutarlı bir iç sıcaklığı korurken aşırı sıcaklıklarda hayatta kalma yeteneği, ekolojik nişlerinin çeşitliliğine katkıda bulunur. 

Memeliler 

Sıcakkanlı memeliler, dış sıcaklıktan bağımsız olarak tutarlı bir vücut sıcaklığına sahiptir.  Bu hayvanların vücutları, tutarlı bir vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olan saç veya kürkle kaplıdır.  Bu yapısal özelliklere ek olarak, çeşitli fizyolojik ve davranışsal uyarlamalar, iç sıcaklık yönetimine yardımcı olur. 

Farklı adaptasyon mekanizmalarına sahip oldukları için farklı memeli türleri dünya çapında farklı ekolojik konumlardan yararlanır. Memeli termoregülasyonuna bir dizi farklı sistem aracılık eder. Bazı insanlar ısı üretir, bazıları ise zaten sahip oldukları ısıyı korumak ister. Hayvanlarda sıcaklık regülasyonu, hastalıklara ve patojen saldırılarına karşı bir savunma mekanizması olarak hizmet eder.

Soğukkanlı hayvanlar tanımı

Soğukkanlı hayvanlar, vücut ısısını çevrenin sıcaklığına göre düzenleyemeyen hayvanlardır.

  • Bu hayvanların vücut sıcaklıkları, farklı sıcaklıklarda farklı ortamlarda hareket ederken dalgalanır.
  • Bu nedenle sabit bir vücut ısısına sahip değildirler. Bu nedenle bu hayvanlar aşırı sıcaklıklarda yaşayamazlar.
  • Soğukkanlı hayvanlar arasında sürüngenler, balıklar, amfibiler, böcekler ve diğer omurgasızlar bulunur. Bu hayvanlara poikilotermik hayvanlar da denir.
  • Soğukkanlı hayvanlar genellikle termoregülasyon mekanizmalarından herhangi üçünü gösterir; Poikilotermi, Ektotermi veya Heterotermi.
  • Poikilotermi, hayvanların iç sıcaklığının değişebileceği, ancak çekirdek sıcaklığın genellikle yakın ortamın ortam sıcaklığı ile aynı kaldığı durumdur.
  • Ektotermi, hayvanların vücut ısısını kontrol etmek için güneş gibi dış araçları kullandığı mekanizmayı ifade eder.
  • Heterotermi, hayvan bir ortamdan diğerine geçerken vücut sıcaklığının büyük ölçüde değişebileceği mekanizmayı ifade eder.
  • Bu hayvanlar, vücut sıcaklıkları üzerinde sınırlı kontrole sahip olmak için bazı mekanizmalara sahiptir. Bununla birlikte, çoğu, yukarıda belirtilen üç termoregülasyon mekanizmasının bir kombinasyonunu kullanır.
  • Bir sıcaklıktan diğerine geçerken vücut sıcaklıkları büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle vücut sıcaklıklarını kontrol etmek için güneş ve su gibi dış etkenlere daha fazla bağımlı olmaları gerekir.
  • Bunun bazı örnekleri, sıcak mevsimlerde suda kalan ve daha soğuk mevsimlerde onları sıcak tutmak için çukurlar açarak karaya göç eden kertenkele ve timsahlarda görülebilir.
  • Metabolik faaliyetleri için çevre sıcaklığına bağımlı olmaları nedeniyle bu hayvanların karasal ve sucul ekosistemlerdeki dağılımı sınırlıdır.
  • Poikilotermler, benzerlerinden daha karmaşık metabolizmalara sahip olma eğilimindedir. Tek bir kimyasal reaksiyon için, farklı sıcaklıklarda çalışan on farklı enzim sistemine sahip olabilirler.
  • Sonuç olarak, bu hayvanlar, kurbağaların durumunda olduğu gibi aynı ekolojik nişi işgal eden sıcak kanlı hayvanlardan daha karmaşık bir genomik yapıya sahiptir.
  • Poikilotermik hayvanlar, metabolizmaları çok değişken olduğu için beyin veya kanat gibi karmaşık, yüksek enerjili organ sistemlerine sahip değildir. Bunun yerine, ısı değişimi yoluyla ısıtılabilen balıklardaki yüzme kasları gibi başka adaptasyonları vardır.

Soğukkanlı hayvanlara örnekler 

Balık

Balıklar, farklı iklimlerde hareket ettikleri için değişken vücut sıcaklıklarına sahip soğukkanlı hayvanlardır.  Farklı yüksekliklerde, su kaynaklarının sıcaklığı değişir.  Sonuç olarak, bir derinlikten diğerine giderken balıkların sıcaklığı değişir. Balıkların metabolizması, sıvı-elektrolit dengesi ve asit-baz bağlantısı, ortamlarındaki ani bir değişiklikten etkilenebilir. Sonuç olarak, davranışsal ve fizyolojik termoregülasyon sistemlerinden yararlanırlar.  Balıklar, kendileri için doğru sıcaklıktaki suyu bulmak için çok dolaşırlar Örneğin, Tunas ve lamnid köpekbalıkları, ters akımlı ısı alışverişini kullanarak yanal yüzme kaslarında ısı tasarrufu yapmalarını sağlayan özel yapısal uyarlamalara sahiptir. 

Timsahlar

Timsahlar, soğukkanlı ve dalgalı vücut ısısına sahip sürüngenlerdir. Timsahlar vücut ısısını 30-33°C’yi severler, bu nedenle kara ve suların soğuk ve sıcak bölgeleri arasında gidip gelirler. Bu organizmaların büyük kısmının gövdesi genellikle güneşe doğru yönlendirilir. Bununla birlikte, vücut ısınırken ısı emilimini önlemek için küçük başlarını güneşe doğru yönlendirirler. Ayrıca beyinlerini buharlaşarak soğutmak için ağızlarını açarlar. Sonuç olarak, termoregülasyon davranışı elde etmek için sıcaklık çevrelerini kullanırlar.  Çoğu sürüngen derisi, çeşitli uyaranlara yanıt verebilen özel periferik sinir uçları içerir. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık