Ülkemizde Görülen Mevsimlik Göçe Örnekler

göç

Göç pek çok sebepten dolayı yaşanabilir

Göç pek çok sebepten dolayı yaşanabilir. Mevsimlik göç ise çoğu zaman ekonomik standartlara dayanan bir göç türüdür. Geçicidir ve yalnızca mevcut iş hacmi için uygulanır. Ardından çalışan işçiler yine göçtükleri yere geri dönerler. Buna da mevsimsel göç ya da mevsimlik göç denir.

Ülkemizde Görülen Mevsimlik Göçe Örnekler

Örneğin tarım işçileri hasat zamanında bunu sık sık yaparlar. Yine hayvancılık sektöründe hayvan satışı olan dönemlerde bu göçe rastlanabilir. İnşaat sezonunun açılması ile beraber inşaat işçileri de mevcut iş potansiyeli neredeyse oraya göçebilirler. Bu durum turizm sektöründe de gözlemlenir. Yaz aylarında turistik tesislerde çalışmak için bu bölgelere giden işçiler sezonun kapanmasıyla beraber geri dönerler.

Mevsimsel Göç Örnekleri

  • Tarım İşçileri

Ülkemizde tarım pek çok noktada fazlasıyla gelişmiştir. Örneğin Adana’da pamuk hasadı yapılırken, Rize’de çay hasadı yapılabiliyor. Yine Karadeniz’de yaygın bir biçimde fındık hasadı için mevsimlik işçiye ihtiyaç duyuluyor. Anadolu’da ise Urfa ve civarında fıstık üretimi, Ege’de de incir ve üzüm üretimi söz konusu olduğundan mevsimlik işçiye ihtiyaç duyuluyor.

  • Turizm İşçileri

Turistik tesisler ülkemizde hem Ege bölgesinde hem de Akdeniz bölgesinde konumlandırılmıştır. Bahar aylarının gelmesiyle beraber yaz mevsimini de içerisine alan dönem turizm sezonu olarak adlandırılır. Bu sezon boyunca Türkiye’nin pek çok noktasından mevsimlik göç yaşanarak buraya çalışanlar ulaşır.

  • Hava Şartlarından Kaynaklı Göç

Mersin, Antalya ve Adana gibi sıcaklığı yüksek olan yerlerde insanlar yaylalara mevsimsel olarak göç eder.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık