SinopluKoca

   Uhuvvet Ne Demek?

    Uhuvvet

Uhuvvet, son zamanlarda merak edilen kelimelerden bir tanesidir. Uhuvvet kelimesi, Türk Dil Kurumu’nda kardeşlik olarak belirtilmektedir ve aynı zamanda da İslam dininde ve Tasavvuf terimlerinde de bu kelimeye yer verilmektedir.

       Uhuvvet kelimesi özellikle İslam dininde yer almakta olup kardeşlik ve dostluk anlamlarına gelir. Aralarında hiçbir şekilde bağ bulunmayan Müslümanlar birbirleri ile kardeştirler. Uhuvvet kelimesi tam da burada önem kazanır. Arapça kökenli olan bu kelime, Kur’an’da geçmez, insan ismi olarak da az sayıda bulunur. Anlam olarak kutsal sayılan değerlerimizden kardeşliği anlatır.

  
   Uhuvvet Ne Demek?

Birbirine kardeşmiş gibi davranan kişilere da bu kelime kullanılır. Mesela bir konu hakkında aynı düşünen, fikirleriyle de birbirlerini tamamlayan, destekleyen kişilere uhuvvet-i efkâr denir. Kişilerin birbirlerine davranışları kardeşine olan davranışları kadar yakın olan kişilere de uhuvvet-kar denilmektedir.

       Müslümanların, aralarında ülke, dil birliği gibi hiçbir bağ bulunmayan insanların birbirlerine kardeş olduğunu belirten ifadedir. Bu insanların birbirlerini kalpten sevip, sevilmeleri anlamına da gelir.

       Uhuvvet manevi birliktir, dayanışmadır. Aynı inançta olan insan ya da grupların manevî birlik ve dayanışmalarını anlatır. İslam, kardeşlik kelimesinin anlamını, din kardeşliği demek olan uhuvvet kelimesi ile kapsamını genişletmiştir.

 Bu durumda kardeşliğin özündeki kan birliğinin yerini maneviyattaki inanç birliği alır. Allah’ın kulundan razı olması  düsturuyla, başkalarıyla kurulan arkadaşlıktır uhuvvet.  Kıyamet günü, Peygamber efendimizin (S.A.V.)  Livaü’l-hamd sancağı altında bulunmaya layık görülecek kişilerden bir grubu da, birbirlerini Allah’ın rızası için sevenlerden oluşacak olması büyük önem taşımaktadır.

       Uhuvvet kelimesi, geçmişte yaşanmış ve günümüzde yaşanmakta olan üzücü ve dramatik olaylarla maalesef sözlüklerde ve hadislerde kalmıştır. İnsanlar kendisi gibi olmayanları sevmemektedir. 

Günümüzde kardeşlikler ve dostluklar menfaatlere göre devam ettirilmekte ya da bitirilmektedir. Arkadaşlar, komşular birbirlerini kıskanıp, kendilerinden daha iyi duruma gelmelerini istememekte, daha yakın olan akrabalar mal ya da toprak yüzünden birbirleriyle yıllarca küs kalmaktadırlar. Bütün bunlara şahit olunca uhuvvet kelimesinin önemi daha çok ortaya çıkıyor.  

 Uhuvveti bir fide bir fidan olarak düşündüğümüzde onu besleyince büyüyecektir, besleyemezsek, unutursak elimizdeki fidenin de yok olacağı gibi, özen göstermezsek insanlarla aramızdaki bağlar da kesilir, o halde uhuvvet için, zamanımızı yararlı işlerle, farz ibadetleri yerine getirmeye çalışmakla, etrafımızdaki insanlarla olan selamlaşmaları artırmakla, kuvvetlendirebiliriz. 

Tanımadığımız kişilere de selam verip onların selamını da alarak aradaki bağı güçlendiririz. Hasta ve cenaze ziyaretleri yapmak, arkadaşlarla, akrabalarla görüşmek, telefonlaşmak uhuvveti kuvvetlendirir. Ekmek ve suyun hayatımız için önemi ne ise, bulunduğumuz toplum için de uhuvvetin önemi odur diyebiliriz.

Exit mobile version