1. Anasayfa
  2. Nedir

Tutum nedir? Türleri Nelerdir? Ünlülerin Görüşleri


0

Tutumlar

Tutumlar genellikle günlük konuşmamızda biri veya bir şeyden sonra gelir. Sosyal psikologlar için temel bir konudur. Tutum, diğer insanlar, durumlar ve fikirler hakkındaki düşüncelerimizi, duygularımızı ve eylemlerimizi yönlendiren inanç sistemidir.

Tutum
Tutum nedir? Türleri Nelerdir? Ünlülerin Görüşleri

Tutum psikolojisi, çeşitli şeyler hakkında ne kadar hoşlandığımızı veya hoşlanmadığımızı, lehte veya aleyhte, olumlu, olumsuz veya kararsız ifadesinde ortaya çıkar. Ambivalans, nesnelere, konulara, insanlara ve olaylara ilişkin değerlendirmelerimizin her zaman tekdüze olumlu veya olumsuz olmadığı gerçeğini ifade eder, aksine bu değerlendirmeler hem olumlu hem de olumsuz tepkilerden karışık şekilde oluşur.

Örneğin, insanlar çikolatalı bir tatlıyı severler (olumlu bir değerlendirme), ama aynı zamanda çikolatanın şişmanlatacağını düşünürler (olumsuz değerlendirme) ve reddederler. Tutumlar davranışlarına yansır, bu tepkiler doğası gereği kararsızdır ve olumsuz bileşenler baskındır.

Tutumlar, geçmiş bilgilere veya izlenimlere dayalı olarak değerlendirir veya yargıda bulunur. AIDS, din, futbol, ​​kürtaj, politikacılar veya intihar gibi nesneler, insanlar ve düşünceler hakkında olabilir. Tutumlar yoğunluk bakımından farklılık gösterir. Örneğin, bazı insanlar kürtaj konusunda çok güçlü ve olumsuz hissederken, diğerleri hissetmez. Aynı şekilde, politik tutum da düşüncelerimizi, davranışlarımızı ve insanlar hakkındaki izlenimlerimizi etkiler. Önyargılarımızı dostlarımıza veya düşmanlarımızı belirler.

Tutumun Bileşenleri

Tutum, bilişsel (inanç), duygu ve davranış bileşenleri olmak üzere üç bileşenden oluşur.

Bilişsel bileşen

Bilişsel bileşenler, bireyi belirli bir şekilde inanmaya yönlendirir, örneğin, köpekleri seven, onların sadık bir hayvan olduğunu ifade eden kişi, köpek ısırmasını sevmez, ondan beklemediği bir davranıştır. Aynı şekilde, birisi sokak çocuklarının toplumsal kötülüklerden çokça acı çektiğine inanırsa ve onlara yardım etmek için olumlu bir tutum geliştirirse, daha sonra sokak çocuklarının dürüst olmadığına inanırsa, o zaman onlardan hoşlanmamaya başlar. Tutumlar, insanların olayları, izlenimleri ve inanç sistemlerine göre farklı yorumlamalarını sağlar.

İlginizi Çekebilir;  Tekne Kazıntısı Ne Demek? Bu Tabir Nereden Geliyor?

Duygu Bileşeni

Duygu bileşenleri adı üstünde duygulardır; kişiye, nesneye ve düşünceye bağlıdır. Örneğin, bir kişi bir satranç oyununu seviyorsa, birçok kişi için sıkıcı olsa bile onun için eğlenceli olacaktır. Aynı şekilde birisi sokak çocuklarına bakılması gerektiğini düşünüyorsa, bu kişi olumlu duygular geliştirecek ve dolayısıyla sokak çocuklarına karşı şefkat duyacaktır, ancak kişi olumsuz hissediyorsa, çocuklara karşı kin, öfke vb. gösterecektir.

Davranış Bileşeni

Davranış bileşenleri, bilişsel ve duygusal bileşenlerin yönlendirdiği şekilde belirli şekillerde hareket eder. Örneğin, bir kişi sokak çocuklarının vefasız olduğuna inandığında, yaklaştıklarında onları kabullenmez, aksine olumlu bir tutum sergileyen kişi, bu kötü hayatının nedenini bulmaya çalışır.

Gordon Allport (1935), tutum tanımını şu şekilde formüle etti: Tutum, deneyim yoluyla organize edilen, tüm nesnelere ve durumlara bireysel tepkiler üzerinde yönlendirici veya dinamik bir etki uygulayan zihinsel ve sinirsel bir hazır olma durumudur. Bu, bazı önemli çıkarımlarla birkaç bölüme ayrılabilen geniş bir tanımdır.

    Tutumlar zihinsel veya sinirsel hazır olma durumlarıdır. Bu nedenle bilim adamları, doktorların kan basıncını ölçtüğü gibi doğrudan ölçemezler.

    Tutumlar deneyim yoluyla düzenlenir. Öğrenme, deneyim, kültür vb. gibi çeşitli kaynaklardan ve ebeveynler, arkadaşlar, okul ve TV veya sosyalleşme aracılarının yardımıyla geliştirilirler.

    Tutumlar, kişinin nesnelere, insanlara ve durumlara tepkisi üzerinde yönlendirici veya dinamik bir etki yapar.

Tutum Nasıl Geliştirilir?

Tutum oluşumu veya gelişimi çeşitli kaynaklar aracılığıyla gerçekleşir:

  • İstek Memnuniyeti Sürecinde Tutum Gelişir
  • Örneğin susamış bir kişi gibi ikincil ihtiyaçların yanı sıra birincil ihtiyaçları da karşılarken, suya karşı olumlu bir tutum geliştirir.
  • Hedef nesneye yaklaşırken örneğin hasta doktoruna karşı olumlu bir tutum içindedir.
  • Gerginlik ve duygusal deneyim dahil olmak üzere sorunlu olaylar da tutumu geliştirir.
İlginizi Çekebilir;  Instagram'da Sessize Aldığım Hesapları Nasıl Görürüm?

Tutum Ortaya Çıkan Bilgilerle Şekillenir

  1. Dini ve kültürel aidiyet, bireyi tipik bir şekilde hazırlar, tutumlarını şekillendirir.
  2. Araştırma, zengin kolejlere devam eden öğrencilerin sosyoekonomik durumu düşük öğrencilere göre daha faşist yanlısı olduğunu ortaya koydu.
  3. Ebeveynler, arkadaşlar, kardeşler ve öğretmenler gibi yakın arkadaşların inanç sistemi tutumları etkiler.
  4. Farklı medya kanallarının (ders kitapları, TV, gazete, tartışmalar, miting vb.) rolü de tutumları şekillendirir.

Genetik Faktör

Son kanıtlar, genetik faktörlerin aslında bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Tek yumurta ikizleri, tutumlarında tek yumurta ikizlerine göre daha yakından ilişkilidir.

Öğrenme Faktörü

Sosyal öğrenme sosyal durumların gözlemlenmesine dayanır. Bireylerin, başkalarının bunu yaptığını görerek veya işiterek yeni alışkanlıklar ve düşünceler geliştirdiğinde ortaya çıkar. Örneğin, çocuklar bazen temelde yapacakları veya söyleyecekleri düşünülmeyen etkinlikler gerçekleştirirler. Kitle iletişim araçları da tutum geliştirmede rol oynamaktadır.

Klasik Koşullanma temeli olan uyaran ve tepki arasındaki ilişkiden etkilenir. Örneğin, bir çocuk ilk başta diğer grubun üyelerine karşı tarafsızdır. Daha sonra, düşük sosyoekonomik statüyle veya belirli bir etnik grupla oynadığı zaman, bu gruplara karşı olumsuz tutumlara yol açan annesinin olumsuz duygusal tepkilerini eşleştirmeyi öğrenir.

Araçsal Koşullandırma temel teması, pekiştirme ve ödüldür. Bir çocuk, aktiviteden sonra övgüler, gülümsemeler veya olumlu sonuçlar aldığında, davranışının güçlenmesi ve tekrarlanması muhtemeldir, olumsuz sonuçlar ise tekrarlanmaz ve zayıflar. Böylece ödülle ilişkilendirilen davranışlar olumlu bir tutum geliştirir ve olumsuz sonuçlar olumsuz bir tutum geliştirir.

Tutum Türleri

Örgütsel davranış, işteyken çok sayıda tutuma sahip olan insanları tanımlar, ancak çalışma ortamı üç ana tutuma sahiptir: İş tatmini, işe katılım ve örgütsel bağlılık.

İş memnuniyeti

İş tatmini, bir iş hakkında olumlu bir duyguyu tanımlar. Yüksek düzeyde iş doyumuna sahip bir kişi işi hakkında olumlu duygulara sahipken, doyumsuz bir kişi olumsuz duygulara sahiptir. İnsanlar çalışanların tutumlarından bahsettiğinde, genellikle iş tatminini kastederler.

İlginizi Çekebilir;  Soy Gazlar Nedir? Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir? Örnekler 

İş Katılımı

İşe bağlılık, iş tatmini ile ilişkilidir. İnsanların psikolojik olarak işleriyle özdeşleşme derecesidir. İşe katılım düzeyi daha yüksek olduğunda, işleriyle güçlü bir şekilde özdeşleşirler ve yaptıkları işin türünü gerçekten önemserler. İşlerinde yeterliliklerini, anlamlılıklarını ve özerkliklerini artırır.

Örgütsel bağlılık

Örgütsel bağlılıkta, bir çalışan belirli bir örgütle ve onun amaçlarıyla özdeşleşir ve örgüt üyeliğini sürdürmek ister. Örgütsel bağlılığın üç ayrı boyutu vardır.

Birincisi, etkili bir bağlılık, örgüte duygusal bir bağlılık ve onun değerlerine olan inançtır. İkincisi, ekonomik nedenlerle bir örgütte devam bağlılığıdır.

Üçüncüsü, normatif bağlılık, ahlaki veya etik nedenlerle örgütte kalma zorunluluğudur. Genel olarak, duygusal bağlılık, diğer iki bağlılık boyutuna göre örgütsel sonuçlarla daha güçlü bir şekilde ilişkili görünmektedir.

Ünlü İsimler Tutum Hakkında Ne Diyor?

Frank Freeman, Tutum, belirli kurumlara, kişilere veya nesnelere, öğrenilmiş ve kişinin tipik tepki tarzı haline gelen tutarlı bir şekilde yanıt vermeye hazır olma eğilimidir dedi.

Thurstone, Bir tutum, insanın eğilimlerinin ve duygularının, önyargılarının veya önyargılarının, önyargılı kavramların, fikirlerin, korkuların, tehditlerin ve diğer herhangi bir belirli konunun toplamını ifade eder dedi.

Anastasi, tutumu Ulusal veya ırksal bir grup, gelenek veya kurum gibi belirlenmiş bir uyaran sınıfına karşı olumlu veya olumsuz tepki verme eğilimi olarak tanımladı.

NL Munn’a göre, Tutumlar, çevremizin çeşitli yönlerine yönelik öğrenilmiş eğilimlerdir. Belirli kişilere, hizmetlere veya kurumlara yönelik olumlu veya olumsuz yönde olabilirler.

Tutumlar, bir bireyin kalıcı olumlu veya olumsuz değerlendirmeleri, duygusal duyguları ve bir nesneye veya fikre yönelik eylem eğilimleridir. — David Krech, Richard S. Crutchfield ve Egerton L. Ballackey.

Tutum, belirli bir nesne için tutarlı bir şekilde olumlu veya olumsuz bir şekilde yanıt vermeye yönelik öğrenilmiş bir yatkınlık olarak tanımlanabilir. — Martin Fishbein ve Icek Ajzen.

Bir tutum, kişiyi tercihli bir şekilde yanıt vermeye yatkın hale getiren bir nesne veya durum etrafında nispeten kalıcı bir inanç organizasyonudur. — Milton Rokeach.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü