1. Anasayfa
  2. Nedir

Türkiye’de S İle Başlayan Kaç Tane İlimiz Var? Bu İller Hakkında Bilgiler


0

S harfiyle başlayan kaç ilimiz var sorusunun yanıtı vermeden önce hangi bölgede yer alıyorlar, iller hakkında bilmeniz gerekenleri de sizler için derledik.

Türkiye’de S ile Başlayan 5 İlimiz Var

  1. Sakarya,
  2. Samsun,
  3. Siirt,
  4. Sinop,
  5. Sivas.

S harfiyle başlayan illerden sadece 2 tane büyükşehirdir. Samsun ve Sakarya’dır. Bir ilin büyükşehir olması için nüfusunun 750.000’den fazla olması gerekmektedir.

S Harfiyle Başlayan 5 İlk Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sakarya

Sakarya, Marmara Bölgesi’nin bir ili olsa da Karadeniz’e de kıyısı vardır. 16 ilçesi bulunan bu ilimizin 665 tane de mahallesi vardır. 2021’e sayımına göre 1 milyon 56 bin 551 kişi ikamet etmektedir. Sakarya’da yazlar ılık, nemli ve açık, kışlar ise soğuk ve parçalı bulutludur. Yıl boyunca, sıcaklık tipik olarak 1°C ila 29°C arasında değişir ve nadiren -3°C’nin altına veya 32°C’nin üstüne düşer.

İlk baharın sonundan sonbaharım başına kadar sıcak bir iklime sahiptir. Sakarya’nın en sıcak ayları 28°C ile Temmuz ve Ağustos’tur. Ortalama sıcaklığa bakacak olursa 5 derece ile Ocak en soğuk aydır ve bazen 12 dereceye kadar yükselebilir.  

Samsun

Büyükşehirler arasında yer alan Samsun, Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. 81 il içerisinde büyüklük açısında 30.sırada yer alır. 17 ilçeye sahip ilimizin 1247 mahallesi vardır. Samsun Orta Karadeniz bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki en büyük şehri ve limanıdır. Samsun’un Türkiye cumhuriyet tarihinde özel bir yeri vardır, çünkü burası cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için ayak bastığı yerdir.

Samsun, 12 ay süresinde yüksek ve dengeli yağışlarla tipik bir Karadeniz iklimine sahiptir. Yazlar sıcak ve nemlidir ve Ağustos ayında ortalama maksimum sıcaklık 27 °C civarındadır. Kışlar serin ve nemlidir, en düşük ortalama sıcaklık Ocak ayında 3 °C civarındadır. Yağış, sonbahar aylarının bitiminde ve kış aylarının başlarında kuvvetini artırır. Aralık ve Mart ayları arasında kar oldukça yaygındır, ancak bu genellikle yıldan yıla önemli ölçüde değişir ve kar örtüsü, donma noktasının altındaki sıcaklıklar nadiren birkaç günden fazla sürer. Türkiye’nin Karadeniz kıyılarının geri kalanında olduğu gibi su sıcaklığı yıl boyunca 8° ile 20°C arasında değişmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Organik Tortul Kayaçlar Hangileridir?

Siir

Güneydoğu Anadolu bölgemizde yer alan Siirt’in rakımı 887 metredir. 5 bin 717 kilometre kare toprağa sahip küçük illerimiz arasındadır. Mezopotamya’nın kadim topraklarında ve efsanevi Kral Yolu Siirt, 12.000 yıllık tarihiyle medeniyetler arasında bir köprü görevi görmektedir. Bir dönem Patrikhanenin merkezi olan bu şehir sayısız mücadelelere sahne olmuştur.

Doğu medeniyetinin önemli bir merkezi olarak ortaya çıkan yüzyıldan sonra Siirt, İslam coğrafyasında medreseleri ve ilmî çalışmalarıyla ün kazanmış, sayısız âlim, yazar, coğrafyacı, astronom, hekim ve lider yetiştirmiştir.

Sinop

Sinop Karadeniz’de yer almaktadır ve ülkemizin en Kuzeyinde yer alan ilidir. En mutlu şehir olarak da bilinmektedir. Tüm Sinop kartpostallarını süsleyen Hamsilos, Türkiye’nin tek fiyortu olarak biliniyor. Buzul erozyonu sonucu oluşan fiyort müthiş bir manzaraya sahiptir. En kuzey noktasında İnceburun bulunmaktadır. Fener, Sinop’un merkezine 19 kilometre uzaklıkta bulunan İnceburun’un ikonik yapısıdor. Tamamen beyaz görünümü ile ilk görüşte hayranlık uyandırır.

Karadeniz boyunca uzanan bir yarımada üzerinde bulunan Sinop, doğal bir liman sahiptir. Sinop bu özelliğiyle tarih boyunca hep sıra dışı olmuştur. Örneğin, Osmanlı-Rus savaşlarında denizden gelebilecek saldırılara karşı burada Paşa burçları inşa edilmiştir.

Sivas

Sivas, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ilimizdir. 1275 metre rakıma sahiptir.  Sivas, kervan yollarının bir zamanlar yoğun bir ticaret merkeziydi. 1142-1171 yılları arasında Türk Danişmend Emirlerinin başkenti olmuştur. Selçuklu egemenliğinde ilim ve irfana verilen önemle bir kültür merkezi olmuştur.

Selçuklu sanat ve mimarisi olan İzzeddin Keykavus Şifahanesi 1217 yılında Selçuklu Sultanı tarafından yaptırılmış olup, çini boyalı süslemeleri çok güzeldir.

Gök Medrese örneklerini ve Buruciye Medresesi, Selçuklu sanatının harika eserlerinden biridir. Ulu Camii Danişmend Emirliği Aynı yılın Çifte Minareli Medresesi de tarihin önemli eserlerindendir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü