1. Anasayfa
  2. Nedir

Türkiye’de M ile Başlayan Kaç İl Var? Hangi Bölgedeler? İller Hakkında Bilgiler


0

Türkiye’de baş harfi M olan il sayısı

Türkiye’de baş harfi M olan il sayısı, bu illerin hangi bölgede yer aldığı ve şehirler hakkında bazı önemli bilgileri sizlerle paylaştık.

Türkiye’de
Türkiye’de M ile Başlayan Kaç İl Var? Hangi Bölgedeler? İller Hakkında Bilgiler

Ülkemizde M ile başlayan 6 ilimiz vardır.

  1. Malatya
  2. Manisa
  3. Mardin
  4. Mersin
  5. Muğla
  6. Muş

M Harfiyle Başlayan İller Hakkında Bilgiler

Malatya

Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yukarı Fırat nehri havzası alanında yer almaktadır. 12 bin 313 kilometrekare alan sahip 954 metre rakımdadır. 808 nin 692 nüfusu ile büyükşehirler içindedir. Bölge, başlıca ticaret yollarının kavşağında bulunan coğrafi konumu nedeniyle Neolitik çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur. Ünlü Krallar Yolu ve İpek Yolu üzerindedir. Zengin su kaynağı sayesinde büyük bir tarım endüstrisine sahip, devasa ve verimli bir bölgede modern bir şehirdir ve Türkiye’nin en büyük kayısı üreticisidir.

Manisa

Manisa, Ege Bölgemizde yer alır, 1232 kilometrekare alan, 71 metre rakım ve 1 milyon 456 bin 626 nüfusa sahiptir. Manisa son dönemde Türkiye ekonomisinin sanayi merkezlerinden biri olarak ortaya çıkmaya başladı. Şehir gelişmiş bir tarım, sanayi ve ticaret şehridir. Kuruluş tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanır. Şehirde; Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Türk Devletleri ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerine rastlanır. Tarih boyunca yoğun kültür – sanat ve ticaret yollarının kesişmesi, Manisa farklı tatil olanakları sunan zengin kültürel, doğal güzelliklere sahiptir.

Mardin

Mardin, Güneydoğu Anadolu’da yer alan büyükşehirlerimizden biridir. 8 bin 779 kilometrekare alan, 1083 metre rakıma sahiptir. 862 bin 757 nüfusa sahiptir. Mardin, bir zamanlar Hıristiyanlık için çok önemli bir merkezdi. Farklı dönemlere ait mimari yapılar, eşsiz bir mimari bütünlük içinde günümüze ulaşmışlardır. Eşsiz Mardin evleri; Kırklar, Mar Mihail, Behrimiz, Meryem Ana, Mar Yusuf ve Mar Bitris kiliseleri; Kasımiye, Zinciriye ve Marufiye medreseleri; Deyr’ul Zafaran ve Deyr’ul Umur manastırları; Ulu, Çubuk ve Molla Hari camileri ile kale bu bütünlük içinde önemli yapılardır.

İlginizi Çekebilir;  Omuriliğin Görevleri

Mersin

Mersin ilimizi eskiler İçel olarak bilmektedir. 15 bin 485 kilometrekare alan, 100 metre rakıma sahiptir. 1 milyon 891 bin 145 nüfusu ile en yoğun 11.şehrimizdir. Türkiye’nin en büyük limanı buradadır. Mersin, yaklaşık 326 km’lik sahil şeridi ile Türkiye’nin önemli bir kıyı kentidir. Mersin’in önde gelen turistik plajları olması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda turizm sektöründe adından söz ettirmeye başlamıştır.Hiç şüphesiz Mersin, diğer tüm Türk şehirleri gibi arkeolojik ve tarihi alanlar, doğal güzellikler ve dini anıtlar gibi birçok turistik özelliğe sahiptir.

Muğla

Muğla, Ege Bölgesinde yer alır ve yaz aylarında nüfusu katbekat artar. 1661 kilometrekare alan, 660 metre rakım, 1 milyon 21 bin 141 nüfusa sahiptir.

Muğla ilçesi, kuzeyinde Milas, Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri ile kuzeybatıda, tamamı ilçelere bağlı olan Ula ve Köyceğiz ilçeleriyle komşudur. Muğla, Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi uluslararası alanda tanınmış ve popüler turizm beldelerini bünyesinde barındıran bir ilin idari başkentidir.

Antik çağda Pers İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok büyük imparatorluk izlerini Muğla’da bırakmıştır. Muğla, başta doğal peyzajla iç içe geçmiş tarihi yapısı ve ünlü plajları ile ülkenin önde gelen şehirlerinden biridir.

Muş

Muş, Doğu Anadolu’da bulunan bir ilimizdir. 8196 kilometrekare alan, 1350 rakıma sahiptir. 405 bin 228 nüfusu vardır. Dört bir yanı yüksek dağların, göllerin ve yemyeşil ovaların arasında kurulmuş olan Muş, doğayı yakından görmek için mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer. Anadolu’nun tektonik fayları üzerinde yer alır ve tipik bir karasal iklime sahiptir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü