Türkiye’de K Harfiyle Başlayan Kaç İlimiz Var? İller Hakkında Bilgiler

k-harfindeki-sehirler

Türkiye’de baş harfi K olan il sayısı, bu illerin hangi bölgelerde bulunduğu ve iller hakkındaki kısa bilgileri sizler için bir araya getirdik. K Harfiyle başlayan tam 13 tane ilimiz var. Diğer hiçbir harfte bu kadar fazla il sayısı yoktur.

  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya

K Harfiyle Başlayan İller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. 3017 kilometrekare alana sahip ve rakım 568’dir. 2021 itibariyle nüfusu 1 milyon 168 bin 163’tür. 81 il içerisinde en yoğun nüfusa sahip 18.şehirdir. Kahramanmaraş ilimiz Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer almakta olup eski adı Maraş’tı. İl, kendine özgü dondurması ile ünlüdür. Kahramanmaraş mağaraları, Eshab-ı Keyf Külliyesi ve yaylaları ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Kahramanmaraş’ın geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar uzanmaktadır. Kent, Hitit İmparatorluğu egemenliği sırasında yaklaşık M.Ö. 1000 yılında Roma İmparatorluğu döneminde Germanicia Caesarea , Bizans İmparatorluğu egemenliği sırasında Germanicia-Marasion olarak anılmıştır. 7 Ekim 1973’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Maraş adına Kahraman eklemesiyle yeni adını aldı.

Karabük

Karabük, Karadeniz Bölgesi’nde yer alır ve sadece 760 kilometrekare alana sahiptir. Rakım 354 metre ve Safranbolu ilçesiyle bilinmektedir. 2021 yılında 249 bin 287 nüfusa sahiptir. Demir çelik sanayisinin merkezi olarak da bilinmektedir. 

Karaman

Karaman İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir ilimizdir. 3686 kilometrekare alan sahiptir ve rakımı 1039 metredir. 2021 kayıtlarına göre 258 bin 838’dir. İl önemli bir ticaret, kültür ve sanat merkezidir. Karaman ili ve çevresinin M.Ö. 8000 başlarından itibaren iskân edildiği bilinmekte ve bölge, yer altı şehirleri, mağaralar, dini merkezler gibi turistik güzellikleri ve ayrıca doğal güzellikleri ile de ziyaretçileri büyüleyip büyülemektedir. 

Kars

Kars ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunur. 9 bin 587 kilometrekare alana sahiptir. Rakım 1768 metredir ki ne kadar soğuk olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Ülkemizin soğukluk bakımından ilk üç ülkesi EKA olarak kodlanmıştır ve bunlardan biri de Kars’tır. Yapılan araştırmalarda Kars’ın Cilalı Taş Devri’ne (M.Ö. 9000 – 8000) kadar uzandığı tespit edilmiştir. 

Bölgeye Hurri, Urartu, İskit, Part, Sasani ve Bizans uygarlıkları hakim olmuştur. Selçuklu Sultanı Alpaslan, 1064 senesinde Kars ve civarını ele geçirerek Anadolu’daki bu toprakları Türk milletinin vatanı haline getirmiştir. Şehrin Türkler tarafından fethinden sonra şehir ve bölge Moğolların, Akkoyunlu ve Karakoyunlu gibi Türk Devletlerinin hakimiyetine girmiş ve son olarak 1514’ten sonra Yavuz Sultan Selim’in fethi ile şehir Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Kastamonu

Kastamonu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve sempatik şivesiyle bilinen ilimizdir. Bin 834 kilometre kare alan sahiptir, rakım ise 780 metredir. Kastamonu kenti antik yerleşim yeridir ve birçok ilçesi turistlerin ziyaret edebileceği tarihi yapılarla doludur. Bu yerleşim yerlerinden başlıcaları; Taşköprü, Küre, Abana ilçeleri olup sit alanıdır. Arkeolojik sit alanları Taşköprü ilçesinde Zimbilli Tepesi (Pompeipolis), İnebolu ilçesinde Abeş Kalesi ve Geriş Tepesi, Çatalzeytin ilçesinde Ginolu Koyu, Cide Mahallesinde Gideros Koyu olarak sayılabilir.

Kayseri

Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir ilimizdir. 1 milyon 434 bin 357 kilometrekare alana sahiptir rakım ise 1054 metredir. Kayseri geçmişten bu yana Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olmayı başarmıştır. Ülkenin tam merkezinde yer alan bu şehir; modern, yoğun bir şehir hissine sahip olmakla birlikte, güçlü bir geleneksel ve dini atmosfere sahiptir. Erciyes Dağı, Kara Dağ, karla kaplı bir volkan, yeşil alanlar, Sultansazlığı kuş cenneti… Şehir aynı zamanda tekstil ve halı endüstrisi ile ünlüdür, tarihini yansıtan etkileyici anıtlara sahiptir.

Kırklareli

Kırklareli, Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır ve 366 bin 363 nüfusa sahiptir. 1525 kilometrekare alan sahip rakım ise 203 metredir. Antik Çağ, Ortaçağ, Bizans ve Osmanlı kültürünü yansıtan pek çok eser bulunmakta olup, Kırklareli’de kıyı turizmi, kültür, karavan, kampçılık ve su sporları turizmi, av ve doğa için ideal bir merkez konumuna sahiptir.

Kırşehir

Kırşehir İç Anadolu’da bulunan illerimizden birisidir. Nüfusu 242 bin 944’tür, 6 bin 570 kilometrekare alan sahiptir rakım ise 985 metredir. 

İlgi çekici yerlerden bazıları; Çiçekdağı orman mesire alanı, Terme kaplıcaları, Keçi ve Ömerhacili kale kalıntıları, Caca Bey eski ilahiyat okulu (medrese), Kale ve Alaeddin camileri, Ahi Evran cami ve türbesi, Karakurt Baba, Melik Gazi ve Aşık Paşa türbeler, Kesikköprü Han (Kervansaray) ve Kırşehir Müzesi ile kent merkezinde sikke ve etnografik ve arkeolojik malzemelerden oluşan yaklaşık 8 bin eser bulunuyor. Ayrıca Mucur Yeraltı Şehri ve İnlimurat Yeraltı Şehri dikkat çekicidir. 

Son yıllarda yapılan araştırma ve kazılar, Kırşehir’de insan yerleşimlerinin M.Ö. 3000 yıllarında başladığını göstermiştir. Kentin Tümülüslerinde o döneme ait seramik parçalar bulunmuştur. Kırşehir’in merkez ilçesine bağlı Hashöyük köyünde 1930 yılında Türk ve İtalyan arkeologlar tarafından yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. 3000 yılına ait çanak çömlek parçaları ortaya çıkarıldı.

Kilis

Kilis Günaydoğu Bölgesi’nde bulunan ilimizdir ve Suriye’ye komşudur. 1521 kilometrekare alan sahip rakım ise 640 metredir. Kilis’in tarihinin kesin olmamakla birlikte M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayandığı sanılmaktadır. Şehir; Asurlular, Hurri -Mitaniler, Hititler , Persler , Romalılar , Bizanslılar ve Osmanlılar dönemini yaşamıştır. 

Kocaeli

Kocaeli, 2 milyonu aşkın nüfusu ile en kalabalık 10 şehir içinde yer almaktadır. Marmara Bölgesi’nde bulunan ilimiz 3 bin 397 kilometrekare alana sahiptir, rakım 4 metredir. Sanayisi çok gelişmiş kentlerimizden biridir. Kentin eski adı Nikomedia’dır. MÖ 8. yy’a kadar uzanan ait kalıntılar Roma ve Bizans dönemine görülebilir. Bunlar çoğunlukla harabe halindedir ve görülmesi zordur, ancak bölgedeki kazılardan elde edilen bazı bulgular arkeoloji müzesinde bulunabilir. 

Konya

Konya, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve en büyük yüz ölçümüne sahip ilimizdir. 38 bin 873 kilometrekare alanı kaplamaktadır, rakım 1016 metredir. Mevlana ile özdeşlemiş kentimizdir. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim şehirlerinden biridir ve halen birçok eski uygarlığın izlerini bünyesinde barındıran ve ona müze havası veren bir şehirdir. Anadolu’nun ortasında bulundur ve İpek Yolunun da güzergahıdır. Kentin etrafındaki verimli topraklar Konya’nın aynı zamanda Türkiye’nin tahıl endüstrisinin de kalbidir.. Geleneklerle dolu, ülkenin en muhafazakar ve dini yerlerinden biridir.

Kütahya

Kütahya İç Ege Bölgesi’nde bulunan ilimizdir. 578 bin 640 kişi ikamet etmektedir. 2484 kilometrekare alan ve 970 metre sakıma sahiptir. 

Tarihin ilk altın borsası Aizanoi’de yani Kütahya’da kurulmuştur. Dünyanın ilk porselen müzesi Kütahya’dadır. Anadolu’nun en etkin ve başarılı korunan antik kenti Evliya Çelebi, Kütahyalıydı. M.Ö. 12. yüzyıl civarında bölge Frig krallığına bağlanarak ülkenin en önemli şehri haline geldi. Daha sonra Frig krallığı yıkılsa da, Kotiaion güçlü konumunu korudu. MS 1071’de Selçuklular şehri ​​Haçlılardan geri almak için fethetti. 1302 civarında Kütahya, Germiyan Türkmen beyliğinin başkenti oldu ve sonraki yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası oldu. 1514 yılında Sultan I. Selim Persleri yenerek Tebriz’den gelen çini işçilerini Kütahya ve İznik’e yerleştirmiş ve böylece şehrin bir Osmanlı seramik sanayi merkezi olmasını sağlamıştır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık