1. Anasayfa
  2. Nedir

Toplumsal Gerçekçi Anlayışla Yazılan Hikayelerin Özellikleri Nelerdir?


0

Toplumsal anlayışla oluşturulan hikayeler

Toplumsal anlayışla oluşturulan hikayelerin özellikleri nelerdir ve hangi şartlar bu hikayelerin gerçekçi bir anlayışla yazılmasına zemin hazırlamıştır sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Toplumsal
Toplumsal Gerçekçi Anlayışla Yazılan Hikayelerin Özellikleri Nelerdir?

Fikir akımları belirli zamanlarda bazı soruların nedenlerini araştırarak ve soruların yanıtlarını toplumsal eğilimlere bağlı olarak nasıl açıklanacaklarını ortaya çıkarmaktadır. Bu sorular arasında sanat ne için yapılmalıdır? Sorusu iki çeşit akımın ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bir kısım düşünürlerce sanat sanat içindir anlayışı daha öncelikli olurken bazı düşünürler ise sanat toplum içindir anlayışını benimsemişlerdir.

Sanat toplum içindir anlayışını benimseyen düşünürler, fikir insanları, yazarlar ve sanatçılar vermiş oldukları eserlerde toplum için neler yapılabilir ve toplumun ilerlemesi daha iyi koşullara sahip olması için nasıl çalışmalar yapılabileceğini düşünerek eserler vermişlerdir.

1920 yıllarından başlayarak Türk edebiyatında gerçekçi hikaye ve romanlar öne çıkmış daha sonra 1940 ve 1960 yılları arasında gerçekçi anlayışla yazılan hikayeler toplumsal açıdan daha çok ivme kazanmıştır.

Toplumsal gerçekçi yazarlar sosyal olarak toplumun içinde bulunduğu durumu eserlerinde vurgularken gerçekçi bir anlatımla toplumsal sorunlara yaklaşmaktadır. Dönemsel olarak yaşanan sıkıntıları kendi yazmış oldukları hikayelerde göstererek halkı bilinçlendirmek ve döneme ışık tutmak istemişlerdir.

Gerçekçi yazarlar hikayelerinde ve anlatımlarında güç savaşlarını gerçek yaşamda zıtlaşan karakterleri, köy ve şehir hayatının farklarını konu edinirken genellikle hikayeleri kişiler üzerinden anlatarak genelleme yapıp topluma yol göstermeyi amaçlamışlardır.

Toplumsal gerçekçi yazarlar anlatımlarında taraf olma veya bir ideolojiyi benimsemenin yanı sıra hikayelerinde de bunları açıkça yansıtmaktadır.

Bu dönem yazarlarında hikayelerde kahramanlar halk dilini konuşarak sade ve gerçekçi anlatımla şekillendirilmiştir. Realizm ve Naturalizm etkileri oldukça belirgin olarak bulunmaktadır.

Toplumsal gerçekçi yazı anlayışının en ünlü yazarları Orhan Kemal, Sebahattin Ali, Attila İlhan, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Necati Cumali, Rıfat Ilgaz, Kemal Bilbaşar, Dursun Akçam, Samim Kocagöz, Fakir Baykurt, Sadri Ertem, Mahmut Makal, Aziz Nesin gibi usta yazarlardır.

İlginizi Çekebilir;  Fincancı Katırlarını Ürkütmek Deyiminin Anlamı Ve Kısaca Hikâyesi
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü