SinopluKoca

Teşri, Temsil ve Tezkiye Ne Demektir?

Teşri, Temsil ve Tezkiye

Peygamberlerin hayatlarını, görevlerini ve niteliklerini okuduğumuzda karşımıza anlamını pek bilmediğimiz kelimeler çıkabiliyor. Aynı zamanda gündelik hayatta da duyulabilecek olan bu kelimeler daha akıcı ve sağlıklı bir iletişimin sembolü olabiliyor. Teşri ne demek diye merak etmek ya da tezkiye ne anlama geliyor demek bu bağlamda gayet normal. Çünkü temsil gibi daha sık kullanılan kelimeler değiller.

Teşri,
Teşri, Temsil ve Tezkiye Ne Demektir?
  • Teşri Ne Demek?

Teşri, Arapça kökenli bir kelime olup Türkçe dilinde yer almaya başlamıştır. Kökenine inildiğinde şera’a kökünden türediğini ve aldığı ekin tef’il babından olduğu hemen dikkat çekiyor. Tef’il babından mastar alarak karşımıza çıkan teşri sözcüğünün köküyle şeriat sözcüğünün kökünün de aynı olduğuna vurgu yapmak gerekiyor. Burada şeriat yol, kapı eşiği, din, su kaynağına giden yol anlamlarına gelirken, teşri ise yol açmak, yükseltmek, gemi yelkeni kurmak veya kanun koymak anlamlarıyla karşımıza çıkıyor. İslam dininde şeriat peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in vurguladığı üzere Kuran-ı Kerim’i merkezine alan, sünnetleri ve icmayı kıyasa dayandırarak hem ibadetleri ve yasakları hem de insan ilişkilerini organize eden kanunlardır. Şeriat kanunlarının esaslarını koyana yani peygamber efendimize de aynı kökten gelen Şârî ifadesi kullanılabilir.

  • Temsil Ne Demek?

Halk arasında ve gündelik konuşmalarda en çok karşılaşılan sözcüklerden birisi olabilir. Bir kişinin ya da belirli bir zümrenin adına konuşmak, onlar adına davranmak anlamındadır. Bundan dolayı temsil etmek en çok kullanılan kalıbıdır. Temsilde yetkinin o kişi ya da o topluluk tarafından verilmiş olması ana unsurdur. 

  • Tezkiye Ne Demek?

Aslında öz anlamına bakıldığında tezkiye direkt olarak temizlemek ile karşımıza çıkıyor. Bir şeyi arıtmak olarak kullanılıyor. Fakat İslam dininde tezkiye sıradan bir temizlik değil, nefsin temizliği, nefsi arındırmak, günahlardan kurtulmak ve nefis olarak yaptığımız hatalardan dönmek anlamlarıyla kullanılıyor. 

Exit mobile version