Teokratik Yönetim Nedir? Devlet Nasıl Yönetilir?

teokrasi

Teokratik

Teokratik yönetim devletin yönetilme şekillerinden biridir. Teokrasi ve teokratik olarak adlandırılır. Bu yönetim şekli hakkında sizlere bilgi vereceğiz. 

Teokratik Yönetim Nedir? Devlet Nasıl Yönetilir?

Teokraside hükümet ve hukuk dine dayanarak yönetilmektedir. Anayasanın hazırlamasında, hukuksal yapının şekillendirilmesinde, kişisel hakların, özgürlüklerin organize edilmesinde teokrasinin baz alınmasıdır. Dini kurallar ile yönetilen ülkelere teokratik devlet ismi verilir. 

Teokrasilerde devlet liderleri din adamlarının üyeleri içinde yer alır ve devletin hukuk sistemi dini hukuka dayanır. Teokratik yönetim, eski imparatorlukların tipik bir özelliğiydi. Günümüzde demokrasiden ve eşitlikten uzak olduğu görüşü nedeniyle gelişmiş ülkelerde bu yönetim şeklini görmek zordur. 

Teokratik Yönetimi Benimseyen Ülkeler

  • Afganistan
  • İran
  • Moritanya
  • Suudi Arabistan
  • Vatikan Şehri
  • Yemen

Bir teokrasinin yasaları, dini yasalara ve ilkelere dayanır ve hükümet vatandaşlardan çok tanrılarına hizmet eder. Sonuç olarak, teokrasiler genellikle katı kurallarla ve kuralları çiğneyenler için sert cezalarla, işlev olarak baskıcıdır.

Tarih boyunca birçok ulus ve insan grubu, birçok erken uygarlık da dâhil olmak üzere teokratik bir hükümet altında var olmuştur. Örneğin, eski Mısır, Firavunun güneş tanrısı Ra’nın çocuğu olduğuna inanılan bir teokrasiydi. Japonya’da imparator, güneş tanrıçasının çocuğu olarak saygı gördü Tibet, İsrail ve Çin de bir zamanlar teokrasiydi. Bugün, sadece bir avuç teokrasi kaldı. Farklı bir hükümet biçimini benimseyen en son teokrasi, İslami teokrasinin yerini 2019’da (mücadele eden) bir demokrasiye bırakan Sudan’dır.

Örneğin İran: Petrol zengini bu ülke bazı demokratik unsurlar içeriyor, ancak anayasası tüm yasa ve düzenlemelerinin İslam’ın ilke ve ilkelerine dayanması gerektiğini beyan ediyor. Dahası, İran’daki din adamları muazzam bir güce sahipler, ordunun başındakilerden mahkeme sistemine kadar ülkenin en güçlü hükümet konumlarının çoğunluğunu işgal eden birçok dini yönetici ile aslında, dini Muhafızlar Konseyi’nin yasaları veto etme veya veto etme yetkisi bile var. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık