1. Anasayfa
  2. Nedir

Temizlik İmandan Gelir Ne Demek?


0

Temizlik imandan gelir

Temizlik imandan gelir hemen hemen herkesin mutlaka duyduğu ve aslında İslamiyet ile özdeşleşmiş bir sözdür. Anlam olarak ise aslında dini vecibelerle de ilgili bir derinliği vardır. Teknik olarak her insan temizliğine özen göstermekle mükelleftir. Aynı zamanda iman sahibi bir insan kendisine farz kılınmış namaz gibi ibadetleri yerine getirmelidir. Namaz ibadeti başta olmak üzere bir Müslüman abdest almalı, temizliğine özen göstermeli ve her zaman hijyen kurallarına uymalıdır.

Temizlik
Temizlik İmandan Gelir Ne Demek?

İslam dininde insanın temizliğine özen gösterilmesine ekstradan bir ehemmiyet yüklenmiştir. Bunu abdest ile de özdeşleştirmek mümkündür. Örneğin namaz kılmadan evvel abdest alırız. Çünkü temizlenerek Allah’ın huzuruna çıkmamız gerekir. Bu fiziksel bir temizlik kadar manevi temizlik olarak da atfedilebilir.

Çünkü aynı şekilde ibadet eden bir Müslüman kalbinden haset, kibir ya da kötülük barındıran tüm düşünceleri def etmek zorundadır. Dilini küfürden, kalbini kötülükten, bedenini pislikten arındırmak Müslümanlar için büyük önem taşır. Ki bu anlamda vurgulamak için peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) hadis-i şerifinde ‘’Temizlik imandan gelir’’ demiştir.

Fiziksel anlamda vücudu temizlemek, pislikten ve kirden arınmak peygamber efendimizin belirttiği temizlik için yeterli olmayacaktır. Zira burada kalben, manevi olarak da temizlenmemiz gerekmektedir. Hem madden hem de manen temizlenmemiz durumunda bu hadis-i şerife uygun bir Müslüman olabiliriz.

Peygamber efendimiz(sav) ‘’ Ennezafetü minel iman!’’ yani ‘’Temizlik imandandır’’ buyururken kişinin vücudunu temizlemesi kadar aynı zamanda kalbini de temizlemesini temenni etmiştir. Hiçbir Müslüman kalbinde kötülükle yaşamamalı, başka birisine haset etmemeli, kibrinde boğulmamalı, başkasının kötülüğünden nemalanmamalı, mutsuzluklardan mutlu olmamalı, karşıdaki küçük düşürmemeli, başkalarına kazık atmamalı, yalan konuşmamalı, iftira atmamalıdır.

Ki zaten ‘’İslam dini tamamıyla temizlik temelinin üzerine kurulmuştur’’ hadis-i şerifinde de bunu net olarak söylemektedir. Yalnızca ibadet etmeden önce abdest almak değil, adeta kalplerimizi abdestle yaşatmak bizler için doğru olan yoldur. Bunun yolu ise kötülüğü, şeytanı ve kendi kibrimizi söküp atmaktan geçer. Beden kirlerini nasıl ki abdest alarak düzenli olarak atıp paklanıyorsak, aynı şekilde ibadet ederek Allah(c.c)’e yönelip manevi kötülüklerden, üzüntülerden, kişisel arzulardan ve şeytandan kendimizi sakınmalıyız.

İlginizi Çekebilir;  İstekler Ve İhtiyaçlar Nelerdir? Aralarındaki Fark Nedir?
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü