Teknolojinin İnsan Hayatına Olumlu ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?

teknolojinin-yararlari-ve-zararlari-min

Teknoloji

Teknoloji, insanlığın yaşamını daha iyi ve daha kolay hale getirmek için bilimsel bilgi ve makinelerin kullanılması olarak tanımlanabilir. Hayatın teknoloji ve insan hayatının hemen her alanında kullanılabilirliği ile şekillendiği bir çağda yaşıyoruz. Teknolojinin hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunmaktadır.

Teknolojiyi o kadar sık ​​kullanıyoruz ki, her teknolojinin hayatımızı ne kadar etkilediğini ve teknolojinin toplumumuza iyi mi kötü mü etkisini bazen anlayamıyoruz. Geniş ve sınırsız faydalarına rağmen, sık kullanımı ile toplumun birçok endişesi artmaktadır.

Bazı insanlar, Bilim ve teknolojideki bu gelişmelerin topluma olumsuz etkileri nelerdir? Diye sordular. Yeniliklerin ve teknolojik ilerlemelerin getirdiği olumlu ve olumsuz sonuçlar nelerdir? Merak edilen bütün soruları yanıtlayacağız. Teknoloji bizi etkileyebilir, ancak hangi amaca veya hangi şekilde kullanıldığına göre değişiklik göstermektedir.

İnsanlar fayda sağlamak için kullanıyor ancak bu yararlarla ilgili yan etkiler olarak teknolojinin toplumumuz üzerindeki olumsuz etkileri olarak sınıflandırılabilecek bazı zararları var.

Teknolojinin İnsan Hayatına Olumlu ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Teknolojinin Toplum Üzerindeki Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Teknolojinin kendisi ne iyi ne de kötüdür, onun iyiliğini veya kötülüğünü sona erdiren kullanımdır. Bu bağımlılık o kadar arttı ki teknoloji olmadan yaşayamayacağımız sonucuna varabiliriz. Başka bir deyişle teknoloji, insanın düşüncesini, davranışını, yaşam alışkanlıklarını ve kültürel yaşamını değiştirmiştir. Burada aklınıza gelebilecek soru, içinde yaşadığımız toplum için teknoloji iyi mi yoksa kötü mü?

Yani evet teknoloji günümüz toplumunun ihtiyacı olduğu kadar olumsuz etkileri nedeniyle endişe verici bir durum. Gelin bilişim teknolojilerinin toplumumuz üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine kapsamlı bir göz atalım.

Olumlu Yönleri

  • Teknoloji Sağlık Sektörünü İyileştirdi
  • Teknoloji Eğitim ve Öğrenme Sürecini İyileştirdi
  • Teknolojinin Ulaşıma Katkısı
  • Tarımı Değiştiren Teknolojiler
  • Teknoloji Enerji Sektöründe Devrim Yaratıyor

Olumsuz Yönleri

  • Sanayileşme Alanındaki Teknolojik Gelişmeler Kirlilik Yaratıyor
  • Teknolojinin neden olduğu sağlık sorunları ortaya çıkıyor
  • Teknolojinin İklim Değişikliği Üzerinde Olumsuz Etkisi Var
  • Teknoloji, savaşın mimarlığını yapıyor
  • Aile ilişkileri kötü etkilendi

Teknolojinin Toplum Üzerindeki Olumlu Etkileri

Dijital teknolojinin insan hayatına fayda sağlayan toplum üzerindeki olumlu etkilerine onlarca örnek verilebilir.

Burada teknolojiyi farklı ve faydalı amaçlarla çok olumlu bir şekilde kullanan ve toplumu daha iyi hale getirmeye katkıda bulunan önemli ve temel alanlardan bazılarını listeleyeceğim.

Teknoloji Sağlık Sektörünü İyileştirdi

Gelişen teknoloji fayda sağladı ve hayat kurtardı. Bilim ve Teknoloji, sağlık sektörü alanında pek çok olumlu değişiklik getirdi ve hayatımızı eskisinden daha da basitleştirdi.

Teknolojinin sağlık sektörüne nasıl katkıda bulunduğuna kısaca bir göz atalım:

Yeni tıbbi teknolojiler, doktorların hastalıkları daha kesin bir şekilde teşhis etmesine yardımcı oldu. En son telekomünikasyon sistemi, tesisin bulunmadığı bir köy dispanserinde, uzman bir doktorun kilometrelerce uzaktaki hastalara ilaç yazmasına olanak sağlıyor.

Bir hastanın tıbbi geçmişi kaydedilebilir ve dünyanın her yerinden doktorlarla kolayca paylaşılabilir. Mobil cihazlar, acil durumlarda hastaların ilk yardım için hızlı bir şekilde doktora ulaşmalarına yardımcı olur.

Günümüzde minimal invaziv ameliyatlar, ameliyatın riskini ve etkisini en aza indirmek için farklı tıbbi ekipman türleri ile hassas bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Teknoloji, ölümcül hastalıklar için aşıların icat edilmesi ve yaratılmasıyla sonuçlanan tıp alanındaki araştırmalar için yeni temeller sağlamıştır.

Teknoloji Eğitim ve Öğrenme Sürecini İyileştirdi

Teknoloji, çalışma ve öğrenme sürecine yardımcı oluyor. Eğitim sistemi de teknolojinin büyük ölçüde kolaylaştırdığı ve dünyayı herkes için daha yaşanabilir bir yer haline getiren alanlardan biridir.

Teknolojinin eğitim sektörüne nasıl katkı sağladığına kısaca bir göz atalım:

  • Video ve ses programları öğrenciler tarafından öğrenme amaçlı kullanılmaktadır.
  • Web bağlantılı mobil cihazlar ve dizüstü bilgisayarlar, öğretmenlere ve öğrencilere mevcut en son araştırma ve bilgileri sağlıyor.
  • Cihazların geniş depolama kapasitesi ile öğrenciler büyük miktarda veri depolayabilir ve her yere taşıyabilir. Gelecekleri için çok sayıda fırsatı keşfedebilirler.
  • Sanal sınıflar, eğitimin uzak bölgelerde gelişmesini sağlıyor. Öğrenciler artık dünya çapındaki fırsatları takip edebilir ve güncel kalabilir.
  • Uzaktan öğrenme veya e-öğrenme kavramı, etkili bir şekilde öğrenmeyi kolaylaştırdı ve bu nedenle hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin bilgiyi akılda tutmasını en üst düzeye çıkardı.

Teknolojinin Ulaşıma Etkisi

Seyahat etmek, gelişmiş konforlu sürüşler nedeniyle milyonlarca kişi için bir hobi ve ilginç bir aktivite haline geldi. Dünyanın bir bölgesinden diğerine seyahat etmek, gelişmiş hızlı havayolu hizmetleri ile daha önce hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Teknolojinin ulaşım sektörüne nasıl katkı sağladığına kısaca bir göz atalım:

Hızlı trenler, yolcuları bir şehirden diğerine çok kısa sürede götürebilmektedir.

Farklı ülkelerdeki teknolojik gelişmeler ve teknolojinin sağladığı operasyon kolaylığı sayesinde malların lojistiği ve sevkiyat hizmetleri artık çok verimli ve hızlıdır.

Tarımı Değiştiren Teknolojiler

Teknoloji gelişmeden önce tarım sektörüne bakacak olursak, ıssız alanlarda ürün yetiştirmek mümkün değildi, her şeyi kolaylaştıran teknoloji bunu da aştı.

Tarım alanında teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretim daha da güvenli ve hızlı büyümektedir.

Teknolojinin tarım sektörüne nasıl katkı sağladığına kısaca bir göz atalım:

Teknoloji ayrıca küresel gıda güvenliğinde hayati bir rol oynuyor ve milyarlarca insana gıda sağlanmasına yardımcı oluyor. Günümüz tarımı son derece mekanizedir ve bu da çiftçilerin daha önce mümkün olmadığı alanlarda ürün yetiştirmesini sağlar.

Tüm tarla operasyonları ve kültürel uygulamalar fidelik hazırlama, kesme ve geniş tarlalarda mahsulün hasadı birkaç saat içinde yapılır.

Gübre teknolojisindeki ilerleme ve ultra hacim teknolojisi ile haşere kontrolü, mahsullere büyüme ve maksimum verim için uygun bir ortam sağlamada önemli bir rol oynamıştır.

Güneş enerjisinden, tarlalardaki su ve diğer ihtiyaçların iletimi için güneş teknolojisi camları ve olukları ile yararlanılmaktadır. Hava tahminleri ve diğer meteorolojik ekipman türleri, daha iyi yönetim için mahsullerin tepkisini ve ihtiyaçlarını tahmin etmeye yardımcı olur.

Teknolojik gelişmelerle geliştirilen araçlardaki soğutma tesisleri ve diğer depolama tesisleri, tarım ürünlerinin raf ömrünü artırmış ve çiftçilerin ürünlerini uzak pazarlarda satarak başka ülkelere ihraç etmelerini sağlamıştır.

Teknoloji Enerji Sektöründe Devrim Yaratıyor

Teknolojinin toplum üzerindeki en büyük olumlu etkilerinden biri, giderek daha temiz, güvenli, verimli, dayanıklı ve sürdürülebilir enerji kaynakları ortaya çıkararak Enerji Sektörüne büyük katkı sağlamasıdır.

Enerji, modern dünyayı yöneten en önemli kaynaktır. Teknolojinin enerji sektöründe nasıl devrim yarattığına kısaca bir göz atalım:

Modern dünyanın temel ihtiyacı olan tüm dijital teknolojiler elektrik üzerinde çalışmaktadır. Hidroelektrik barajlarında elektrik türbinleri ve elektrik jeneratörleri aracılığıyla bu kadar büyük ölçekte elektrik üretimi ancak teknoloji ile mümkündür. Jeneratörler elektriği depolar ve tüketim için şehirlere iletilir.

Son zamanlarda geliştirilen güneş enerjisi teknolojisi, ekonomik ve temiz bir elektrik şehir üretim kaynağı olarak sağladığı faydalar nedeniyle hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor. Sınırlı fosil yakıt kaynaklarına bağımlılığı önlemek için her tür aracı güneş enerjisiyle çalıştırmak için daha fazla araştırma çalışması devam etmektedir.

Fosil yakıtlar, dünyanın enerji ihtiyacının yaklaşık %80’ini karşılamaktadır. Fosil yakıtlar, en son haritalama teknolojisi ile okyanusların yanı sıra karada da araştırılmaktadır. Sondaj, mega teknolojik makineler kullanılarak yapılır.

Teknoloji Enerji Sektöründe Devrim Yaratıyor

Teknolojinin Toplum Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Teknolojinin toplum üzerindeki olumsuz etkileri, toplumu sağlık veya güvenlik değerleri açısından etkileyebilecek olan teknolojinin yetersiz ve verimsiz kullanımının sonucu olarak ifade edilebilir.

Bilgi teknolojisinin toplum üzerindeki olumsuz etkileri, teknolojinin yanlış kullanımı veya aşırı kullanımı nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Pek çok olumlu etki gibi, teknolojinin toplum üzerinde bazı noktalarına işaret ettiğim birçok olumsuz etkisi vardır. Bunların her birine kısaca bir göz atalım:

Sanayileşme Alanındaki Teknolojik Gelişmeler Kirlilik Yaratmaktadır

Teknoloji, içinde yaşadığımız topluma birçok yönden zararlıdır. Üretici alanında kullanılan teknoloji kirliliğe neden olmakta ve bu nedenle çevreyi insanlar için zararlı ve kirli hale getirmektedir.

Teknolojinin nasıl kirlilik yarattığına ve toplumu insanlar için nasıl zararlı hale getirdiğine kısaca bir göz atalım:

Teknolojik büyüme ile birlikte sanayileşme, ekosistemi ve dünyadaki yaşam için çevreyi etkileyen çevreye zararlı yan ürünler yayan devasa bir şekilde genişlemiştir. Bu yan ürünler, sağlık sorunlarına neden olan kanserojen toksik kimyasallar ve gazlar içerir. Bu yan ürünlerin büyük bir kısmı, deniz yaşamını da tehlikeye atan okyanuslarda biriken göl, kanal ve nehirlerde bertaraf edilmektedir.

Araçlardan, gemilerden ve uçaklardan karbon dioksit, karbon mono oksit ve kükürt oksit gibi çok sayıda farklı gazın salınması aynı zamanda astım, bronşit ve kanser gibi birçok hastalığın başlıca nedenlerinden biri olan gelişen bir sorundur.

Kontrol stratejilerinin olmaması nedeniyle, endüstrilerden kaynaklanan yan ürünler ve araçlardan kaynaklanan emisyonlar, sağlık tesislerinin gelişmediği birçok gelişmekte olan ülkede büyük bir sorun haline geldi ve milyonlarca insanın sağlığını etkiledi.

Teknolojinin neden olduğu sağlık sorunları

İyi Sağlık, iyi bir yaşam sürmenin temel kuralıdır, ancak ne yazık ki teknolojinin yanlış kullanımı nedeniyle insanlar farklı sağlık sorunlarından mustariptir. Teknolojiyi her zaman her yerde kullanmak, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı ve normal ve günlük yaşamınızın rutinini kötü etkileyebilir.

Araştırmaya göre; Mobil ve diğer dijital cihazlardan gelen mavi ışık emisyonu uyku döngüsünü etkileyebilir.

Teknolojinin sağlığınıza nasıl zarar verdiğine kısaca bir göz atalım;

  • Dijital cihazlar insanları pek çok yönden etkiliyor, dizüstü bilgisayarlar gibi dijital cihazların yanlış oturma pozisyonlarında aşırı kullanımı nedeniyle birçok genç nesil düzgün duruşunu koruyamıyor.
  • Sosyal hayatı olumsuz etkiler, web ve sosyal medyayı aşırı kullanmaktan dolayı kişiler sevdiklerinden kopmaktadır.
  • Araştırmalar şunu ortaya koyuyor; Duygusal sorunlar, stres, kaygı ve depresyon da sosyal medyanın aşırı kullanımından kaynaklanıyor.
  • Bulanık görme, baş ağrısı, kas ağrısı ve odak eksikliği gibi diğer sorunlar da dijital teknolojinin sık kullanımından kaynaklanmaktadır.

Teknolojinin İklim Değişikliği Üzerindeki Etkisi

Teknoloji, iklim değişikliğinde çok hızlı bir rol oynuyor. hem olumlu hem de olumsuz değişiklikleri ve etkileri içerir toplumumuz üzerindeki

Şimdilik, teknolojinin etkisinin yaşadığımız toplum için ne kadar zararlı olduğuna kısaca bir göz atacağız:

Teknolojik ilerleme, sanayi devrimine ve artan ulaşıma yol açmaktadır. Günlük bazda çalışan bu kadar çok sayıda araç ve endüstri ile toksin ve ısı enerjisi emisyonları muazzam bir şekilde arttı. Atmosfere ısı enerjisi emisyonu, iklim değişikliğine neden olan küresel ısınmaya neden oluyor. Artık dünya liderleri tarafından BM meclisinde ele alınan sıcak bir konu haline geldi.

Küreselleşme ve sanayileşme ormansızlaşmaya neden oluyor. Endüstrilerin %50’den fazlası hammaddeleri için ormansızlaşmayı teşvik ediyor. Bu ormansızlaşma, ekosistemi bozar ve bu da beklenmedik hava durumu modellerine neden olur. İklim değişikliği, çiftçilerin yoksul ailelerde açlığı körükleyebilecek kayıplar yaşamasına neden oluyor.

Milyonlarca hayvanı öldüren, evleri ve arazileri yok eden 2019 Avustralya orman yangını, iklim değişikliğinin bir sonucudur. Tehlikeli teknolojinin aşırı kullanımından kaynaklanan iklim değişiklikleri nedeniyle gelecekte bu tür orman yangınlarının sıklığı artabilir.

Teknoloji, savaşın mimarlığını yapıyor

Teknolojinin savaşlarda hızla artan kullanımı, toplumu insanların yaşaması için zararlı hale getiriyor. Savaşta kullanılan teknolojinin toplum üzerinde nasıl olumsuz etkileri olduğuna kısaca bir göz atalım:

Son birkaç on yılda geliştirilen yıkıcı silahlar, savaşların şiddetini artırdı. Silah teknolojisi farklı terör eylemleri için kullanılmaktadır. 19. yüzyıldan bugüne ve silah teknolojisi milyonlarca masum can aldı.

Savaş her zaman yıkım getirir ve ulusların karşılaştığı en korkunç şeydir. Savaş ve terör, insan uygarlığı için en korkunç risklerdir. Teknolojik gelişmelerle geliştirilen binlerce farklı türde modern yıkıcı silah üretiliyor.

Atom bombası gibi silahlar, dünyadaki yaşamı yok edebilecek insan uygarlığı için bir tehdittir. Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye milyonlarca masum insanı öldüren iki atom bombası atıldı. Nükleer bombalar, insanlık tarihinde kullanılmış olan ve dünyanın en büyük korkusu haline gelen felaket bir silahtır. Bütün bunlar teknolojinin olumsuz kullanımının sonucudur.

Teknolojinin olumlu ve olumsuz yönleri aslında onu nasıl kullandığımıza göre değişiyor. Bir takım bilim insanları, sağlık ve eğitim yönünde çığır açarken bazı kesimler sadece daha fazla para ve güç sahibi olmak için milyonlarca kişinin ölümüne neden silahlar yaratıyorlar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık