Tedviren Görevlendirme Nedir? Vekâletten Ne Farkı Var?

tedviren-gorevlendirme-nedir

Tedviren atama nedir? Tedviren atama hangi durumlarda yapılır? Tedviren görevlendirme nasıl ve kim tarafından yapılır sorularının yanıtları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Tedviren atama idari görevlerin yürütülmesi amacıyla yapılan bir yöntemdir. Genellikle idari işlemlerin yürütülmesinde gerekli unvana sahip kişilerin bulunamadığı durumlarda uygulanan bir göreve atama şeklinde ifade edilmektedir. Bu uygulama metodunda tedviren atama terimi kullanılmaktadır. Buna bir örnek verilmesi gerekirse bir dekanı, anabilim dalı başkanı olarak bir profesör veya doçent bulamadığında görevin aksatılmaması amacıyla bir yardımcı doçenti anabilim dalı başkanı olarak tedviren atayabilmektedir. 

Tedviren Görevlendirme Nedir? Vekâletten Ne Farkı Var?

Mevzuata göre tedviren görevlendirme yöntemi öngörülmeyen durumlarda görevi yürütebilecek asıl kişinin herhangi bir şekilde görevinin boşaldığı durumlarda ve bu görev için aranan koşullara sahip vekil memur bulunmadığı hallerde yapılan amacının ise hizmetin aksamadan yürütülebilmesi olması nedeniyle yapılan bir işlemdir. Böyle zamanlarda boş olan göreve asılda aranan koşullara en yakın personel arasından tedviren görevlendirme yapılmaktadır. Bu sayede idari görev yürütülebilmektedir. Sonuç olarak tedviren görevlendirme aslında geçici ve istisnai durumlarda başvurulabilen bir durum olmaktadır. 

TDK’de Tedviren Ne Demek, Nedir? 

Türk Dil kurumuna göre tedviren görevlendirme yönetimle ve yönetmekle ilgili bir terim olarak kabul edilmektedir. Tedviren kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup vekâletten farklı özelliklere sahip bir durumdur. 

Tedviren Görevlendirmenin Vekâletten Farkı Nedir? 

Tedviren görevlendirme ile vekâlet arasındaki en önemli fark vekâletin yasal bir dayanağı olması buna karşın tedviren atamanın yasal bir dayanağı olmamasıdır. Ayrıca vekilde görevlendirilen özellikler için asilde aranan şartların tamamı bulunmakta iken tedviren görevlendirmede asil görev için aranan bazı şartlar bulunmamaktadır. 

Tedvir Uygulamasının Dayanağı Nedir? 

Tedviren görevlendirme genel idari kurallara ve yasalara aykırı olmamasının yanında yasal dayanağı bulunmayan bir işlem olarak kabul edilmektedir. Tedviren atmada amaç herhangi bir nedenle boşalmış bir görevin hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve işlemlerin engellenmesine müsaade etmemek olmaktadır. Bu işlemde atama yapılması kanunen bir durum olmadığı için bu konu çeşitli ihtilaflara neden olabilmektedir. 

İşlemlerin kanunlara uygun olarak yapılması ve işlemesi için tedviren atamanın bir dayanağı olmaması ve bu konuda birçok ihtilaflı görüş olması nedeniyle olumlu bir yöntem olarak kabul edilmemektedir. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık