Su Kirliliğini Önlemek için Neler Yapılabilir?

su-kirliligi

Su

Su kaynaklarımızın kirlenmesini sınırlamak için çeşitli basit ve yöntemler uygulanabilir. Bu eylemler tek tek veya toplu olarak alınabilir ve su sistemleri üzerindeki etkileri azaltmak için tekrar tekrar yapılmalıdır. Bazı insanlar, zararlı maddelerin veya kirleticilerin normalde suya boşaltıldıktan sonra ortadan kaybolduğunu zanneder.

Günlük atıklarını okyanuslara atarak su kütlelerini daha da kirleten birçok endüstri var. Ardından, petrol hidrokarbonunun kazara çevreye salınmasıyla sonuçlanan ve ciddi çevresel sonuçlara yol açan petrol sızıntısı sorunu vardır. Bu insanların bilmediği şey, bu kirleticilerin ortadan kaybolmasının yüzlerce ila binlerce yıl alabileceğidir. Bu nedenle, su kalitesinde düşüşe dönüşen doğrudan olumsuz etkileri sınırlamak için önlem alınması gerekmektedir.

Su Kirliliğini Önlemek için Neler Yapılabilir?

Su Kirliliğini Önleme Yolları

  1. Yağları, katı yağları veya gres yağlarını lavaboya dökmeyin. Mutfak lavabosuna yemeklik yağ, katı yağ dökmekten kaçının. Bunun yerine, tüm katı yağları, bir kavanoz tutun.
  2. Kirlenmiş sıvıları, hapları, ilaçları veya ilaçları kanalizasyona atmaktan kaçının. Bu maddeler, doğal su sistemlerinin kalitesini bozan çok sayıda toksik madde içerir. Bunun yerine önerilen imha yöntemlerini kullanın.
  3. Tuvaleti çöp kutusu olarak kullanmaktan vazgeçin. Çoğu insan tozlu eşyaları, kağıt atıkları, sentetik malzemeleri ve sargıları tuvalete atar. Bu malzemelerin yıkıcı unsurları sonunda okyanuslarda, göllerde veya nehirlerde olabilir. Bu alışkanlıktan vazgeçmek su kirliliğini önemli ölçüde önleyebilir.
  4. Minimum ağartıcı veya deterjan kullanımını sağlayın. Çamaşır veya çatal bıçak takımlarının temizliği sırasında çamaşır suyu ve deterjan kullanımını en aza indirmek hayati önem taşır. Bunun yerine sadece fosfatsız deterjan ve sabun kullanmaya alışın.
  5. Herbisit, böcek ilacı ve gübre kullanımını azaltın. Herbisitlerin, pestisitlerin ve gübrelerin aşırı kullanımı, ürünlerde bulunan kimyasallar genellikle yüzey akışı veya toprağa sızma durumu vardır. Kullanımlarını en aza indirmek veya haşere, ot ve hastalık kontrolü için organik yöntemler kullanmak su kirliliğini önemli ölçüde azaltabilir.
  6. Uygun kanalizasyon arıtma ve yönetimi önemlidir. Normalde göller, nehirler ve okyanuslar gibi su sistemlerinde oluşan zehirli maddelerin miktarını sınırlamak için uygun kanalizasyon arıtması gereklidir.
  7. Çöpü uygun şekilde atın. Çöpler düzgün bir şekilde atılmadığında, bebek bezleri ve hijyenik havlular gibi çözünmeye ürünlerin bazıları, özellikle tuvalete atıldıklarında, kanalizasyon arıtma sürecini bozabilir. Zaman zaman, plastik gibi katı, çözünmeyen malzemelerin yetersiz şekilde atılması, normalde sahilleri ve nehir kıyılarını kirletir.
  8. Su sistemlerine doğrudan boşaltmaktan kaçının. Mümkün olan her şekilde, çöp veya diğer atık ürünleri göllere, nehirlere, akarsulara veya okyanuslara atmaktan kaçınmalıyız. Yine de, kumsallara veya kıyılara çöp attığını fark ettiğinizde yerel su kütlenizi temizlemek için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.
  9. Daima su tasarrufu yapın. Suyun varlığını korumak su kirliliğini azaltmada aktif rol oynamaktadır. Bunu, kullanımda değilken muslukların her zaman kapalı olmasını sağlayarak başarabilirsiniz. Su tasarrufu, arıtılması gereken kirli su miktarını azaltır.
  10. Çevre açısından güvenli ürünler kullanmakta ısrar edin. Temizlik malzemesi, tıbbi malzeme, boya, böcek/karınca kovucu veya kimyasal maddeler gibi ev ürünleri satın aldığınızda, her zaman çevreye daha az zararlı ürünler tercih etmeye ve kullanmaya çalışın.
  11. Ağaç dikme çalışmalarına katılın. Ağaç dikmek, yüzey suyu akışının hızını azaltır ve bu nedenle erozyonu azaltır, toksik maddelerin ve kimyasalların su sistemlerine girmesini önler. Bir su kütlesinin yanında yaşıyorsanız, lütfen bugün bu inisiyatifi alın, ağaçlar ve çiçekler, çimenler ve çalılar gibi bitki örtüleri dikin.
  12. Mümkün olduğunca otomobil yağını tekrar kullanın ve aracınızın bakımını iyi yapın. Otomobil yağını yeniden kullanmak, atık su kütlelerini kirletebilecek kullanılmış yağ miktarını azaltır. Ayrıca, yağ ve antifriz gibi ölümcül sıvıların sızmasını önlemek için aracınızın bakımını iyi tutmanız önemlidir.
  13. Yeşil odaklı şirketleri destekleyin. Bunlar, su kirliliğini azaltmak için yaratıcı girişimlerde bulunan şirketlerdir. Örneğin, bazı yeşil temizlik ürünleri şirketleri, okyanuslardan toplanan geri dönüşüm plastiklerini kullanarak ambalaj malzemelerini yapıyor. Ayrıca, bazı kanalizasyon arıtma firmaları artık atık suları kimyasal kullanmadan temizliyor. Bu tür şirketlerin hizmetlerinin desteklenmesi ve kullanılması su kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
  14. Süper enerji tasarruflu çamaşır makineleri kullanın. Çamaşır makinesi satın alırken, enerji ve 60 litreye kadar su tasarrufu sağlayan, enerji yıldızı onaylı yıkama ekipmanı satın aldığınızdan emin olun. Sonunda, arıtmaya ihtiyaç duyan atık su miktarını azaltır.
  15. Kanalizasyonlarınızı doğal olarak temizleyin. Tipik tahliye temizleyicileri, sodyum hidroksit gibi birkaç zararlı kimyasal içerir. Bunun yerine eşit miktarda beyaz sirke, kaynar su ve kabartma tozu dökmek gibi doğal yöntemleri kullanabilir ve durulamadan önce 30 dakika boyunca giderde bekletebilirsiniz.
  16. Daima geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir seçenekleri tercih edin. Yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülmüş malzemeler, gereksiz su kullanımını önler. Bu seçenekleri kullanmak, bu nedenle, su tasarrufu yaptığınız anlamına gelir. Aynı zamanda üretim ve işleme sırasında oluşan atık su miktarını da minimuma indiriyorsunuz. Bu aynı zamanda havlu, çarşaf gibi bulaşık ve çarşafların yeniden kullanımını da içermelidir.
  17. Plastik kullanımını es geçin. Kullanılmış plastik su şişeleri, tek kullanımlık plastik tabaklar ve plastik torbalar gibi plastik artıklar sıklıkla okyanuslara, göllere, akarsulara ve nehirlere girerek doğal yaşam alanlarını kirletir ve sudaki yaşamı yok eder.
  18. Motor yağını, pilleri veya antifrizi özel olarak belirlenmiş toplama noktalarına atın. Kullanılmış motor yağını, aküleri veya antifrizi her atmak istediğinizde, yüzey ve yeraltı sularını kirletebilecek ekosistemlerin gereksiz kontaminasyonunu önlemek için belirlenmiş toplama noktalarında yaptığınızdan emin olun.
  19. Tekneniz varsa bakımını iyi yapın. Toksik maddelerin suya sızmasını önlemek için teknenizin her zaman iyi durumda olduğundan emin olun.
  20. Yalnızca tam doluyken yıkayın. Yalnızca çamaşırlarınız ve bulaşıklarınız doluyken yıkayarak tonlarca su tasarrufu sağlarken aynı zamanda işlenmesi gereken kirli su miktarını da azaltabilirsiniz.
  21. Evcil hayvan atıklarını toplayın. Evcil hayvan atıkları, fırtına kanalizasyonlarına akabilen ve su sistemlerini kirletebilen zararlı bakteriler içerebilir.
  22. Organik tarım yapın. Organik olarak yetiştirilen ürünler, tarımda kullanılan herbisit ve pestisit miktarını azaltır. Aynı zamanda, doğal büyümeyi destekleyen ve sentetik gübrelerde bulunan, toprağa nüfuz edebilen ve su kaynaklarını kirletebilen toksik kimyasalların kullanımını ortadan kaldıran organik gübre kullanımını da teşvik eder.
  23. Herhangi bir kirlilik faaliyeti fark ettiğinizde yerel su koruma ve koruma kurumuyla iletişime geçin. Su kütlelerine herhangi bir kirletici veya kimyasalın boşaltıldığını veya enjekte edildiğini fark ettiğinizde, derhal ilgili yerel su koruma ofisi ile iletişime geçme girişiminde bulunun.
  24. Su tasarruflu ev aletleri kurun. Evlerimizde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, tuvalet, duş başlığı gibi temizlik ve sıhhi amaçlarla kullanılan birçok cihaz bulunmaktadır. Su verimli bu tür cihazları kurmaya devam ettiğimizde, kirlenmiş olabilecek milyonlarca litre su tasarrufu sağlıyoruz. Bir dahaki sefere bu ürünlerden herhangi birini kurmak istediğinizde, önce su verimliliği derecelerine bakın.
  25. Su kirliliğinin önlenmesine aktif olarak katılarak harekete geçin. Su koruma kurumlarına parasal katkılar veya bağışlar yapabilirsiniz. Ayrıca, su kirliliğini nasıl önleyebilecekleri ve su korumasını nasıl sağlayabilecekleri konusunda akranlarınızı ve topluluğunuzu aktif olarak duyarlı hale getirebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık