Narh Sistemi Nedir? Hangi Alanla İlgilidir? Halka Ne Kazandırdı?

Narh sistemi Osmanlı İmparatorluğu tarafından uygulanan bir sistemdir. Peki, narh neyle ilgili? Halka neler kazandırdı? Merak edilen soruları sizin için yanıtladık.

Narh sistemi ekonomiyle ilgilidir. Piyasada bir ürün satılacaksa ilgili görevliler kontrol eder ve bir fiyat belirlerler. Gıda ve birçok tüketim ürünleri için limit koyma, azami fiyat belirleme, satıcıların kafasına göre fiyat yükseltmelerini engellemek için kullanılmıştır. Günümüzde ekmek fiyatları için benzer bir uygulama yapılabiliyor deriz. Belirli bir gramaj ve fiyat verilerek mağduriyet önlenir.

Osmanlı Döneminde Narh Amacı

Osmanlı İmparatorluğu’nda, narh uygulamasını incelerken 2 şeye dikkat kesilmek lazım:

  1. İslam hukukunda narh a ile ilgili izahlar,
  2. Devlet sisteminde narhın idari olarak işleyişi.

İslam’a baktığımız zaman narh ile alakalı farklı tespitler, söylemler vardır. Halifeler dışında Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in sözleri de incelenmiştir. Birçok İslam din bilgini arasındaki görüşler sürekli değişmektedir. Bazı kısım Narh caizdir derken bazıları olmadığını öne sürmektedir.

Narh Sistemi Neden Var? Vatandaşa Yararı

Narh sistemi, hem üreticiyi hem de tüketiciyi kollayan bir sistemdir. Bir ekmek satılacaksak en fazla 5 TL’ye satılabilir, üstüne kimsenin satması mümkün değildir. Tabii, aşağısına satmada bir sakınca yoktur. Haksız rekabeti önüne geldiği gibi vatandaş da aşırı pahalı fiyatlarla karşılaşmazdı.

Narh uygulaması yapılırken mevsimler dikkate alınır, esnafın durumu ve kadının tayin ettiği zamana göre uygulanırdı. Osmanlı zamanında kullanılan paralar, politik ve askeri durumlar, piyasadaki ürünün miktarı da narh için önemliydi ve buna göre belirlenirdi.

Günümüzde esnaflık halen devam etse de sanayinin gelişmesiyle birlikte hem seri hem de ucuz mal üretimi artmış ve bu yüzden narh sistemi de ortadan kalkmaya başlamıştır. Tabii, bazı ürünlerde yine narh sistemiyle fiyat belirleme yapılmaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap